Överklockningsresultat

Den som tidigare har överklockat de äldre Bloomfield och Lynnfield-plattformarna vet att detta gjordes genom att höja moderkortets basklockfrekvens (BCLK) vilken i sin tur multiplicerades med processorns multipel för att ge den slutgiltiga klockfrekvensen. Med Sandy Bridge och den nya styrkretsen P67 har Intel satt käppar i hjulen för denna metod.

IMG_6001.jpg

Asus Maximus IV Extreme användes vid överklockningen.

Det som har hänt är att Intel har byggt in moderkortets klockgenerator direkt i styrkretsen på P67 vilket ger ett par bieffekter som är ytterst oönskade vid överklockning. När basklockfrekvensen höjs är nu samtliga bussar länkade till denna (SATA, USB, PCI), något som gör att även dessa får förhöjda klockfrekvenser utan att man kan göra något åt saken. Rent krasst betyder detta att det finns väldigt små marginaler att justera basklockfrekvensen då både SATA och USB-bussarna blir instabila vid väldigt små höjningar.

K-serien, överklockning med upplåst multipel

Lyckligtvis är inte allt hopp förlorat när det kommer till överklockning med Sandy Bridge-plattformen. Räddningen stavas K-serien, vilket är Intels sätt att rikta ett antal modeller mot entusiaster som vill pressa ut allt ur sitt system. Dessa modeller kommer med helt upplåst multipel vilket gör att all överklockning kan ske genom en höjning av denna samtidigt som basklockfrekvensen lämnas orörd.

Modeller med upplåst multipel är egentligen inget nytt utan har tidigare funnits på bland annat Intels toppmodeller i Extreme Edition-serien samt den tidigare K-serien från Lynnfield-plattformen. Det fina med Sandy Bridge är istället metodiken för överklockning, vilket nu lättast sker genom Turbo Boost-funktionen.

maximasivbios.jpg

Istället för att höja multipeln direkt på processorn har man nu full kontroll över Intels Turbo Boost-funktion. Detta innebär att man kan justera vilken multipel Turbo Boost ska använda när datorn är under belastning, vilket gör att processorn endast körs i sina överklockade klockfrekvenser när det behövs för att sedan klockas ner igen när systemet inte belastas längre. Fördelarna med detta är många, däribland lägre strömförbrukning och värmeutveckling i det långa loppet.

Core i5 2500K

Vårt överklockningsäventyr började med den billigare modellen Core i5 2500K som har en ursprunglig klockfrekvens på 3,3 GHz. Spänningen skruvades här upp från 1,25 V till 1,4 V. Värt att notera är att processorn har ett inbyggt skydd för att hålla den inom sitt TDP-värde när Turbo Boost aktiveras. Detta skydd går att justera på de flesta av de moderkort som släpps vid lanseringen, vilket i princip är ett krav för att komma någonstans vid överklockning av denna plattform.

2500k-oc.jpg

Efter att ha fastställt den maximala multipeln som gick att använda för Turbo Boost, vilket i det här exemplarets fall var 47, justerades basklockfrekvensen upp en gnutta. Resultatet blev en klockfrekvens på 4 750 MHz, vilket är nästan 1,5 GHz mer än processorns specificerade klockfrekvens.

Core i7 2600K

Givetvis skulle även storebrodern Core i7 2600K få smaka på lite överklockning. Ännu en gång skruvas spänningen upp till 1,4 V samtidigt som processorns överspänningsskydd justeras för att tillåta ett högre TDP-värde.

2600k-oc.jpg

Efter lite skruvande fram och tillbaka kunde den maximala multipeln fastställas på 49. Det fanns nu inga som helst marginaler att höja basklockfrekvensen vilket gav oss en trevlig slutgiltig klockfrekvens på 4,9 GHz, en bra bit över standardnivån på 3,4 GHz.

Slutord om överklockning med Sandy Bridge

Kontentan av det hela är utan tvekan att det finns väldigt god överklockningspotential hos Sandy Bridge-plattformen samtidigt som väldigt få parametrar behövs ställas in för goda resultat. Kravet är dock att man köper en processor ur K-serien då de modeller med låst multipel inte kommer att klara av någon nämnvärd höjning av klockfrekvens.

Givetvis kan resultaten skilja sig mellan olika exemplar och det är absolut inte garanterat att alla når upp till de klockfrekvenser vi visade upp i denna artikel. Det kan dock nämnas att vi efter en diskussion med en känd svensk överklockningsprofil fick reda på att de tiotal processorer han testat alla hade nått upp till 4,9 GHz, vilket är minst sagt imponerande.

Då både Core i5 2500K och Core i7 2600K i princip är byggda för att överklockas har vi valt att inkludera prestandasiffror från de överklockade exemplaren i denna artikels alla diagram.