Inlägg

Inlägg som Syranide har skrivit i forumet
Av Syranide

Oj ledsen, har haft annat för mig ett tag.

Nr1, nej jag behövde inte byta plattan, dom skickade med en, men om man hade en egen så rekommenderade dom den till kylningen.

Nr2, jag kör 14dB ADDA på 12V japp (går höra om du sätter örat intill), sen kör jag mina 12dB PAPST på 7V (tja gissa själv ), så givetvis är det inte ljudlöst, kommer aldrig kunna bli med fläktar, men det är nog för att jag kan sitta vid skrivbordet utan att lägga någon större tanke vid att den finns där (tyst vind/motorbrus kommer man aldrig ifrån).

Av Syranide
Citat:

Ursprungligen inskrivet av S1mpa
Fränt ;P
men borde du inte fixa passiv kylning till gafikkortet?

Ska montera en 120mm (14dB ADDA förhoppningsvis) strax ovanför grafikkortet så jag kan kyla det (och framtida) utan några modifikationer (förutom att koppla ur sladden) på grafikkortet, jag gillar inte att pilla på alla korten plus att jag tror lådan kan behöva lite cirkulation där uppe som det är just nu. Vi får se hur det funkar.

Av Syranide
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JAZIP
Då blir det att köpa en sådan snart...
Vill också ha en tyst burk

Glöm inte köpa fläkt bara
(Btw, installationstips, sätt på fläkten innan du sätter på kylningen, haha den var bannemig tight och jobbig att få på efteråt)

Av Syranide

Dom lär ju ha det mesta där bortigenom det är väl ändå dom som hittar på allt eller är det så att dom hittar på allt bra och så kommer vi och hittar på allt lull-lull kanske, hehe

Men jo, tänk på att packa in diskarna rejält isf, dom kan ta rätt bra med skada annars (på kort/lång sikt).

Av Syranide

Har en AMD Venice 3500+ nu.

Ligger på 36/36 (CPU/NB) vid surfning, kör jag CPU-burn så kommer jag upp i ca 43/37, men då vill jag påpeka att jag kör dom väldigt tyst och att det är 14dB ADDA-fläktar, så jag lär säkert kunna få ner den mycket lägre om jag önskar, och att jag dessutom inte har något luftintag fram vilket gör att det säkerligen presterar lite sämre, dessutom har jag även kåpan på bak vilket gör att luften kan få svårt att komma ut efter cpukylningen. (går upp ca 5C till under load om man kör dom på 5V, men hehe då vill dom inte starta jämnt)

(NBn ligger så högt för jag har satt passiv kylning på den)

Men tester visar att Ninja Scythe är bland de bästa, och jag måste nog hålla med, sen finns ju shogun, som är större, dyrare och tyngre... men verkar enbart vara sämre, någon får ju gärna förklara meningen med den

Jag kan helt klart rekommendera Ninja, om du är rädd att den knäcker moderkortet så är inte jag det iaf, den väger förvånandsvärt lite och tyngden ligger i foten så den är rätt lätt längst ut.

Av Syranide

Kan starkt rekommendera hddinkapsling för dom som vill ha tyst på sina diskar, och behöver nödvändigtvis inte höja dom många grader (jäntemot att köra under samma förhållanden då).

Själv kör jag som sagt va mCubed Vertical Silence som kanske är lite sköra i fastsättningen, men funkar grymt bra, hårddiskarna blir väldigt tysta, och enbart knackande (inte störande) kvarstår när dom laddar, tom raptorn blev tyst. Håller ca 40-50C utan fläkt, och ca 30-40C med fläkt (väldigt tyst).

Monteras dock i 5.25" då så det kan va svårt att få dit fläkt utan att ha datorn öppen, borde kunna räcka om man har en 120mm liggandes under.

Av Syranide

Jag skulle säga som så att, tyst är vad du tycker är tyst, givetvis, som du säger så kommer man aldrig komma ifrån att en högpresterande dator låter, men du kan komma ner i mycket trevligare nivåer. Men sen är det automatiskt lättare att få en dator "tyst" i innerstäderna då det är mer bakgrundsbrus från bilar osv (som man redan vant sig vid) som får datorn att verka tystare.

Men, jag menar, en tyst dator är en dator som inte låter "vssssssssssssssssh" jättehögt, men allt annat är ju subjektivt, tycker du att den är tyst så den ju tyst.
Men man vet ju, att så länge en dator har någon ljudkälla, så kommer den alltid att låta för högt, hehe, som du säger, öronen vänjer sig väldigt fort om man inte har annat konstant brus runt om sig.

Effektivaste dämpningen som egentligen finns är väl att inte dämpå lådan, utan att ställa den någon annanstans, typ garderob, nästan bara då man kan bli helt tyst.

Av Syranide
Citat:

Ursprungligen inskrivet av .:B9:.SiNNeR
vart tar du in luften till processorn då . du har ju blockat alla vägar in ju haha

Ärligt talat så fråga inte mig, eller hur Lian Li designade det, för det fanns inte fler inblås där uppe innan jag började dämpa, vilket jag själv tycker är lite lustigt.
Än så länge så rör det mig inte riktigt ryggen till då CPUn håller sig rätt bra i temperatur trots dom långsamma fläktarna.

EDIT: hmm, undra om det inte är så att det är det man har hålen där uppe för, för att släppa ut varmluft/dra in kallluft.

Av Syranide

mCubed Vertical Silence som jag tror jag nämnde någonstans där uppe, riktigt bra, håller diskarna rätt kalla om man har något som blåser och det håller dom rejält tysta. (stoppas normalt i vanliga 5.25")

Av Syranide

Lian Li PC-V2100 med munkavel (projekt)

Yepp, tyst ska det va, och tyst blev det, orkade inte slänga ihop något större utan lägger bara upp bilder på resultatet. Målet var iaf att skaffa en ny låda och göra den riktigt riktigt tyst.

Det som köptes in till lådan är, först och främst lådan en Lian Li PC-V2100 (inte plus) = 3300kr
Efter lite förmätningar av dimensioner kom jag fram till att det skulle behövas 3 paket Acousti Deluxe för att täcka allt jag ville (behövdes med) = 1500kr
Ett antal fläktar, 2st PAPST 12dB 80mm samt 3st ADDA 14dB 120mm = ~600kr
Hårddiskinkapslingen mCubed Vertical Silence gick på runt 500kr st = 1500kr
Kylningen gick på ca 400kr och även en massa kablar kom till
Nätagget "fläktlöst" Antec Phantom 500 kostar idag runt 1700kr

Även ett antal tiger elastic fixing för fastsättning av fläktarna har använts.

Jag har säkert glömt något, men detta blir ~9100kr för hela kalaset, men då vill jag påpeka att jag inte är helt dum i huvudet utan faktiskt hade det mesta av detta innan och har stegvis köpt på mig mycket.

Resultatet? Tungt! (~30kg) Men samtidigt ruggigt tyst... just nu så är det som jag misstänkte innan jag började att grafikkortet skulle överrusta allt annat utan tvekan (låter dock väldigt lite på utsidan), så jag har redan innan planerat en liten modd som skall fixas i veckan som skall tillåta mig att köra framtida är rätt säker på att man kommer höra surret från nätagget som största ljudkälla.

Nog struntprat, det var dyrt, men var det prisvärt? "Inte en chans", är det tyst? Näst intill ljudlöst skulle jag vilja påstå, har även en raptor instoppad, och även den är tyst som en mus nu och inte varm. Så jag är minstsagt väldigt nöjd trots priset, och allting håller sig kallt så det är ingen tvekan om att lådan går att ha länge framöver.

Jag antar att en del undrar över ljuddämpningen som är dyr och huruvida den är bättre än biltemas, kan jag tyvärr inte svara på, men den verkar grymt effektiv och var väldigt lätt att ha att göra med, skära och klippa använda jag, funkade finnemang. Så värt 1500kr är det säkert inte, men samtidigt, vill man ha det lilla extra så får man inte snåla heller.

Saker jag stört mig på med Lian Li-lådan är, ett, mellanväggen är kloss-an moderkortet vilket gör det extremt trångt att komma åt skruvar och fläktuttag där nere (som dessutom är täckta av min kylning nu), men jag hade inte velat ha en 2dm högre låda heller, CD-bezelen som följde med verkade inte gå att ta loss utan att nästan förstöra den, kanske lite väl tilltagna fläktgaller i lådan, gummina på hjulen vill väldigt väldigt gärna glida av om man rullar en del på lådan (3 av 4 hade _ramlat av_ under installationen av lådan), tror det var allt, men lådan var extremt bra, ångrar mig inte en sekund över köpet.

En 80mm fläkt saknas dock på bilderna då den var paj när den kom i paketet (ramen hade blivit knäckt från motorn).

(Jag vill påpeka att jag även tidigare har haft en relativt tyst låda så jag är ingen idiot som tycker att 10 raptors under kudden är tyst, utan denna är faktiskt näst intill ljudlöst, och då är det just nu inget annat som stör här hemma (bor långt utanför stan så det är inget större bakgrundsbrus))

EDIT: ljudlöst som i så tyst man lär få en högprestanda dator iaf utan att ta till väldigt radikala metoder.

Ser ni något fel får ni tjuta.
Jahopp, dags att slippa snacket och gå på bilderna:

http://www.lian-li.com/Product/Chassis/S_V_S_PC-V2100.htm

Överblick, båda dörrarna är rejält beklädda och väger därefter, nya diskställningen kan ses nertill och även luckan är dämpad. (Oj hoppsan, där hänger tydligen kamerastrappen ner med)

http://img416.imageshack.us/img416/6373/tystmodpc015ev.jpg

Högra sidodörren (motsatt sida moderkortet) är extra beklädd, dock fick jag skära bort lite eftersom jag i tröttheten glömde att dämpmattan på mellanväggen också tar plats

http://img416.imageshack.us/img416/6721/tystmodpc028uq.jpg

Den nya diskställningen, har plats för en extra disk, monterade är mCubed vertical silence (utmärkta, dock delvis rätt ömtåliga) som kyls av en fläkt så dom ligger runt 30-35C normalt.

http://img416.imageshack.us/img416/724/tystmodpc038ft.jpg

Samma som ovan fast från sidan, här satt tidigare hårddiskskenorna och en vägg som nu är bortborrade.

http://img416.imageshack.us/img416/6381/tystmodpc081dq.jpg

Och vad väger då hela kalaset? (dock stämmer det inte riktigt, vågen var inte helt medgörlig, riktiga är runt 30,3) Inget man bär runt på varje dag helt klart.

http://img194.imageshack.us/img194/1898/tystmodpc114lc.jpg

Här är övriga bilder på chassits mindre roliga delar och stökigheter.

http://img416.imageshack.us/img416/3116/tystmodpc047ar.th.jpg

http://img416.imageshack.us/img416/9868/tystmodpc055fp.th.jpg

http://img416.imageshack.us/img416/7236/tystmodpc062zc.th.jpg

http://img416.imageshack.us/img416/1217/tystmodpc078ap.th.jpg

http://img416.imageshack.us/img416/2351/tystmodpc091gi.th.jpg

http://img416.imageshack.us/img416/8180/tystmodpc102sp.th.jpg

Av Syranide

Mmm, hehe, vet inte, bröt "väldigt lätt" och märkte att den satt som fast, men 1min senare kom pappa och vred, antar att ljuddämpningslukten har förpestat min hjärna lite.

Så tackar allihoppa

Av Syranide

CPU sitter limmad? (snabbt svar uppskattas)

Ok, jag har stött på ett rätt illa problem, jag ska byta kylning och märker nu att den sitter som fastlimmad på CPUn, någon som vet vad jag hittar på?

Jag har använt arctic silver 5-pasta.

Av Syranide

Som sagt va, borde inte behövas någon "heatpipe", utan borde ju räcka jättefint (om inte bättre) med en kopparplåt som är diskens längd men lite längre än dubbla bredden, sätt den på diskens ovansida (så det sticker ut bra på ena sidan), på med dämpning, bänd det som sticker ut över dämpning och disken och ner igen under så det blir som en macka (Koppar i en cirkel och dämpningen imellan).

Eller om det funkar bättre att bara vika den i 2 kanter och sätta på båda kanterna om disken.

Borde väl funka bra? Jag menar en disk avger ju inte speciellt mycket värme så det borde vara några problem med totala mängden energi.

http://home.syranide.com/download/disk.jpg

Typ sådär (se och häpnas över hur fint mspaint blir)

EDIT: jag har givetvis absolut ingen koll på huruvida bra detta funkar i praktiken, men det borde funka
EDIT2: när jag tänker på det så är det på liknande sätt mina diskars kyls i inkapslingen, tunn kopparplåt som ligger mot på båda sidorna bara. Så det borde funka riktigt väl, för det gör inkapslingen

Av Syranide

Som sagt va, borde funka fint att bara skaffa någon lång kopparplåt och fästa mot disken, som man bänder runt utanför dämpningen och upp på ovansidan, så blir det inte större än kanske 1mm högt hål där (dock långt) ut vilket borde göra minimalt med skillnad, enda som då skulle kunna vibrera är ju kopparn.

Men det är ju alltid en lösning, dock kommer det ju fortfarande krävas någon genomströmning i lådan för att det ska funka (även om det är minimalt).

Av Syranide

en fläkt är ett måsta om du ska ljuddämpa den, kör själv med mCubed diskinkapsling, utan fläkt kanske 40-50C med lite tur, med en tyst fläkt som blåser in i små väldigt små springor, ca 30-35C.

Det du kan göra är ju något "heatpipe" liknande och få ut värmen till en platta på utsidan som du blåser på. (5400RPM funkar skitfint annars)

Men jag har svårt att tro att lite micro-dämpning på 0.5cm kommer ha någon betydelse överhuvudtaget för ljudet, inte bättre att dämpa lådan extra istället?

EDIT: btw, över 50C tycker jag absolut inte disken ska vara, 40-50C anser jag själv som "ok i nödfall", men inget man vill, du förkortar troligen diskens liv rätt bra om du ligger där.

Av Syranide

Ok, jag antog att han menade moderkortet när han "försökte" stoppa in 20/24pins-kontakten på grafikkortet? .... (24-kontakten på grafikkortet )

Men okok, konverter finns som någon sa.

Av Syranide

Uhm, eller så finns det 20->24 pins adaptrar
http://kylning.com/info.php?cPath=76_104&products_id=1041
Många moderkort klarar att köra på 20pins, men instabilitet och problem är en stor vanlig sidoeffekt.

Av Syranide

helt enkelt ett ATXV12 rev 2.0 nätagg mao?
(jag antar att det är ett PCI-E-kort du snackar om)

Av Syranide
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ackelind
Har du en t-balancer då?

Annars ger den där väl ingen effekt tror jag nog. Den är till för att jämna ut fyrkantsvågen som PWM-signalen från tbalancern består av.

Mjo den ska hjälpa ändå (fast inte lika mycket), det är ju oavsett ett (enbart) motstånd som sitter där så fluktuationer i strömtillförseln osv bör försvinna, men givetvis lär det ju inte vara till lika stor nytta. (Om ens någon i många fall)

Av Syranide

menar du "Attenuater"? Ett motstånd som jämnar ut strömtillförseln om jag inte missförstog, och kan tysta ner pipande ljud (om den inte piper av ålder då). Har tänkt köpa till min nästa låda och se om dom gör någon nytta (Är ju inte så fasligt dyra).