Speltest: 3DMark Vantage

3DMarkVantage 2010-11-08 19-29-25-46.jpg

Egenskap

Värde

Titel

3DMark Vantage

Utvecklare

Futuremark

Genre

Syntetisk testsvit

DirectX-version

10.0

Lanseringsdatum

2008-04-28

Systemkrav

  • Grafikkort med DirectX 10-stöd

  • Processor med SSE2-stöd

  • 1 GB RAM

När man talar om syntetiska testprogram för spel är det onekligen svårt att inte ta upp långköraren 3DMark. I den nu något föråldrade upplagan Vantage är det DirectX 10 som gäller, där shadertunga speltester varvas med processorintensiva fysiktester. Här används både inställningarna "Extreme" samt "Performance" för att ge både processor och systemet som helhet en match.

För att inte ge Nvidia en missvisade fördel avaktiveras stödet för hårdvaruaccelererad PhysX. Det är dessutom värt att notera att det rör sig om ett statiskt testprogram som inte nödvändigtvis representerar verklig spelprestanda.

Processortestet för 3DMark Vantage består av två delar, en för artificiell intelligens och en för fysikberäkningar. Områdena verkar passa Sandy Bridge bra, och Hyperthreading-utrustade Core i7 2600K kan utan problem segla upp till förstaplatsen. Core i5 2500k måste dock kämpa rejält, med endast fyra trådar hamnar modellen en smula på efterkälken.

När processorerna överklockas handlar det åter om imponerande resultat med över 32 000 poäng för den dyrare Core i7 2600K. Även Core i5 2500K presterar övertygande och förbättrar resultatet med över 40 procent jämfört med standardfrekvensen.

I Performance-läget med låg upplösning sätter som tidigare konstaterat processorn begränsningen, speciellt med ett såpass snabbt grafikkort som Nvidia Geforce GTX 580. Resultatet är ett diagram som i mångt och mycket påminner om det för de rena processorresultaten.

Totalpoängen för Extreme-läget visar en helt annan bild med mycket jämna resultat. Uppenbart är det grafikkortet som sätter käppar i hjulet här, och även testets långsammaste processorer kan utan problem hänga med i svängarna.