Inlägg

Inlägg som solger har skrivit i forumet
Av solger
Skrivet av Shimonu:

Ett tips är att kolla på hojar som är 20 eller 30 år gamla. Vid 20 år så går många automatiskt till ca 1400 om året för hel/hel och där finns det en del bra hojar ändå. Hade en Honda VF750F från 83 som var riktigt kul att köra, den gick på 760 kr/år, nu har jag min Yamaha FJ1200 från 92 och den går för omkring 1400 om året.

Det är hopplöst att förvänta sig en vettig premie om man precis tagit eller håller på ta kortet..

jupp veteranhojjar

ett tips är att bli medlem i SMC, man får då 10% på vissa försäkringsbolag, som ungdom under 26 år kostar det 225 kr/år och är man äldre går det på 375kr/år

Av solger
Skrivet av GuessWho:

Beror till stor del på vad man ska ha för något och även vem det är som ska ha det.
Kan kosta 2-3kkr för ett år för vissa och lika mycket eller t.o.m. mer i månaden för andra.

Generellt är ung kille i storstad på relativt ny sporthoj en dyr kombination.
Någon som är 30+, bor i en småstad och har en 90-tals hoj är vanligtvis mycket billigare.

mja jag tyckte alla mc jag kollade på var dyra att försäkra, oavsett ålder eller hästkrafter (inte veteranhoj dock, de var billiga). Oftast fick jag nästan samma premie oavsett ålder, jag får betala ungefär lika mycket för min kawasaki er 6 från 2008 som för en kawasaki er 5 från 1998

Ang kläder så kan det vara bra att testa lite olika stilar innan man köper, att då testa mc skolans kläder för ett par tior kan vara värt istället för att köpa obekväm utrustning för tusentals kronor. Om man lånar utrustning från skolan slipper man även transportera den till och från lektioner om man åker lokaltrafik

Av solger
Skrivet av quattro-2.6:

Var tänkt att ta intensiv kurs under semestern men tyvärr kom en flytt emellan och pengar gick åt.

Jag var också inne på en intensivkurs när det begav sig, tyvärr var jag för snål för det bara.

Skrivet av Zicsoen:

Precis börjat på att ta MC-kort jag också, filurat en del på vad det skulle komma att kosta och går allt som planerat kan jag nog komma undan med ca 16000:- räknat på minst tio körlektioner, lån av utrustning, teorimaterial samt övriga avgifter för risk 1 & 2 och provavgifter.

Körkortet är bara en liten del av den totala kostnaden, märkte jag själv efter att jag tagit mc, köpt kläder, mc och tecknat försäkring

Skrivet av Shimonu:

Träffar man på en motorcyklist i trafiken och chansen hög att den hälsar på dig glatt och gärna håller en konversation.

Detta förvånade mig mig faktiskt, efter att jag bara haft hojen sen i fredag eftermiddag så har nästan alla man kör förbi på vägarna hälsat och när man väl parkerat brevid andra motorcyklar har andra förare växlat några meningar eller två.

Av solger

Klarade uppkörningen förra veckan på första försöket. Hur har det gått för dig, blev det något MC-kort?

Av solger

håller själv på att ta mckort.

De fasta kostnader man inte kommer ifrån går på runt 6000kr:
körkortstillstånd - 220kr
risk 1 & 2 - ca 700kr + ca 3000kr
teoriprov och foto - 325kr + 80kr
uppkörning - 1650kr (2145 kr på kvällar och helger)
tillverkning av kk - 150kr
synundersökning 0-300kr

utöver detta tillkommer kostnader på körskola, om du går via en sådan:
lektioner ca 1000-1500kr/st
hyra av skyddsutrustning (om du inte har egen)
hyra av mc vid uppkörning 1000-2000kr/gång (förhoppningsvis klarar du det på första försöket)
eventuell teori: lektioner eller böcker, 0-1000kr
eventuella övriga avgifter hos körskola: 0-2000 (banavgifter, administrativa avgifter etc..)

riskutbildning 1 & 2 görs via trafikskola och priserna kan skilja beroende på vilket trafikskola du utför utbildningen på, likaså givetvis kostnad för lektioner osv.

risk 1 är en teoretisk utbildning och risk 2 en praktisk utbildning där du behöver kunna hantera motorcykeln för att bli godkänd ("ska" göras i slutet av utbildningen, säger trafikskolorna)

Mitt tips är att gå in på en trafikskola och skriva in dig så fort som möjligt, där kan du säkert göra synundersökningen gratis eller för nån hundralapp och de kan skicka synintyget till transportstyrelsen direkt annars får du ladda ner en blankett, skriva ut och sedan gå till en optiker. Ansökan om körkortstillstånd gör du NU! då det tar 1-2veckor innan den kommer i brevlådan och du får inte övningsköra innan du fått den, ska du övningsköra privat med handledare ska denne ansöka om handledarskap. Länk till ovan nedan:
http://www.korkortsportalen.se/e-tjanster-blanketter/Ansokan-...
http://www.korkortsportalen.se/e-tjanster-blanketter/Informat...

När du ändå är på körskolan bokar du tid för risk 1 utbildningen så fort som möjligt så det blir avklarat och boka en första körlektion om du vill köra via körskola, boka denna om 2 veckor (så du hinner få körkortstillståndet). Boka gärna in flera redan nu då det kan vara svårt att få tider tätt inpå (iallfall på min körskola där man måste boka minst 2-3 veckor innan för dom tar slut annars). Hör med risk 2 utbildningen redan nu, vilka datum de går, det kanske går att boka upp en tid redan nu.

När första lektionen körd har du förhoppningsvis en känsla för om du kommer behöva många lektioner eller om du klarar dig med få, boka risk 2 efter dina förutsättningar. När risk 2 är bokad kan du gå in på http://www.trafikverket.se/Privat/Korkortsprov/Boka-prov-for-... och boka in teoriprovet (Risk 1&2 måste vara gjorda och godkända innan teoriprovet ska skrivas).

när du är godkänd på teoriprovet kan du äntligen boka uppkörningen, gör detta DIREKT! då det är lång väntetid, jag får vänta 6 veckor mellan teoriprov och uppkörning. Tänker du köra upp via körskola så kontakta körskola och be dom boka upp dig så fort som möjligt. Ska du köra upp privat går du in samma länk som du bokade teoriprovet via och bokar uppkörning.
Kör du privat kan du ringa trafikverket på 0771-17 18 19 och fråga om dom har fått in några avbokningar, gör detta varje morgon och varje kväll. Har du tur finns det då tider nästa morgon/senare samma dag, detta kan du givetvis även göra om du kör via körskola men se då till att det stämmer med deras tider, så det finns ledig mc och lärare till dig.

Teorinplugg gör du antingen genom att köpa böcker, går på lektioner eller på internet.

Här följer två bra länkar som också förklarar bra:
http://www.korkortsportalen.se/jag-ska-ta-korkort/A--Motorcyk...
http://mc-jakten.se/mc-kort/

Själv började jag med att gå till körskola den 5e maj och gjorde risk 1 veckan efter. Två lektioner veckan därpå och sen fick jag vänta till slutet av maj för risk 2 då det var fullbokat. Teoriprovet gjordes nästkommande arbetsdag (2a juni) och ringde därefter körskola angående uppkörning, tidigaste de kunde var mitten av juli...
Fick några teoriinternetfrågor via körskolan så jag pluggade dessa vilket kostade 0kr, dessutom finns det ju både program och mc boken att ladda ner samt ett par gratis hemsidor med teorifrågor (se till så du pluggar för MC och inte bil bara).

klarar jag uppkörningen kommer mitt kort kosta ca 13 000 kr och det är med "bara" 5 körlektioner (4 dubbellektioner och en testlektion (den första= lite billigare)).

ps om du går körskola.
Var bestämd med lärarna om vad du vill göra på lektionerna. När jag kom till lektionen så sa de något i stil med "Idag hade jag tänkt att vi skulle".. Jag sa till direkt vad jag ville göra och vad jag behövde träna på istället vilket resulterade i att jag slapp köra 10 lektioner på manöverbanan. Min skola hade även nån typ av utbildningskontroll-plupp aktigt, när man hade klarat ett moment fick man grönt och då "gå vidare" vilket jag sket fullständigt i och sa istället vad jag ville göra. Det finns även dessa "dubbellektioner" där man sitter bakom läraren halva tiden och kör andra halvan, vilket gör att man gör samma moment som den andra studenten som är med. Kör denne manöverbana kan inte du köra stadstrafik t ex, så mitt tips är att boka lektioner där du får köra själv hela tiden.
Var på skolan 15 minuter innan utsatt tid så du hinner byta om innan lektionen börjar.
ds

sorry rant..

edit. och ja, om du har möjlighet kör så mycket du kan privat, speciellt lågfart.

Av solger

ta en titt på Windows Live Domains, Outlook.com men med din egna domän. Gratis.

Av solger
Skrivet av svalle:

JAg kör en fabriksåterställning just nu och har valt FLEX-RAID.

FLEX-RAID ställer in RAID1 per automatik (troligen) vilket gör att du inte får någon större hårddisk. Man kan tydligen gå in i 'volumes' och ställa in RAID0 vilket gör att du iallfall får 2TB. Vet ej om det finns någon inställning liknande JBOD eller ingen raid alls.

Skrivet av svalle:

Ja den är lösenordsskyddad.
Körde med någon bittorrent på nasen men det ville sig inte heller. Du får gärna förklara steg för steg hur jag sätter upp det, ta det i pm om du vill.

testa att ladda ner en torrent på NASen genom den inbyggda klienten (den kanske måste aktiveras i webb-gränssnittet). Gärna en torrent från en öppen sida t ex en linux dist.

Av solger
Skrivet av svalle:

Hur formaterar jag hårddisken då?
EDIT: De är i X-RAID.

Ändra raid gör man tydligen med något setup-program RAIDar

Skrivet av svalle:

I µtorrent har jag valt en mapp på nasen dit alla torrents ska laddas ner. Det är då det blir åtkomst nekad på torrenten i µtorrent, går alltså inte att ladda ner.

Vilket torrentprogram ligger på NASen? det som kom med eller något man kan lägga till efter typ transmission?`

edit. försöker du ladda ner någon torrent från en lösnordsskyddad tracker?

Av solger
Skrivet av tomjut:

Blir det inte att problem att router nummer 1 skickar ut en intern IP-adress som ska tas emot av router nummer 2?

ah just det, du bör sätta statisk ip på router två (typ 192.168.1.50) och sedan stänga av DHCP-servern, vilket gör så routern istället agerar switch och du slipper sitta med två subnät

Av solger

ja det funkar, smidigast är nog att på trådlös router nr 2 skapa ett trådlöst nätverk som har exakt samma namn (SSID), lösenord och kryptering men du får gärna byta kanal så de inte stör varandra.

Av solger
Skrivet av svalle:

Har stoppat i två hdd, 1x1tb+1x2tb. Det står att jag har två diskar men att jag använder 0% av 921gb. Hur kommer detta sig?

Det kan vara så att diskarna är RAIDade eller så kan det vara så att bara en disk är formatterad.

Skrivet av svalle:

Sedan så vill jag använda nasen som en typ nätverkshårddisk.[...] Men jag kan flytta filer från datorn till nasen utan problem.

Grattis, du verkar ha löst detta själv.

Skrivet av svalle:

Vill kunna ladda ner torrents direkt till den via µtorrent. Men det vill inte funka, kommer bara upp "åtkomst nekad" i µtorrent.

Ingen aning, kanske har du inte skrivit in rätt login eller adress.
Hur gör du för att överföra ladda ner en torrent till NASen?

Av solger

finns ingen standard till cat7 ännu, dessutom lär den bli dyrare

Av solger
Av solger
Skrivet av ieuagn321980hr:

1. Om installationskabeln (från vardagsrummet) är cat5 och patchkabeln som ansluts till routern är cat6, vilken standard får jag då/spelar det roll?

cat6 är bakåtkompatibel med cat5e
du kan inte få snabbare än långsammaste kabeln

Skrivet av ieuagn321980hr:

2. Jag skall dra en internetkabel från vardagsrummet till mitt "nya" nätverksuttag dock skall kabeln gå under lister samt in i väggar, är det installationskabel eller patchkabel som rekommenderas?

osäker om det är någon skillnad på dessa? är den ena inte bara förkontakterad?

Skrivet av ieuagn321980hr:

3. Kalla mig dum eller idiot MEN nätverksuttaget drivs utan el eller någon som helst elinstallation (förutom patch/installations-kabeln, där den enda "installationen behövs").

kolla först med en lös kabel så 20 meter fungerar. Cat kablar kan dras 90 meter, vilket betyder att man brukar dra max 80m i från källaren till uttag för att på så sätt kunna ha en egen kabel på 10m i lägenheten, troligtvis har du mer än 10 meter till godo men prova först för att vara säker.

annars får man sätta en aktiv utrustning vid uttaget, switch el router t ex

Av solger

starta om routern (dra ut strömmen, vänta några sekunder och stoppa in den igen)

Av solger
Skrivet av Hawk:

Undrar om man kan backa till v.23 ?
Det var min fråga.

Det fungerar inte på 25
Om det funkar på din burk, det skiter jag i

http://www.filehippo.com/download_firefox/15784/
där har du installationsfil för 23.0.1, andra versioner finns till höger i en lista.

Av solger
Skrivet av Eobola:

jag var inne i inställningarna, men jag har testat 4 olika routers nu, restettat dem och gjort en setupwizard etc.. inget fungerar :S

Skrivet av Eobola:

Jag testade med en kort kabel nu, rakt in i min laptop. Direkt när jag bytte kontakt så slutade "fail" att lysa. Internet funkade klockrent. Så vad kan problemet vara? Att Kabeln har blivit gammal och dålig? Den har legat i ett rör som går genom 2 våningar, så den är skyddad.. Eller att det är någon routerkonfiguration som inte stämmer?..

Jag tror jag ska testa med Routern i källan också, alltså med en annan kabel... BRB!

Kanske en fabriksåterställning på routern, men du säger att du gjort reset redan, men du kanske menar något annat. testa det till att börja med.

Av solger
Skrivet av Eobola:

jag var inne i inställningarna, men jag har testat 4 olika routers nu, resterat dem och gjort en setupwizard etc.. inget fungerar :S

har du testat utan router?

Av solger
Skrivet av Eobola:

Hej!

Jag råkade strula till något med Routern igår, och sen dess har internet inte fungerat..

/eobola

strula till? trampade du på den eller gick du in i inställningar och ändrade?

Av solger
Skrivet av kiim:

Jag har frågat firman, som byggt alla husen, vid inflyttning och de sa att det är förberett för fiber och i elskåpet vet jag att det finns något uttag med en tom kanalisation. Tror den ska vara till fiber.

Men innebär det att fiberkablarna till husen är dragna och nu är det upp till varje husägare att installera i sitt hus.

troligtvis har dom då dragit tom kanalisation avsedd för fiber när husenbyggdes (no shit). Den kan gå parallellt med elen och den övriga infrastrukturen till ett genensamt utrymme där framtida fiber kan installeras. Huruvida det ligger tom kanalisation från detta utrymme till en telestation/nod underlättar framtida installation, eller om det ska installeras nodutrustning i ert område.

edit. är ett hus förberett för fiber ska det bara, efter vad jag nu läst, vara att beställa fiber så kommer dom och blåser in en kabel. ingen grävning behövs, "bara" installation