Sammanfattning

Redan innan testandet påbörjades kändes Radeon RX 7600 XT som ett ganska svårgreppat grafikkort. Specifikationerna talade för en modell som endast skulle erbjuda marginella prestandafördelar över det billigare syskonet Radeon RX 7600 – något som i slutändan skulle lämna ett fortsatt stort gap upp till Radeon RX 7700 XT prestandamässigt.

sapphire_rx_7600_xt-9.jpg

Radeon RX 7600 XT erbjuder endast marginellt högre prestanda än Radeon RX 7600.

Med facit i hand visade sig detta stämma och det är verkligen ingen revolutionära siffror som presenteras. I snitt presterar Sapphires Radeon RX 7600 XT-kort cirka 8 procent bättre än Radeon RX 7600 vid upplösningen 1080p med ett prispåslag på runt 19 procent. En konsekvens av det ganska milda prestandalyftet är därtill att AMD kastar ut energieffektiviteten genom fönstret och lägger sig på en minst sagt medioker nivå ställt mot senaste snittets grafikkort.

I jämförelse med konkurrenten Nvidias Geforce RTX 4060 lyckas AMD med nöd och näppe passera modellen i tabellerna – och kanske var i det i slutändan det som var det faktiska syftet med Radeon RX 7600 XT. Det gröna lagets kort är dock generellt något billigare, erbjuder betydligt bättre ray tracing-prestanda samt energieffektivitet i en hel annan division, så att kalla det för en faktiskt vinst för Radeon RX 7600 XT är en definitionsfråga.

sapphire_rx_7600_xt-5.jpg

Modellen är för dyr på dagens grafikkortsmarknad.

Medan Radeon RX 7600 har ett existensberättigande tack vare sin pressade prislapp kan inte detta sägas om Radeon RX 7600 XT. Sapphires Pulse OC-kort väntas landa kring 4 295 kronor, vilket är en problematisk region sett till den erbjudna prestandan på dagens marknad. För några hundralappar till hittar vi storsäljaren Radeon RX 6700 XT, vilket på många sätt är ett mer kompetent grafikkort och i synnerhet och man önskar att spela i högre upplösningar i 1080p.

Sammanfattningsvis är Sapphires Radeon RX 7600 XT något av en axelryckning. Modellen erbjuder endast marginella prestandafördelar över det betydligt billigare Radeon RX 7600, och åstadkommer detta med rejält avkall på modellens energieffektivitet. Kortet har helt enkelt svårt att hävda sig på dagens marknad, och speciellt så länge som AMD:s egna Radeon RX 6700 XT fortsätter att finnas i volym och säljas till attraktiva priser.

Fördelar

  • Bra spelprestanda för 1080p

  • Vettig kylare

  • 16 GB grafikminne gör säkert någon glad

Nackdelar

  • Ganska marginell prestandaskillnad mot det billigare Radeon RX 7600

  • Medioker energieffektivitet

  • Minnesbussen begränsar kortet i upplösningar över 1080p

  • Sämre ray tracing-prestanda än Nvidia

Pris vid publicering: 4 290 kronor inklusive moms.