Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Effektmässigt är det inte helt oväntat rätt stor skillnad mellan våra två testade modeller, detta då de skiljer sig både till kärnantal, specificerad klockfrekvens samt strömbudget. Ryzen 5 5600X är med råge den strömsnålaste processorn i Ryzen 5000-uppställningen, då denna slår i sin strömbudget och placerar alldeles strax ovanför den gamla fyrkärniga klassikern Core i7-7700K.

Med en betydligt högre strömbudget och därmed ökade klockfrekvenser springer åttakärniga Ryzen 7 5800X iväg mer. Modellen drar i slutändan marginellt mindre än tolvkärniga Ryzen 9 5900X under flertrådad belastning och ungefär lika mycket som Intels Core i9-10900K när den sistnämnda klivit ned från sina tillfälligt förhöjda turbonivåer.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjligheter att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 3090-kortet vid vila.

Eftersom tiokärniga Core i9-10900K har en osedvanligt lång tidsperiod den kan överskrida sin nominella strömbudget blir det missvisande att ta dess effektvärde under långtida belastning rakt av, då ungefär en tredjedel av arbetslasten utfördes vid högre effektnivåer.

Med anledning av detta har vi räknat ut den genomsnittliga effektnivån för modellen under renderingsperioden i Blender (230 W), där de nedanstående siffrorna är baserade på denna.

Sett till energieffektivitet vid ett kraftigt flertrådat scenario blir det givetvis svårt för modellerna med färre kärnor att kunna tävla på samma villkor som exempelvis Ryzen 9 5900X och 9 5950X. Ryzen 5 5600X klarar sig ändå riktigt bra och lyckas faktiskt lägga sig i närheten av den åttakärniga modellen Ryzen 7 3700X. Ryzen 7 5800X flexar sin utökade strömbudget och landar längre ned i tabellen marginellt bättre ställt mot föregångaren Ryzen 7 3800XT.