Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition och Metro Exodus, vilka får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 25° Celsius.

Asus har verkligen biffat upp kylarlösningen på TUF-serien för RTX 3080 som delar mycket av designen med tidigare Strix-modeller. Det visas tydligt på temperatursiffrorna som hamnar som högst på 70 °C med BIOS-läget på Quiet. När brytaren ställt som till det mer aggressiva Performance-läget sjunker temperaturen 7 °C och landar på en högsta temperatur på 63 °C. Båda BIOS-lägen har semi-passiv fläktkurva som då stänger av fläktarna vid vila som innebär en temperatur på 35 °C.

Vidare till ljudnivå syns det fler uppmuntrande siffror där inte helt oväntat Quiet-läget hamnar högt upp i listan på 39,5 dBA. Däremot är det ingen enorm skillnad för det mer aggressiva Performance-läget som bara kliver upp till 42 dBA och är fortfarande relativt tyst, speciellt med tanke på temperaturskillnaden som medföljer.

Processortemperatur med Asus Geforce RTX 3080 TUF OC

I samband med recensionen av Geforce RTX 3080 Founders Edition undersökte vi huruvida kortet påverkade processorns temperaturer nämnvärt sett till att kylanordningen sög den varma luften direkt upp mot processorkylaren. Det vi kunde se var att processorns temperatur helt klart ökade, men samtidigt var det svårt att dra några konkreta slutsatser eftersom vi jämförde mot det svagare kortet Geforce RTX 2080 Ti som både alstrar mindre värme och belastar processorn mindre.

Med Asus TUF OC-kort på plats, som har en mer traditionell kyllösning, ser vi att det inte nödvändigtvis var Nvidias kyllösning som värmde upp processorn mer. Processortemperaturen ökar nämligen ytterligare något mer Asus-kortet, och därför är det mer troligt att nivåerna ökar med Geforce RTX 3080 på grund av högre processorbelastning ihop med markant högre värmedumpning i chassit ställt mot Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Med klockfrekvenserna sammanställda är det något svårt att urskilja alla, som i det här fallet är en ganska bra sak. Trots att fläktkurvan är något lägre är det ingen större ändring i klockfrekvensen trots att kortet har fått stå i 30 minuter. Om det är något läge som hamnar sämre så är det den förhöjda strömbudgeten som inte ser några direkta vinster i klockfrekvens.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med det inbyggda prestandaverktyget i Metro Exodus. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Asus Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC kommer med en ganska mild fabriksöverklockning men även högre strömbudget på 340 W ställt mot Nvidias 320 W. Allt det sammanlagt betyder en något högre effektmätning för hela systemet på drygt 30 W över Nvidias egna RTX 3080.