DDR5 mot DDR4

Då minneskontrollern hos Intels Alder Lake-processorer har stöd för både DDR5- och DDR4-minnen tyckte vi att det vore intressant att titta på vad man kan förvänta sig för prestandamässiga skillnader mellan teknikerna. Detta är särskilt intressant med tanke på att tillgängligheten på DDR5 ser ut att vara rätt kass den närmaste tiden, samtidigt som DDR4-minnena är betydligt billigare per gigabyte.

alder_lake-3.jpg

Av tidsmässiga skäl kan vi inte testa alla möjliga hastigheter och latenser, och därför håller vi det hela väldigt enkelt med samma minnespaket från de övriga DDR4-plattformarna. Detta innebär G Skills Trident Z Royal som körs i 3 600 MHz med latenserna 16-16-16-36. DDR5-paketet är samma som de övriga Alder Lake-testerna, det vill säga Team Group T-Force Delta som körs i 6 000 MHz med latenserna 40-40-40-82.

Vid renderingstesterna i Cinebench och Blender syns i princip ingen skillnad mellan DDR5 och DDR4, vilket inte är konstigt då minnesbandbredd spelar väldigt lite roll vid denna typ av belastning.

I Geekbench ser vi en minimal prestandaförlust i det enkeltrådade testet med DDR4-minnen ihop med Alder Lake, men vid det flertrådade testet är det desto större skillnader. Här presterar det DDR5-bestyckade systemet 14 procent snabbare än DDR4-ditot. Filkomprimering i 7-Zip är en minnesintensiv arbetslast, där DDR5-systemet är hela 36 procent snabbare än DDR4. Vid uppackning av filer är intressant nog DDR4-systemet marginellt snabbare.

Videokodning med Handbrake är endast tre procent snabbare med DDR5-systemet, en ganska marginell skillnad med andra ord. I Da Vinci Resolve är det dock den DDR4-bestyckade plattformen som drar det längsta strået med sex sekunder snabbare renderingstid än DDR5.

Vid spelande i den mer processorbundna upplösningen 720p varierar det en del huruvida DDR5 ger en prestandaskjuts över DDR4 vid sina givna minneshastigheter. I Battlefield V ser vi en prestandavinst till DDR5 på nästan åtta procent medan det i Total War endast handlar om tre procent upp. I det övriga titlarna är det i princip hugget som stucket.

I takt med att flaskhalsen flyttas över till grafikkortet med högre renderingsupplösning minskar även de prestandamässiga fördelarna med DDR5-minnenas högre hastighet. Battlefield V visar här fyra procent prestandafördel till DDR5 över DDR4, medan fördelen minskar till två procent i Total War.