Inlägg

Inlägg som TechGuru har skrivit i forumet
Av TechGuru
Skrivet av Fatmajk:

Kryptovalutor kanske är jordens undergång. Så....hell no.

Förtydligande:
https://cbeci.org/
eller
https://www.youtube.com/watch?v=Oz9zw7-_vhM

100 TWh är som Sverige. En droppe i havet. Man får också tänka på att elpriset går upp, och då går lönsamheten ned - och mindre mängd energi används - det finns dynamik här.

Räknar man på allt som Bitcoin kan ersätta så är även deras teoretiska max 400 TWh en droppe i havet. Då pratar vi om produktion och uppvärmning/ventilation av fastigheter (banklokaler). Produktion av bilar som bankanställda använder för att köra till bankerna. All guldutvinning för guld som används som investering. (guld för industriell användning kommer fortsätta). Kan göra listan lång.

Bitcoins energianvändning är helt styrd av valutans värde. Ingen gräver bitcoin med förlust i mer än något år.

Skrivet av sverre_b:

Jävlar. Fyfan vad deppigt detta var :/

Varför? Det finns deppigare saker. Visste du att en enda guldring ger 20 ton giftigt avfall? Folk investerar i fysiskt guld, långt större mängder än en ring. Det ger definitivt större miljöskada än bitcoin.

Det stora problemet är väl att penningsystemet är så eftersatt och uselt att Bitcoin ens är ett vettigt alternativ. Ser ingen ändring på den fronten. Bitcoin kommer ersätta stora delar av världsekonomin.

Av TechGuru

Hur mycket minne är det i?

Av TechGuru

Användare: @kawkstege
Typ av affär: jag köpte
Tillvägagångssätt: Swish + avhämtning
Produkt: Ryzen 2600 + MSI B450m + pure rock

Positivt:
- Händig snubbe som bistod med mobilladdare när mitt batteri gav upp i kylan utomhus
- Snabb kommunikation på pm

Slutbetyg: 5/5

Av TechGuru
Skrivet av kawkstege:

Avhämtning står helt klart högt i kurs, menar du i Ystad då?

Jepp Ystad!

Av TechGuru

CPU, mobo, pure rock, 1000 kr bjudet, kan hämta.

Av TechGuru
Skrivet av Thomas:

Hm, på vilket sätt? Bussen är väl halverad i bredd bara att man får dubbelt antal kanaler?

Är inte expert på DDR5. Det finns fler faktorer som påverkar så som dubblerat antal banker (sannolikheten att den bank du behöver använda är upptagen med en refresh just när du ska hämta data minskar) och att burst-längden är dubblerad vilket minskar antalet cykler som går åt till addressering.

Mycket handlar sannolikt om hur frågemönstret ser ut och var datat ligger. De dubbla kanalerna kan innebär att det bara behövs en cykel istället för två om datat ligger på olika sidor på DDR5 och det låg sekventiellt i DDR4. Det är förstås best case, och det kommer att bli spännande optimerings-utmaningar för utvecklare i att försöka lägga data så att man kan maximera bandbredden/minska accesstiderna - det ser ut kunna göra stor skillnad. Kanske kan kompilatorer lösa det (specialbyggd version av programmet/spelet för DDR5?), kanske löser minneskontrollers det automatiskt, ingen aning än.

En cykel är också hälften så lång i tid (dubbel frekvens mot DDR4) om jag tänker rätt.

Av TechGuru
Skrivet av Nefrums:

Nja. det är inte särskilt snabbt med 13-14 ns latency. Typ lika snabbt som ett bra DDR3 minne. Men mycket sämre än de 8 ns man har på ett bra DDR4 minne.

Finns DDR3-minnen med 7.0 ns. Finns alltid värsting-varianter, och det kommer det att komma till DDR5 också. Men DDR5 överförs mer per cykel ändå så accesstid sjunker (kan t.ex. bli en cykel för överföring istället för två - dvs halverad tid mot DDR3 och DDR4 trots samma latens säg 8.0 ns).

Det har inte och kommer troligen inte att hända särskilt mycket på latens-fronten förrän det sker ett tekniksprång. Dvs minnet är något helt annat än minnesstickor som sitter på moderkortet.

Av TechGuru
Skrivet av Nefrums:

Ser ju ut som DDR5 kommer vara mycket sämre i spel än DDR4, med de siffrorna.
De flesta spel påverkas ju mer av latency än bandbredd till RAM.

40 CAS var verkligen inget att hänga i granen. Man får ju hoppas att det blir bättre närmre lansering.

Blir samma latency med DDR5 som med DDR3 och DDR4. Men du kommer få högre bandbredd så lär prestera bättre.

CAS 40 på 6400 MT/s är snabbt.

https://www.anandtech.com/show/16143/insights-into-ddr5-subti....

Av TechGuru
Skrivet av Sando:

Du flyttar målstolparna, och ger sen ingen grund för det du säger.

Som när staten ändrar mätpunkterna på KPI lite hipp som happ och plötsligt framstår som lägre? Jag är inte ensam om att tro att inflationen är långt högre än 1.7%.

Skrivet av Sando:

Om du "tror" att inflationen är 4% så får du då bevisa det. Centralbankerna skulle nog gärna se 4% i dagens läge, för det är en värld som man enkelt kan korrigera, i jämförelse med deflationära, globala tryck.

Tror det är svårt att korrigera. Det primära vapnet är räntevapnet. Om du höjer räntan så skulle sannolikt bobubblan brisera (som blåsts upp av fria pengar, nollränta). En sprängd bobubbla kraschar marknaderna och arbetslösheten far upp som en raket. Statens intäkter sjunker samtidigt som utgifterna stiger. Staten måste låna för att klara budgeten och får då låna till högre ränta. Höja räntan har blivit omöjligt. Lättare att fiffla med KPI-kriteriernatills någon annan regering håller i den heta potatisen.

Även pensionsskulden skulle bli ett rejält problem. I dagsläget löses den växande andelen pensionärer och den växande skaran av arbetsföra som inte är nettoskattebetalare genom att framtida pensioners värde urholkas mha hög inflation. Hög inflation minskar statens framtida utgifter när dessa utgifter inte följer med inflationen. Dåligt för pensionärerna som rånas på "sitt sparade kapital". Egentligen finns ju faktiskt väldigt lite sparade pensioner i Sverige, det finns ingen rimlig fond för den allmänna pensionen, den är borta. PPM-pemgarna finns på riktigt men det är ingen väsentlig andel.

Skrivet av Sando:

Inflation är i sig något som är bra, även ur pensionssynvinkel. Om alla pensionärer bara skulle läggas på konto så skulle vi behöva ha en ofantligt mycket större penningmängd i cirkulation. I dagens läge är pensionspengar en mycket viktig finansieringskälla för företag.

Varflr det? Den allmänna pensionen finns inte fonderad och kan därför inte läggas på hög eller lånas ut till företag. Så sker ej i Sverige. Pensionen tas från dagens skatter och betalas ut till dagens pensionärer. De arbetsgivaravgifter dagens pensionärer betalt in är borta sedan länge.

Skrivet av Sando:

Sen så är inflation också något som är mycket positivt för gemene man. Att ta ett bolån på 5 miljoner kronor skulle inte vara möjligt i en deflationär värld

Hade aldrig behövts! Värdet hade inte blivit så uppblåst. En villas värde bör sjunka i takt med att dess tekniska livslängd förbrukas. Uppenbart att bopriserna blåsts upp av inte bara efterfrågan utan också av för låg ränta. Om vi måste ha negativ ränta och ändå inte lyckas få till 2% inflation på pappret, samtidigt som bopriserna rusar som raket årtionde efter årtionde är det uppenbart något fel i mätmetoden. Det sjukliga systemet orsakar bubblor. Sen kan vi ju skippa att mäta bubblorna i KPI så ser det ut som att det inte finns någon inflation... När centralbankens ord är sanning så behöver de inte bevisa något? Då säger jag mät själv och fundera på om siffrorna är rimliga, lita inte på centralbanken som är bundis med staten som har allt att vinna på hög inflation.

Skrivet av Sando:

När man tar ett lån med ränta på 2% och inflationen är 1,5% så är realräntan bara 0,5%. Eftersom kapitalet är satt på förhand så minskar lånet kontinuerligt över tid.

Hela generationer har levt på den surfvågen. Att trycka pengar och hoppas på fortsatt oändlig tillväxt på en planet har vissa risker, eller hur? Förr eller senare kommer någon att få betala. Bättre vore att faktiskt betala av på villan själv, inte låta framtida generationer göra det åt dig. De flesta bor över sina tillgångar. Vi är artificiellt rika.

Skrivet av Sando:

En måttlig inflation gör helt enkelt så att samhällets resurser rör på sig. Med deflation står det stilla.

Jag tror att man gör klokare investeringar i balanstider eller t.om i deflationstider. Man slutar inte investera, och man slutar inte äta mat, köpa ny bil etc. Man slutar kanske köpa solsemester på SMS-lån... När pengar sprutas ut till till
och med till negativ ränta så förstår även kommunpampar att det är en jättebra idé att bygga inte bara en ishall i stan, nej bygg två! Spelar ingen roll om de behövs, man går ju plus bara på att ha lånet...
Samhällsekonomiskt orsakar det en ishalls-bubbla samtidigt som nödvändiga investeringar skjuts på framtiden eftersom ingen behöver investera klokt nu för att faktiskt få en vinst i framtiden. Det finns oändligt med pengar att låna så vem bryr sig!

Kopplingen mellan att vara rädd om det kapital man spenderat och den risk man tar när man spenderar pengar är bruten. Det är just den kopplingen som skapar sunt kapital och samhällsekonomi samt stigande levnadsstandard på lång sikt.

Ibland är det bättre att saker står still än rusar rakt ut i kosmos.

Av TechGuru
Skrivet av Sando:

Sen så kunde du gärna berätta när en valuta senast kollapsade i en modern demokrati.

Beror på hur man ser det. Officiella inflationssiffrorna på 1.7% är i sig ganska irriterande men överstigliga. Men ärligt talat är nog inflationen högre än så om man inkluderar saker som har reell betydelse. Jag tror att 4% är en mer verklighetstrogen siffra och vad effekten blir om inflationen är 1.7% eller 4% får vi om inte annat se som pensionärer. Jag tycker att 4% per år är "kollaps". Förvisso en utdragen sådan, men inte en rimlig pyspunka, inte ett system jag tycker är bra. Att vi inte ens vet hur mycket pengar som finns är i sig ett fiasko.

Det enda rätta är ett monetärt system där mängden pengar är klarlagd och tydlig. Att som nu kunna råna pensionärerna på sin pension genom förtäckt inflation som urgröper sparade pengars värde är ohederligt och inte acceptabelt. Annat exempel, om staten dubblerar mängden pengar och allt dubbleras i värde så som din villa - så kräver staten in 30% av värdeökningen i kapitalskatt. Vilket vapen de besitter, riktat mot folket, helt lagligt att fyra av när som helst hur ofta som helst.

Jag ser bitcoin som en lång strid kring vem som har makten över sedelpressen. För länge sedan var det i princip folket. Senare tog staten över. Nu kanske pendeln svänger tillbaka något kanske.

Av TechGuru

Har ett Palit 1080 ti super jetstream på hyllan. Har suttit i speldatorn sen september 2017 och gått klockat en del för att få bättre framerates i 1440p, klockar bra på både minne och kärna. Tung kylare, går tyst och fint. Det har 3½ år på nacken och ingen garanti längre så vet inte hur det ligger till prismässigt. Kan tänka mig byte rakt av mot 5600 XT eftersom ditt är nära på sprillans nytt. Nvidia funkar inte i hackintosh, behöver ett AMD-kort till och de är ju helt omöjliga att få tag på så byte vore kanon.

Blir frakt då, Skåne här.

http://www.palit.com/palit/vgapro.php?id=2859&lang=en

Av TechGuru
Skrivet av The-Architect:

Det är för att det just nu är profitabelt (och enkelt) att bryta kryptovaluta. med alla kort från 10xx och framåt (och AMD's motsvarighet). Du tjänar typ en tusenlapp i månaden efter elräkningen är betald med bara ett Radeon 5700, så inköpet betalar sig snabbt.

Glöm inte skatten.

Av TechGuru
Skrivet av superapan:

Jag som inte är särskilt kunnig inom HiFi blev klart förvånad när tjejen drog igång en låt på Spotify, följt av samma låt på vinylspelaren...och det lät fantastiskt mycket bättre på vinyl. Som sagt, jag är inte särskilt musikalisk, men det var väldigt uppenbart vad man missade i Spotifys komprimering.

Det är troligen för att LP-skivan innehåller en äldre master som har bättre dynamic range.
Spotify på 320 Kbit kan låta klart bättre än vinyl, tekniken är bättre. Problemet är att materialet in till Spotify idag är sämre än materialet som skickades till LP-fabrikerna för 25+ år sedan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

Har bra lyssningsrum, vill inte att dynamiskt omfång krymps ihop i fabrik. Vill jag spela låtarna i bilen kan jag slå på Dynamic range Compression själv. Andra hållet går inte, man kan inte återställa det som förstörts i musikfabriken. Trist. Det finns bra producerad musik där ute!

Av TechGuru
Skrivet av Elektron:

Så för att summera så blir det liknande som en deklaration ser ut vid aktiehandel utanför isk?

För efterföljande värdeändring ja, det är samma som aktiedepå.

Men inte för mining-delen när du får din kryptovaluta till att börja med.

Av TechGuru
Skrivet av Elektron:

Skatt beräknas väl på årsbasis?
Räcker det inte att summera ihop den totala vinsten och sedan skatta därefter. Dvs en gång per år.

Summera ja, men varje klump av kryptovaluta du tjänat in har haft olika växelkurser när du fick dem.

Om du gräver krypto 2021:
2021-01-01 12:05: 0.0001 BTC = 17 kr
2021-01-01 18:25: 0.0001 BTC = 19 kr
2021-02-17 09:15: 0.0001 BTC = 31 kr
2021-05-28 10:45: 0.0001 BTC = 23 kr
2021-07-28 02:20: 0.0001 BTC = 10 kr
Summa 2021: 17 + 19 + 31 + 23 + 10 = 100 kr (0.0005 BTC men det är inte relevant för inkomst av tjänst).

2022 års deklaration (inkomstår 2021):
Överskott av hobby: 100 kr
Schablonavdrag, 25 procent av 100 kr: -25 kr (schablon egenavgifter)
Resultat: 75 kr, tas upp som inkomst av tjänst i Inkomstdeklaration 1.
Kvar efter skatt ca 52 kr beroende på din kommunalskatt.

Ingen mining 2022, men du måste ändå korrigera egenavgifterna som du drog av med schablon mot de riktiga.

2023 års deklaration (inkomstår 2022):
Överskott av hobby: 0 (ingen mining 2022)
Schablonavdrag 2021: +25 (schablon tillbaka från förra året)
Påförda egenavgifter enligt slutskattebeskedet 2021: -27 kr (den faktiska egenavgiften det blev)
Summa: -2 kr

Tyvärr får man inte dra av förluster i hobbyverksamhet, men du kan spara förlusten till något framtida år om du börjar gräva igen och dra av den från det årets vinst.

Så ja, summera, men använd rätt kurs. Bara exempelsiffror här för att visa att kursen när varje klump kryptovaluta du får är det som gäller. Man kan göra avdrag för el och förslitning på hårdvaran också.

Du kan alltså inte ta växelkursen 2021-12-31 23:59:59 och applicera den på summan 0.0005 BTC.

Sen om du växlar kryptovalutan mot svenska kronor så ska du använda 100 kr / 0.0005 som omkostnadsbelopp. Du slipper alltså skatta kapital på en del iaf. Om bitcoin går upp 50% och dina 0.0005 BTC då är värda 150 kr och du växlar till kronor så ska du på nästa deklaration ta upp 150 (försäljningspriset) - 100 kr (omkostnadsbeloppet) som inkomst av kapital.
Skatt på det 30%, så du har 35 kr kvar av den uppgången på 50 kr.

Rekommenderas inte om man är det minsta självmordsbenägen.

Av TechGuru
Skrivet av Teval:

Kan vara värt att kika på t.ex Koinly som kan automatisera det åt dig. Dom har stöd för NiceHash mfl.

https://koinly.io/integrations/nicehash/

Koinly tittar bara på deposit/withdraw, inte mining reward. Det funkar inte. Nicehash har bra API som man kan få ut mining rewards från, Koinly använder inte det.

Av TechGuru
Skrivet av Gainsgoblin:

Vad är krångligt som fan? Kapitalskatt? Den är väldigt simpel skulle jag säga.
Eller menar du inkomst av hobbyverksamhet? Det är inte heller speciellt komplicerat.

Alltså deklarera kapital på varje köp är ju inte krångligt, bara väldigt tidsödande. Fram med K4:an för att du köpt ett paket mjölk.

Att deklerara hobby är inte heller komplicerat, mem har du 485679 rader med olika växelkurs på varje rad är det ... tidsödande.

Vi hade behövt en ISK-liknande lösning för kryptovalutor.

Av TechGuru
Skrivet av JohanFlodqvist:

Man får ju en utbetalning var fjärde timme typ, det finns ju inte en människa i världen som kan redovisa alla dom för sig?

Det är så Skatteverket ser på det. På nicehash får jag ofta lite kryptovaluta var 5:e minut. Varje sådan utbetalning är att betrakta som lön som utbetalts som "aktier"/"annan tillgång" och därmed är det växelkursen vid varje sådan utbetalning som ska användas för att att räkna fram skatten och därmed omkostnadsbeloppet.

Det är inget bra system, men det är så det är beskrivet i all Skatteverkets dokumentation kring mining och efterföljande värdeförändringar.

Jag har automatiserat det hela, alla utbetalningar hämtas från Nicehash, och för varje sådan hämtas växelkursen och läggs på den raden. Omkostnadsbeloppet räknas fram på varje rad. Har inte varit bra timpeng på att skapa scriptet jämfört vad miningen dragit in.

Av TechGuru

Allt du minear ska du skatta som inkomst av tjänst. Använd växelkursen vid varje tillfälle du får coins. (Alltså inte bara när du gör en utbetalning, utan varje block du får betalt av poolen till poolens plånbok).

Räkna fram omkostnadsbeloppet. (Genomsnittligt pris per coin från alla dessa tillfälllen)

När du sedan handlar med kryptovalutan så får du skatta i kapital, antingen kapitalvinst, eller så kan du få dra av 70% av värdeminskningen om värdet på kryptovalutan gått ner jämfört med omkostnadsbeloppet du skattat på vid mining.

Det är egentligen rätt enkelt, det blir bara förbaskat många rader med små siffror.

Av TechGuru

0,5 mhash låter som instabil överklockning. Kan bli lite lägre spänning eller högre ripple på spänningen via riser. Minska överklockning eller öka spänningen?