Invändigt

När utsidan är utforskad är det dags att ge sig in under skalet, något som alltid betyder att gliddynorna behöver plockas bort. Detta bör göras extremt försiktigt då dessa lätt blir deformerade. Lyckligtvis medföljer det ett extra par gliddynor med Xtrfy MZ1 och med det sagt är det dags att leta lite skruvar.

Xtrfy_MZ1_insida-1.jpg
Xtrfy_MZ1_insida-2.jpg

Efter att gliddynorna har plockats bort hittas alla fyra skruvar och vi kan därmed ta oss in under kåpan. Dynorna i sig är relativt styva vilket gjorde processen mycket enklare, samt att klistret hängde med helt och hållet. Det sistnämnda brukar ofta vara det som ställer till det när saker ska tillbaka på plats igen, där ihopklumpat klister skapar ojämnheter för gliddynorna.

Xtrfy_MZ1_insida-3.jpg
Xtrfy_MZ1_insida-4.jpg

Med skruvarna borttagna är det bara att lyfta på översta locket bestämt men fortfarande försiktigt. Kåporna sitter ihop med en kabel för sidoknapparna som kan ta skada vid för hastiga rörelser. Med den kabeln bortkopplad är hela underkåpan och kretskortet fritt för inspektion.

Xtrfy_MZ1_insida-5.jpg
Xtrfy_MZ1_insida-6.jpg

Vid närmare titt på brytarna för huvudknapparna har även dessa en transparent kåpa likt huvudkonstruktionen, vilken är en väldigt trevlig detalj som inte riktigt syns utanpå. Brytarna i sig kommer från Kailh, medan rullhjulet har en brytare från en för oss okänd tillverkare. Sist ut är funktionsknappen vid rullhjulet där brytaren kommer från Huano, likt sidoknapparna.

Xtrfy_MZ1_insida-8.jpg

Placerat ungefär i mitten är sensorn från Pixart som numera har tagit över första platsen i prestanda och popularitet. Modellen heter PMW 3389 och är en ganska vanlig sensor för högpresterande spelmöss. Om temat fortsätter kommer prestandan vara högst duglig även för de mest krävande speltitlarna.

Xtrfy_MZ1_insida-7.jpg

Undersidan avslöjar den numera väl bekanta linsen för Pixarts senaste sensor. Denna får även sällskap av lysdioden för DPI-värdet med den fysiska knappen tätt bredvid. Längst ned vid bolagets logotyp är även slidern för att byta funktion på knappen på ovansidan av musen.

Xtrfy_MZ1_insida-9.jpg

Med allt tillbaka på sin plats igen syns det knappt några skavanker på gliddynorna som hittade sin plats tämligen enkelt igen. Nämnvärt är att hålla koll på DPI-knappen och slider-väljaren, vilka båda har lätt att ramla ur under processen. Dessa är även knepiga att få på rätt plats samtidigt som kretskortet med kabel ska hamna på sin plats.