Sammanfattning

Så sent som i våras lanserade Intel sina stationära Rocket Lake-processorer, vilka i mångt och mycket möttes av en axelryckning från entusiastkåren. Vi fick visserligen äntligen se markanta kliv uppåt i IPC efter många års kräftgång med trotjänaren Skylake, men till följd av att fortfarande sitta fast på den föråldrade tillverkningstekniken på 14 nanometer kantades lanseringen av stora kompromisser – däribland reducerat kärnantal och försämrad energieffektivitet ställt mot tidigare generation.

alder_lake-15.jpg

Med dagens lansering av Alder Lake visar Intel att de återigen är redo att slåss mot AMD i den absoluta prestandatoppen, och inte bara när det gäller spelprestanda. Företaget tar äntligen ett kliv ned i tillverkningsprocess till 10 nanometer (eller Intel 7 som de så fint kallar den) och med det en kraftig utökning av kärnantal till 16 kärnor för toppmodellen. Ovanpå detta ser vi två helt nya kärnarkitekturer i en ganska oortodox hybridkonfiguration samt en hypermodern plattform med både en ny minnesstandard samt det senaste höghastighetsgränssnittet PCI Express 5.0.

Om vi börjar med att tala om IPC-förbättringar så hävdar Intel att de högpresterande Golden Cove-kärnorna erbjuder i snitt 19 procent högre prestanda än Cypress Cove hos Rocket Lake vid samma klockfrekvens. Detta ser ut att stämma ganska fint med våra mätningar, där vi exempelvis ser ett uppsving på 22 procent i flyttalsintensiva Cinebench. Resultaten varierar dock givetvis beroende på vilken arbetslast som används, där exempelvis prestandavinsten vid heltalsberäkningar ligger lägre.

Det vi kan konstatera är att de högpresterande kärnorna i Alder Lake tar ett rejält steg upp från inte bara Cypress Cove i Rocket Lake utan även Zen 3 i AMD:s Ryzen 5000-serie. I slutändan är Golden Cove den nya IPC-kungen på konsumentsidan med förhållandevis stor marginal, även om det ska sägas att det tog Intel ganska exakt ett år att slutligen slå AMD på fingrarna på den fronten.

Golden Cove är dock bara halva delen av Alder Lake och för att rymma 16 kärnor i flaggskeppet Core i9-12900K används de mindre och energieffektivare Gracemont-kärnorna. Här har det funnits en del orosmoln kring prestandan på dessa sett till släktskapet med Atom-familjen, men i slutändan står de sig riktigt bra. Intels påstående om en IPC i nivå med Skylake stämmer bra överens med redaktionens mätningar, vilket innebär att Gracemont-kärnorna kan bidra på allvar när det kommer till flertrådade laster.

alder_lake-14.jpg

När allt kommer samman och de båda kärntyperna arbetar i tandem uppnår Alder Lake imponerande resultat när det kommer till flertrådade laster. Tack vare bättre IPC och väldigt höga klockfrekvenser för de högpresterande kärnorna kan Intels flaggskepp Core i9-12900K i de flesta fallen slå AMD:s dyrare Ryzen 9 5950X på fingrarna, trots att hälften av kärnorna består av den svagare Gracemont-varianten.

Det hela görs dock inte utan kompromisser, och då främst när det gäller energieffektivitet. Då Intel har släppt på tyglarna för strömbudgeten för K-seriens Alder Lake-processorer ser vi ett skyhögt effektuttag för Core i9-12900K, vilket gör modellen till ett värmealstrande monster. Alder Lake har utan tvekan potential att vara energieffektiv, vilket vi ser i större mån hos Core i5-12600K. Hos flaggskeppet med sina 240 W under flertrådad belastning är det däremot helt enkelt inte en särskilt energieffektiv historia.

Spelprestanda är något Intel har tryckt hårt på med sina processorer, och så även med Alder Lake. AMD har gjort enorma framsteg på den fronten, där de med Ryzen 5000-serien slutligen lyckades gå om det blå laget. Med Rocket Lake lyckades Intel stänga prestandagapet igen och nu med Alder Lake är företaget återigen herre på täppan när det kommer till spel.

I kraftigt processorbundna scenarion i 720p kan vi se enstaka titlar med prestandavinster på upp till 25 procent, men i de flesta fallen ligger dock vinsterna under 10 procent ställt mot toppmodellerna i Ryzen 5000-serien. I vanlig ordning är detta inte ett prestandaresultat som syns vid vanliga upplösningar med dagens grafikhårdvara. Med undantag för runt 5 procent prestandaskillnad vid 1080p är det hugget som stucket mellan Alder Lake och Ryzen 5000 vid spelande i hög upplösning.

alder_lake-17.jpg

Alder Lake ackompanjeras av en toppmodern plattform med styrkretsen Z690, som med den uppdaterade kommunikationsbussen DMI 4.0 ger bandbredd nog att fylla moderkortet med högpresterande SSD-enheter utan att en flaskhals påträffas när dessa jobbar parallellt. Plattformen blir först med stöd för PCI Express 5.0 på grafiksidan, vilket är häftigt men inte särskilt användbart i dagsläget. Mer användbart är den utökade mängden PCI Express 4.0-banor som finns att tillgå för exempelvis lagring.

En av de största nyheterna med plattformen är stöd för minnesstandarden DDR5, vilket borgar för betydligt högre minnesbandbredd än tidigare. Alder Lakes minneskontroller har även stöd för den äldre standarden DDR4, vilket gör att användaren har möjlighet att återanvända sina nuvarande minnen om de väljer ett moderkort anpassat för den minnestypen. DDR5 har ett tydligt prestandaövertag i minnesintensiva applikationer och ett fåtal spel, men generellt är skillnaden mot DDR4 inte gigantisk.

De två största problemen med DDR5 i dagsläget är priset och tillgängligheten. Modulerna är betydligt saftigare prismässigt än DDR4 per gigabyte, där den faktiska prestandavinsten inte nödvändigtvis känns tillräcklig sett till prispåslaget. Därtill ser tillgängligheten ut att vara helt katastrofal för resten av året, till den nivå att de flesta som är intresserade av att bygga ett Alder Lake-system kan bli intvingade på DDR4-spåret oavsett.

Sammanfattningsvis är Alder Lake en imponerande processorfamilj, vilken markerar Intels återkomst till det översta prestandasegmentet på konsumentsidan – oavsett om det gäller spelprestanda eller produktivitet med kraftigt flertrådade laster. Det enda egentliga smolket i bägaren ur en teknisk aspekt är effektuttaget, värmeutvecklingen och den ganska mediokra energieffektiviteten hos flaggskeppet Core i9-12900K.

Prismässigt ligger båda av de testade modellerna bra till när de ställs mot sina konkurrenter från AMD, det hade däremot varit trevligt att se mer prisvärda alternativ när det kommer till själva moderkortsplattformen. Modellerna med styrkretsen Z690 är minst sagt snordyra, och vi behöver vänta tills nästa år innan mer prisvärda alternativ i B660-familjen dyker upp.

För att knyta ihop säcken hälsar vi Intel tillbaka till prestandatoppen och ser med spänning fram emot att se vad AMD kan kontra med under nästa år med de cacheberikade Zen 3-modellerna samt Zen 4.

Intel Core i9-12900K

alder_lake-4.jpg

Intels nya flaggskepp Core i9-12900K är inget annat än ett prestandamonster. Modellen erbjuder inte bara klassledande spel- och enkeltrådad prestanda utan kan för första gången på många år ge AMD en match om den flertrådade prestandan. Ihopparad med den nya plattformen Z690 borgar därtill modellen för ett riktigt modernt och framtidssäkert bygge med goda expansionsmöjligheter.

Det som drar ned betyget ett snäpp är faktumet att Intel släppt lite väl mycket på tyglarna för effektuttaget, vilket troligtvis också var en nödvändighet för att de skulle kunna uppnå högre flertrådad prestanda än AMD:s Ryzen 5000-serie. Detta ger en processor med ganska medioker energieffektivitet som därtill är ganska svårkyld utan en rejäl sluten vattenkylningslösning.

Intel Core i9-12900K är ett riktigt prestandamonster och den nya processorkungen när det kommer till spel

Fördelar

  • Flertrådad prestanda i toppklass

  • Klassledande enkeltrådad prestanda

  • Kungen av spelprestanda

  • Klassledande plattform

  • Möjlighet att bygga med antingen DDR5 eller DDR4

Nackdelar

  • Dyr plattform

  • Väldigt högt effektuttag

  • Inte briljant energieffektivitet

Pris vid publicering: 6 890 kronor inklusive moms

Intel Core i5-12600K

alder_lake-5.jpg

Den tiokärniga modellen Core i5-12600K är enligt oss den starkast lysande stjärnan i familjen Alder Lake. Det känns faktiskt nästan som Intel har prissatt processorn lite lågt sett till prestandan som presenteras, där den utan problem konkurrerar ut AMD:s Ryzen 5 5600X gällandes spel- och enkeltrådad prestanda men kanske framförallt när det kommer till den flertrådade prestandan.

På effektfronten ligger Core i5-12600K betydligt rimligare till än sin storebror, även om nivån är högre än konkurrenten Ryzen 5 5600X. Räknar vi dock på prestanda kontra effekt ligger denna på det som kan anses vara en bra nivå i segmentet. Det enda vi egentligen saknar är mer prisvärda moderkort att para ihop processorn med, något som förhoppningsvis kan dyka upp under början av nästa år när resten av styrkretsarna lanseras.

Intel Core i5-12600K erbjuder galet hög prestanda för sin prislapp och är därför en processor i toppklass

Fördelar

  • Utmärkt flertrådad prestanda

  • Suverän enkeltrådad prestanda

  • Klassledande spelprestanda i prisklassen

  • Klassledande plattform

  • God effektivitet

  • Möjlighet att bygga med antingen DDR5 eller DDR4

Nackdelar

  • Dyr plattform

Pris vid publicering: 3 290 kronor inklusive moms

Tillgänglighet?

Avslutningsvis kommer en eventuell dos dåliga nyheter i form av tillgänglighet. Som vi nämnt tidigare ser DDR5 ut att bli väldigt svårt att få tag på under resten av året. Den senaste veckan har vi börjat höra det samma om själva processorerna också. Där återförsäljare tidigare räknat processorer på hyllan vid lanseringar runt tusentalet eller fler har vi nu fått indikationer på att de stora återförsäljarna endast har något blygt hundratal var att erbjuda inför Alder Lakes lansering.

Den låga tillgängligheten ser ut att drabba samtliga modeller av Alder Lake-familjen men värst drabbad ser Core i5-12600K och i5-12600KF att vara. Intel verkar dock har haft tät kommunikation med återförsäljare för att i förstahand försöka täcka alla de ordrar som förbokats inför lanseringen.