Sammanfattning

Lanseringen av arkitekturen RDNA 2 och Radeon RX 6000-familjen markerade en efterlängtad återkomst för AMD till det övre prestandasegmentets grafikkort. Detta är väldigt roligt ur en hårdvaruentusiasts perspektiv, då företaget inte har varit relevanta i detta område sedan Radeon R9 Fury X för över fem år sedan. Med facit i hand testerna från det nya flaggskeppet Radeon RX 6900 XT återstår dock en fråga – har företaget det som krävs för att ta prestandakronan från Nvidia?

RX_6900XT-5.jpg

Radeon RX 6900 XT är ett riktigt starkt grafikkort när det kommer till traditionell rastreringsprestanda i spel. I låga upplösningar som 1080p kan modellen utan problem segla förbi Nvidias Geforce RTX 3080 samtidigt som det faktiskt närmar sig det gröna lagets flaggskepp Geforce RTX 3090 i genomsnittlig prestanda. Kortet står sig även starkt mot Geforce RTX 3080 i 1440p, även om marginalerna minskar mellan modellerna samtidigt som Geforce RTX 3090 drar ifrån ytterligare.

Kortet står sig dock inte fullt lika bra mot Nvidias toppkort när upplösningsreglaget vrids upp till taket, där modellen likt sina billigare syskon tappar mark. Företagets Infinity Cache-lösning verkar här inte kunna stävja prestandatappet till följd av kortets låga minnesbandbredd, vilket gör att Radeon RX 6900 XT i snitt presterar sämre än Nvidias Geforce RTX 3080 vid upplösningen 4K UHD samt dryga 11 procent långsammare än Geforce RTX 3090.

En annan svaghet hos kortet ställt mot Geforce RTX 3080 och RTX 3090 är ray tracing-prestandan. Radeon RX 6900 XT tappar helt enkelt mer prestanda än konkurrentens kort när ray tracing aktiveras, vilket gör att modellen generellt landar i ungefär samma prestandaområde som Nvidias forna flaggskepp Geforce RTX 2080 Ti. Huruvida denna grafikteknik är en relevant parameter för ens inköp av grafikkort är dock givetvis upp till var och en.

Sett faktorer som ljudnivå och energieffektivitet måste vi säga att AMD lyckats riktigt bra med Radeon RX 6900 XT. Modellen använder samma kyllösning som Radeon RX 6800 XT, vilken håller kortet riktigt tyst under belastning samtidigt som semi-passiv drift möjliggör ljudlöshet vid vanligt skrivbordsarbete. Därtill erbjuder kortet en riktigt imponerande energieffektivitet för sin prestandaklass, där denna kan närma sig de regerande mästarna Radeon RX 6800 och Geforce RTX 3070.

RX_6900XT-11.jpg

Medan Radeon RX 6900 XT är det snabbaste kortet AMD har att erbjuda i dagsläget så uppvisar det dock inte någon direkt imponerande prestandaökning över lillebror Radeon RX 6800 XT. Det rör sig om ett prestandalyft på mellan 6 och 9 procent beroende på vilken upplösning som används, vilket gör att kortet känns extremt nischat utanför de superentusiaster som absolut bara måste ha det snabbaste det röda laget kan framställa i dagsläget oavsett prispåslag.

Sist men inte minst har vi prissättningen och tillgängligheten, vilket tyvärr ser ut att bli en nästan osedvanligt brun historia denna gång. De återförsäljare vi har pratat med talar om en lagerstatus som kan räknas på en hand samtidigt som många butiker inte ens kommer att sälja kort nu på lanseringen. Ovanpå detta är det extremt oklart vad det faktiska priset för kortet kommer att landa på i Sverige, då AMD:s egna uppgift enligt utsago återigen är orealistiskt låg.

Sammanfattningsvis är Radeon RX 6900 XT ett väldigt snabbt grafikkort, där referenskortet vi testar här idag tillverkas i en begränsad upplaga vid en prispunkt som är svår att fastställa. Med anledning av det väljer vi denna gång att hoppa över eventuella utmärkelser och istället vända blickarna mot partnertillverkarnas kort som förhoppningsvis introduceras i början av nästa år.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • HDMI 2.1

  • Utmärkt referenskylare

  • Mycket god energieffektivitet

Nackdelar

  • Extremt oklar tillgång och prisbild

  • Inte mycket snabbare än Radeon RX 6800 XT i spel

  • Begränsad upplaga för referensmodellen

  • Svag ray tracing-prestanda

Rekommenderat pris enligt AMD: 10 600 kronor