Freesync

Benq EX3203R använder Freesync 2 och är därmed ivägskickad med AMD:s godkännande. Detta är något vi sett tidigare och upptäckt att det inte alls behöver betyda att det faktiskt fungerar bra.

Freesync fungerar exemplariskt

Freesync på EX3203R fungerar precis som väntat inom intervallet 48–144 FPS och det utan att skapa problem likt flimmer och svåra eftersläp när frekvensen sjunker. Reglaget som heter ”Freesync” har dock större effekt än så och påverkar främst hur skärmen beter sig mot Nvidia-kort.

Exakt vad Freesync 2 innebär på ett mer tekniskt plan är en öppen fråga. En fråga vi har försökt få ett officiellt svar på flera gånger utan någon större framgång. Freesync 2 ska i vilket fall innebära att hårdvaran kan ta över tone mapping-funktionen vid HDR, något vi tittar närmare på längre fram.

benq_ex3203r_freesync_plutt.jpg

I detta avsnitt kontrollerar vi det som Freesync annars handlar om, den förväntade funktionen att få flyt i spelen även när bildfrekvensen sjunker. Vilket då kräver ett inte allt för gammalt grafikkort från AMD. Vi har kört AMD Radeon RX Vega 64.

Freesync fungerar och gör det som ska göras

Karaktären från VA-panelen och de eftersläp den uppvisar har vi redan konstaterat i föregående avsnitt. Freesync ger här inga större skillnader mot detta, vilket är positivt eftersom vi inte drabbas av extra tydliga skuggor eller smetningar när frekvensen sjunker. Fenomen som annars har observerats på flera Freesync-kapabla skärmar vi testat innan, till exempel testet av denna snarlika produkt från Samsung.

benq_ex3203r_respons_AMD_zoom.jpg

Eftersläpen är i stort sett likadana oavsett vilken frekvens vi renderar med under Freesync. Det vi ser här blir alltså inte påtagligt värre när frekvensen sjunker.

Effekten av Freesync är som mest optimal runt 60 till 80 FPS när nivåerna fluktuerar. Alltså den nivå där du traditionellt måste välja mellan v-sync av eller på för ryckigt flyt eller bruten grafik. Här har vi en tydlig skillnad med Freesync av och på när vi växlar. Stänger vi av Freesync blir det istället ett konstant hackande.

Freesync gör alltså vad den ska och det utan att skapa värre problem vilket faktiskt är en ovanlig observation. Alltför många skärmar vi testat har haft problem med besvärliga eftersläp när frekvensen sjunker, men inget sådant hos EX3203R. Freesync rapporteras arbeta inom intervallet 48–144 Hz och detta verkar helt klart stämma när vi testar. Under 48 FPS och det blir mindre angenämt på alla sätt och inte enbart från den lägre bildfrekvensen.

Freesync fungerar även över HDMI, dock är EX3203R som högst begränsat till 100 Hz. Fressync-omfånget rapporteras då som 40–100 Hz. Vi vinner alltså lite marginal nedåt i frekvensspannet där.

Två Freesync-lägen för AMD-kort

Benq EX3203R har två Freesync-lägen som du växlar genom i System-menyen där Normal-läget ger oss 48–144 Hz och Premium ger oss 48–120 Hz. Handboken till EX3203R är notoriskt otydligt om vad detta reglage är kapabelt till.

benq_ex3203r_begriplig_freesync_text.png

Glasklart, eller hur? Naturligtvis bad vi om ett förtydligande från Benq och vi återkommer så fort vi får svar.

Här finns ingenting uppenbart när det kommer till tydliga skillnader mellan "Freesync: Normal" och "Freesync: Premium". Det ser likadant ut och känns likadant när vi kör just AMD-kort och har Freesync igång i syfte att få adaptiv synkronisering. Både ger likvärdig effekt i det önskvärda spannet runt 60–80 FPS.

  • Normal: ”Den grundläggande FreeSync-funktionen är aktiverad”. Effekten är att du kan köra skärmen i 60 eller 144 Hz. Freesync-spannet är som högst 48–144 Hz.

  • Premium: ”Den förbättrade FreeSync-funktionen är aktiverad och skärmens uppdateringsfrekvens är ökad”. Effekten är att du kan köra skärmen i 60, 100 eller 120 Hz. Freesync-spannet är då som högst 48–120 Hz. Observera att 144 Hz inte längre är ett alternativ.

Freesync-reglaget påverkar även Nvidia-GPU:er

Kör du däremot en Nvidia-baserad grafikkrets får du (som väntat) inte tillgång till Freesync-funktioner och adaptiv synkronisering. Fast reglaget för Freesync har fortfarande stor betydelse för din upplevelse, något som föregående två avsnitt tar upp i detalj.

benq_ex3203r_menu_freesync.jpg

Menyn för Freesync ställer om hur panelen arbetar där Premium-läge ger maximalt 120 Hz. Vi kunde inte märka någon funktionell skillnad för AMD-kort som kör Freesync. Men för Nvidia-kort gör detta reglage hela världens skillnad!

Handboken rekommenderar i alla fall att vi byter till Normal-läget ifall Premium-läget ger flimmer. Vad som menas där var inte uppenbart tills vi bytte till Nvidia-grafikkort via Displayport och såg direkt vad som är fel. När vi kör "Freesync: Normal"-läget kommer Nvidia-kort inte att kunna köra 144 Hz eftersom skärmen hoppar över alla bildrutor över 60 Hz.

Det blir en hackfest utan dess like med Nvidia-kort. För att lösa detta för Nvidia-kortet måste vi ändra Freesync-inställningen till "Freesync: Premium". Då blir det 120 Hz som högsta frekvens och alla bildrutor återges nu. Mer om detta i föregående två avsnitt.