Produktivitetstester

cinebench_R20.png

Givetvis får processorerna gå igenom en drös mjukvaror för produktivitet, som pressar hårdvaran rejält. Testsviten består av Cinebench R20, Geekbench 5, Handbrake 1.22, 7-Zip, Blender och Davinci Resolve. Det ger en bra överblick över hur processorerna presterar rent allmänt. I nedan tester har Intel Core i9-13900KS utöver standardkonfiguration även testats med ett slutet vattenkylningssystem och upplåst strömbudget, i diagrammen märkt (US+AIO).

Föga förvånande är prestandalyften inte direkt revolutionerande. Det går som mest att skönja skillnader på ungefär 1 till 6 procent i de inledande testerna. Inte helt oväntat går det att klämma ut något mer när strömbudgeten är upplåst och vattenkylare används.

Nästa samling tester gör situationen något dystrare för Core i9-13900KS, eftersom skillnaderna i resultaten är knappt märkbara. Faktum är att vissa tester ger sämre resultat när strömbudgeten är upplåst. Det kan givetvis ha att göra med felmarginal eller varians mellan körningar, men det ger en indikation om att den högre klockfrekvensen inte alltid ger utslag.

I testerna för videokodning ger Core i9-13900KS ungefär 2 FPS mer i Handbrake-testet och när strömbudgeten låses upp renderar det i ungefär 3 FPS till. Totalt är det ungefär 3,5 procent bättre än den vanliga Core i9-13900K med luftkylare. I Davinci Resolve är skillnaderna än mindre och det är inga skillnader alls mellan upplåst eller låst strömbudget.