Utvändigt

Xtrfy_MZ1-12.jpg

Egenskaper

Värde

Tillverkare

Xtrfy

Modell

MZ1 RGB "Zy's Rail"

Mått

111 × 58 × 36,5 mm

Vikt (utan kabel)

56 g

Knappar

6 stycken

Brytare

Kailh/Huano

Sensor

Pixart PMW 3389

Känslighet

400–16 000

Uppdateringsfrekvens

125, 500, 1 000 Hz

Svenska Xtrfy har under flera år växt i en stadig takt, både i sin egna utveckling men även bland användarna. Bolaget som är baserat i Landskrona har svårt att nå liknande budget som bland annat Logitech, Razer och Steelseries men kan vara med i matchen genom att ha bra koll på vad användarna efterfrågar. Med senaste skapelsen lyssnade Xtrfy extra mycket på en viss australiensare.

Xtrfy_MZ1-1.jpg

Xtrfy MZ1 RGB "Zy's Rail" är tillverkad ihop med Youtube-recensenten "Rocket Jump Ninja" som med flertal musrecensioner till sitt namn har hittat formen som passar honom bäst. Det handlar om en ambidexter formgivning där högsta punkten är längst bak på musen, istället för mer i mitten. Däremot är pekdonet inte ambidexter i sin sanna mening då den enbart är utrustad med sidoknappar på vänstra sidan.

Xtrfy_MZ1-6.jpg

Huvudknapparna på spelmusen är något längre än vanligt, men framför allt är dessa skålformade för att ge bättre stabilitet. I mitten hittas som vanligt rullhjulet med en RGB-list i mitten för extra effekt. Vidare finns även en knapp som inte styr DPI-värdet men kan däremot styra andra funktioner med hjälp av en brytare på undersidan, mer om det senare.

Xtrfy_MZ1-7.jpg
Xtrfy_MZ1-8.jpg

Vänstra sidan av pekdonet har givetvis både sidoknapparna och dessa är monterade högt upp, vilka lämnar mycket plats åt tummen strax nedanför. Samma yta är även helt täckt för att få bättre grepp där resterande yta är fyllda av hål för att hålla vikten nere. Liknande tema syns även på högra sidan där två områden är helt täckta, där dessa hamnar i bra linje med ring- och lillfinger beroende på grepp.

Xtrfy_MZ1-9.jpg

Undersidan av Xtrfy MZ1 innehåller vanliga delar som sensor i form av Pixart PMW 3398 och vita gliddynor för lägre friktion. Utöver det hittas även en knapp bredvid sensorn vilken ändrar upplösningen i åtta steg mellan 400 och 16 000 DPI. Längst bak sitter en slider som ändrar funktionen på knappen ovanpå musen och kan styra bland annat RGB-belysningen, uppdateringsfrekvensen, lift-of-distance eller agera som tangentbordsknappen F11.

Xtrfy_MZ1-10.jpg

RGB-belysningen kan justeras ytterligare genom att hålla ned knappen på ovansidan och sedan trycka på vänster knapp för effekthastighet, höger knapp för färg och slutligen sidoknapparna för ljusstyrka. Lift-of-distance går även den att ändra mellan 1 och 2,5 millimeter till musmattan. Om både höger- och vänsterknappen samt båda sidoknapparna hålls ned i tre sekunder går det att ändra debounce-tiden, för att då motverka eventuella dubbeltryck.

Xtrfy_MZ1_del2-6.jpg
Xtrfy_MZ1_del2-3.jpg
Xtrfy_MZ1_del2-
Xtrfy_MZ1_del2-1.jpg

Eftersom hela konstruktionen är något transparent betyder det att RGB-belysningen kan lättare skina igenom och ger betydligt större effekt. Framför allt syns de två listerna i främre delen av pekdonet som nu lyser igenom huvudknapparna och avslöjar något av det som finns inuti.

Xtrfy_MZ1-16.jpg
Xtrfy_MZ1-19.jpg
Xtrfy_MZ1-17.jpg
Xtrfy_MZ1-20.jpg
Xtrfy_MZ1-18.jpg
Xtrfy_MZ1-21.jpg

Greppet är otroligt viktigt för en spelmus, sitter inte det ordentligt så finns inte självförtroendet i tunga speltitlar. Undertecknad använder själv Palm-grip som primärt grepp vilket inte är helt bekvämt med formen på MZ1 RGB. Den är bättre anpassad för folk som använder antingen Claw-grip eller Fingertip-grepp och kan annars bli något obekväm.

Xtrfy_MZ1_del2-12.jpg
Xtrfy_MZ1_del2-11.jpg
Xtrfy_MZ1_del2-8.jpg

Med Xtrfy MZ1 RGB uppställd bredvid bolagets tidigare M4 RGB och Logitech G Pro X Superlight syns det tydligt att dagens testobjekt är märkbart kortare. Utöver det är högsta punkten annorlunda mot andra pekdon vilken nu har flyttats ned mot botten av musen, där de två jämförande pekdonen båda har högsta punkten mer i mitten.

Xtrfy_MZ1-15.jpg

Slutligen så medföljer det ett par saker i lådan som pekdonet kommer i, vilka gömmer sig under själva musen. Bland annat finns det ett textstycke från skaparen Zy "Rocket Jump Ninja" Rykoa själv, en guide till de olika knappkombinationerna samt en extra uppsättning gliddynor om det behövs bytas.