Undervoltning

Framåt slutet av vår testperiod fanns det inte tillräckligt mycket tid kvar för att utsätta båda de testade modellerna för överklockning och vi tog därför beslutet att fokusera på den mer påkostade av de två.

Vid försök till klassisk överklockning noterades inte helt oväntat att vi inte kom särskilt långt genom ökad effektbudget och uppskruvad målfrekvens. Grafikkortet är helt enkelt uppskruvat till väldigt höga nivåer redan ur kartong, då frekvensen inte klev upp nämnvärt vid effektbudget ökad till 115 procent och en målfrekvens satt på 2 900 MHz. Det som istället sker är att temperaturen och ljudnivån springer iväg till nivåer som är påtagligt högre kombinerat med högre instabilitet och väldigt små prestandavinster.

Annotation 2022-08-06 182106.jpg

Vi valde därför att angripa situationen från andra hållet, genom att grafikkortet undervoltas och effektbudgeten höjs. För den som inte är bekant med konceptet undervoltning fungerar det kortfattat genom att justera vid vilken spänningsnivå som grafikprocessorn når en angiven frekvens. I teorin ger det grafikkortet lägre temperatur och effektuttag, vilket i sin tur ger boost-algoritmen mer spelrum att nå högre frekvenser.

När funktionen först testas genom AMD:s Adrenalin-mjukvara och funktionen "Automatic Undervolting" definieras ett värde på 1 165 mV av mjukvaran. Detta värde får agera grundplåt från vilket jag sedan bit för bit sänker värdet i intervall om 10 mV, med testrundor av Cyberpunk 2077 i 4K UHD mellan varje förändring. Spelvalet är baserat på tidigare erfarenhet av samma procedurer, där titeln fungerat utomordentligt i syfte att provocera fram instabilitet som inte alltid visar sig i syntetiska tester.

Slutligen landar vi i att kortet klarar hela SweClockers testsvit stabilt vid 1 070 mV, där det möjligen skulle behövas en gnutta mer spänning för stabil "24/7"-drift, men för testscenariot i fråga fungerar det utan problem. Kombinerat med en effektbudget uppskruvad till 115 procent når grafikkortet en boost-frekvens på 2 750 MHz, med några avstickare uppåt och nedåt.

Till följd av tidsbrist har vi inte haft möjlighet att logga frekvenser eller effektuttag, men om önskemålet finns kan detta bli ett framtida inlägg. Det bör även tilläggas att det sannolikt finns utrymme att få upp grafikkorten i ännu högre frekvenser om man lägger tiden på att finjustera.

I det första av våra tester noteras ett lyft på 8 procent i grafikpoäng och ungefär 6 procent i totalpoäng. Det är inte ett banbrytande resultat, men helt klart trevligt att att det går att klämma ut mer ur grafikkortet än vad som erbjuds direkt ut kartong.

När vi går vidare till Port Royale är ökningen även där runt 6 procent efter undervoltning. Sist ut är Raytracing Feature Test och där ökar siffrorna med nästan 17 procent, vilket är den i särklass största ökningen vi ser i våra genomförda tester.

I de testade spelen är det inte riktigt lika imponerande prestandalyft som kan skönjas. På sin höjd är det ett fåtal FPS högre bildfrekvens, där det största lyftet kan tillskrivas Total War: Warhammer III, som får sig en skjuts med ungefär 7 procent. Red Dead Redemption 2 får ett prestandalyft på ungefär 4 procent, medan de andra tre titlarna får hålla till godo med samma siffra som tidigare eller en enstaka FPS mer.

Trots de blygsamma lyftet i spel är det glädjande att se att det för användaren som önskar går att vrida på reglagen något för att kunna få ut mer prestanda, alternativt åtminstone få ut samma prestanda till lägre effektuttag och lägre temperatur.