Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för kommunikationsbussar, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge korrekta resultat.

Det enkeltrådade testet i Cinebench R15 bjuder inte på några överraskningar för våra nytestade modeller vid samma klockfrekvens. Det rör sig om samma resultat som övriga Ryzen 5000-serien, där modellerna erbjuder 25 procent högre resultat än Intels Skylake.

I Cinebench R20 är mycket sig likt i det enkeltrådade testet. Ryzen 5000-processorerna erbjuder 24 procent högre prestanda vid samma klockfrekvens än Intels Skylake-baserade processorer. I det flertrådade testet ser vi att Ryzen 5 5600X erbjuder 10 procent högre siffror än Ryzen 5 3600XT samtidigt som Ryzen 7 5800X utpresterar Ryzen 7 3800XT med 10 procent bättre resultat.

Vidare mot Geekbench och de enkeltrådade resultaten för flyttal- och heltalsberäkningar. Som väntat är det inget nytt som presenteras av de nytestade Ryzen 5000-modellerna, då dessa lägger sig på samma nivå som sina syskon med fler kärnor. Detta innebär cirka 25 procent högre flyttalsprestanda än Intels Skylake-arkitektur samt närmare 14 procent bättre heltalsprestanda.

Vid spelande syns i vanlig ordning ett trevligt uppsving i prestanda tack vare Zen 3-arkitekturen. Både Ryzen 5 5600X och Ryzen 7 5800X erbjuder här mellan 13 och 17 procent högre bildfrekvens ställt mot sina föregångare i Ryzen 3000-familjen.

Även i upplösningen 1080p syns fina vinster för de båda testade Ryzen 5000-modellerna, där dessa lyfter sin bildfrekvens med mellan 13 och 18 procent över respektive föregångare i Ryzen 3000-serien.