Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset med systemet igång utan grafikkort ligger på 34,5 dBA och temperaturen på 25° C.

Sett till temperaturer landar grafikkretsen på 67 °C under belastning för Sapphires Radeon RX 7600 XT, vilket känns fullt rimligt. Samtidigt måste temperaturvärdena kopplas till ljudnivån för att bedöma kylarens kompetens, och det är precis vad vi ska göra härnäst.

När det kommer till ljudnivå lägger sig Sapphire-kortet runt 40 dBA under belastning, vilket inte är särskilt högljutt och klart godkänt. Vi är dock mer vana vid att se lägre nivåer vid denna prestandaklass, men troligtvis är kortet mer svårkylt sett till att effektbudgeten har vridits upp märkbart från Radeon RX 7600.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektförbrukning, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

sapphire_rx_7600_xt-2.jpg

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

För frekvensmätningarna passar vi på att lyfta in kurvan från Radeon RX 7600 – Radeon RX 7600 XT är trots allt bara en frekvenstrimmad variant av det kortet. Det vi ser är att Sapphires Radeon RX 7600 XT lägger sig ungefär 200 MHz ovanför Radeon RX 7600 – en skillnad på cirka 8 procent som även stämmer bra överens med den genomsnittliga prestandaskillnaden.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur utgör grunden för kylarens förutsättningar.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med under slutet av den 30 minuter långa testsessionen med Unigine Superposition. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

När vi tittar på effektuttaget för hela systemet så tar detta ett märkbart kliv upp med Radeon RX 7600 XT ställt mot Radeon RX 7600, där nykomlingen landar 40 W högre. Detta placerar modellen i samma regioner som Geforce RTX 4070, vilket är en modell i en helt annan prestandadivision.

Effektmätning för endast grafikkortet

Att mäta effektuttag på ett precist sätt från grafikkort är inte helt enkelt. Vi har historiskt sett förlitat oss på värden från en effektmätare vid vägguttaget, där hela systemets effektuttag mäts under belastning. Detta ger oss en förhållandevis bra bild av hur olika grafikkort står mot varandra effektmässigt, men det är samtidigt svårt att få ut mer finkorniga siffror. Detta då både processorns förbrukning och nätaggregatets verkningsgrad påverkar siffrorna – något som kan ställa till det när energieffektiviteten ska beräknas.

PCAT.jpg

Med anledning av detta kompletterar vi med mätningar som görs med Nvidias verktyg Power Capture Analysis Tool (PCAT). Detta verktyg består av en PCI Express-baserad riser-brygga som sammankopplas med ett kretskort. På kretskortet finns effektavläsning för dels PCI Express-porten, men även de 8-pinnars PCI Express-kontakter som ger extra strömmatning till grafikkortet.

Med hjälp av PCAT kan vi mäta effektuttaget för endast grafikkortet under belastning av varje individuell speltitel i vår testsvit. Nedan presenterar vi det genomsnittliga effektuttaget från elva spel för varje grafikkort.

Det hela blir inte mycket bättre när vi kikar på effektmätningen för endast grafikkortet. Sapphire Radeon RX 7600 XT ligger generellt klistrad mot sin effektbudget på 190 W och slutar på ett snitt vid 189 W – det vill säga 34 W högre än Radeon RX 7600 och hela 69 W högre än Geforce RTX 4060. Faktum är att kortet drar jämnt med Nvidias nylanserade Geforce RTX 4070 Super, vilket är en modell som erbjuder ungefär 75 procent högre prestanda.

Som många kan gissa är det mörka siffror som presenteras när vi analyserar Radeon RX 7600 XT-kortets energieffektivitet. Modellen halkar långt ned i tabellen och hamnar på ungefär samma nivå som bolagets RDNA 2-familj av grafikkort. Genom att höja effektbudget och klockfrekvenser hamnar modellen långt utanför grafikkretsens optimala spann, vilket ger ganska kass effektivitet med dagens mått mätt och i synnerhet när det jämförs mot Nvidias RTX 4000-kort.