Speltest: 3DMark Vantage

3DMarkVantage 2010-11-08 19-29-25-46.jpg

Egenskap

Värde

Titel

3DMark Vantage

Utvecklare

Futuremark

Genre

Syntetisk testsvit

DirectX-version

10.0

Lanseringsdatum

2008-04-28

Systemkrav

  • Grafikkort med DirectX 10-stöd

  • Processor med SSE2-stöd

  • 1 GB RAM

När man talar om syntetiska testprogram för spel är det onekligen svårt att inte ta upp långköraren 3DMark Vantage. I den nu något föråldrade upplagan är det DirectX 10 som gäller där shadertunga spelsekvenser varvas med processorintensiva fysiktester.

För att inte ge Nvidia en missvisade fördel avaktiveras stödet för hårdvaruaccelererad PhysX. Det är dessutom värt att notera att det rör sig om ett statiskt testprogram som inte nödvändigtvis representerar verklig spelprestanda.

Genom att utrusta testsystemet med ett Radeon HD 6970 går det att få ledtrådar om hur respektive processor presterar i spelorienterade datorsystem. AMD A8-3850 hamnar i samma klass som Intel Sandy Bridge och det finns ingen märkbar fördel även med de mest påkostade processorerna i diagrammet, vilket skvallrar om att grafikkortet agerar flaskhals och utjämnar skillnaderna.

I det renodlade processortestet syns helt andra siffror. AMD A8-3850 är cirka 7 procent långsammare än Core i3 2120 medan fyrkärniga Intel Core i5 spelar i en egen liga.

Det första riktiga 3D-testet med samtliga kombattanter i leken ger äntligen Llano en chans att visa upp sin riktiga styrka. AMD A8 krossar motståndet när det kommer till den integrerade grafikdelen och är två till tre gånger snabbare än Core i5 2500K där Intel HD Graphics 3000 sköter jobbet. Det är inte ofta en sådan total utklassning syns i dessa sammanhang.

När inställningarna skruvas ned till Entry blir skillnaderna mindre, men det handlar fortfarande om ett rejält övertag till AMD:s fördel. Integrerade Radeon HD 6550D vinner på knock-out.