Slutsats

Den största orsaken till att välja moderkort med P45-kretsen framför de med P35 är sannolikt Crossfire-prestanda. Ifall man använder ett grafikkort är skillnaden inte lika viktigt. Vi kunde även se att X38-moderkortet inte hade speciellt många fördelar i Crossfire, men det skulle behövas mer speltester med flera moderkort (X38 och X48) för att dra några långtgående slutsatser om detta. Vad vi säkert kan säga är att skillnaden mellan P45 och X48 är mindre än skillnaden mellan P35 och X38. Detta borde kunna leda till ännu större popularitet för P45 på bekostnad av de i regel dyrare X48-modellerna.

Nästan alla av deltagarna i testet har liknande kylning och knappar för start respektive omstart direkt på moderkortet. Det finns även flera som har knappar för att nollställa BIOS. Undantaget är Foxconn som har en lite enklare modell.

Det flesta har även sydbryggan ICH10R vilket ger goda RAID-möjligheter, det enda undantaget är Jetway HI04 där tillverkaren verkar hellre satsa på ett lägre pris.

Asus P5Q Deluxe

När vi började testa moderkortet hade det inte bra minnesprestanda då inställningen "DRAM Static read control" är avstängd när den är inställd på "auto". Asus meddelade oss att detta kommer vara ändrat i nästa BIOS-version. Ifall man vill vara säker på att få maximal prestanda kan man därför gå in och ändra denna inställning till "Enabled". Trots dessa förändringar låg kortet fortfarande lite efter i tester så som Cinebench och flera av Crossfire-testerna.

Ett annat problem vi stötte på var att Crossfire med två Radeon HD 4850 inte fungerade i Company of Heroes (systemet låser sig). Det som är märkligt är dock att moderkortet klarade samma spel med två Radeon 3870-kort utan problem. Övriga P45-moderkort klarade denna konfiguration, men vi testade även två P35-kort från Gigabyte som hade prestandaproblem under samma förhållanden.

Är man främst ute efter ett moderkort för överklockning ligger P5Q Deluxe bra till, Asus och Biostar var märkbart bättre än de övriga på detta. Hade det inte varit för de problem vi stötte på hade kortet utan tvekan rekommenderats. Det är dock fullt möjligt att dessa problem kan åtgärdas via BIOS-uppdateringar.

Fördelar

  • Relativt välutrustad för sitt pris

  • Mycket bra överklockningsresultat

Nackdelar

  • Det gick inte att köra igenom Company of Heroes med 2 x 4850 i Crossfire (systemet låser sig)

  • Något efter i en del prestandatester

Cirkapris: 1500 kr
Lägsta pris:

Biostar Tpower I45

Tpower I45 var kortet som imponerade mest på oss när det gäller i stort sätt allt. Ofta var prestandan riktigt bra och kortet överklockade högst av alla. Effektförbrukningen var också bland de allra lägsta, även om skillnaderna var små.

Om man skall klaga på något är det att man behöver ändra på nio byglar ifall man vill använda två grafikkort i Crossfire. Även när man gjort detta krävdes det att man först startade upp med ett grafikkort och efteråt installerar nästa kort. Alla gånger vi installerade båda grafikkorten direkt så blev det problem (bland annat i vilken DVI-kontakt man ansluter skärmen).

Att det finns två externa SATA-anslutningar på I/O-panelen känns som lägligt när externa SATA-enheter blir allt vanligare. I övrigt får man ungefär de komponenter man kan vänta sig i denna prisklass.

Fördelar

  • Bra prestanda i flera tester

  • Två externa SATA-anslutningar

  • Mycket bra överklockningsresultat

  • Bland de som har lägst effektförbrukning

Nackdelar

  • Något svår att få tag på (finns i få butiker)

  • Omständligt att ställa om till Crossfire (man måste ändra nio byglar)

Cirkapris: 1500 kr
Lägsta pris:

Foxconn P45A-S

Med denna modell har Foxconn valt en medelväg, det är ganska välutrustat men samtidigt har den inte alla finesser (inklusive BIOS-inställningar) som de övriga korten i testet. Köparen har dock fortfarande Crossfire-möjligheter och godkända överklockningsmöjligheter (men inte mer). Trots lite enklare kylare blir kortet inte speciellt varmt, men samtidigt kan man inte ändra inställningarna lika högt heller. Att det endast finns fyra USB-kontakter på I/O-panelen är dock i minsta laget.

Ser vi till prestandan varierar den en del och med två grafikkort är den inte så bra i Company of Heroes men märkbart bättre i de övriga spelen. Överlag verkar kortet prestera någonstans mellan de bästa och sämsta.

Grafikkortsplatserna sitter ovanligt nära varandra. Om detta är bra eller dåligt är svårt att säga men det kan vara bra att veta.

Moderkortet har nyligen blivit listat i en butik. Prislappen ser ut att hamna lite lägre än på de flesta mer avancerade korten i testet. Framförallt verkar modellen lämplig för de som inte riktigt behöver det de övriga moderkorten erbjuder och vill ha något lite billigare. En stark konkurrent kan bli Jetway HI04 som är ett mer avancerat kort då tillverkaren angett ett lägre pris än för P45A-S.

Fördelar

  • Ser ut att bli ett lite billigare moderkort än de flesta som har Crossfire-möjligheter

Nackdelar

  • Inte ett optimalt BIOS för överklockare (behövs bättre inställningsmöjligheter)

  • Endast fyra USB-kontakter på I/O-panelen

  • Än så länge svår att få tag på

Angivet pris: 1340 kr (142 euro)
Lägsta pris:

Gigabyte EP45-DQ6

Ser vi till prestandan så utmärkte sig kortet positivt i vissa tester, men fick även lite sämre resultat. När det gäller överklockning hade kortet däremot tydliga problem med höga busshastigheter, maximal klockfrekvens var dock inte några problem med de inställningar vi använde.

Moderkortet är utan tvekan det bäst utrustade men det är också det dyraste i testet. Ifall man inte är ute efter fyra nätverksanslutningar känns det svårt att motivera varför man skall köpa det. Vi har lite svårt att förstå vilka som är målgruppen för denna modell.

Fördelar

  • Välutrustat (fyra nätverksanslutningar och tio SATA-anslutningar)

Nackdelar

  • Det var svårt att få bra bussfrekvenser med E8500-processorn

  • Högt pris

Cirkapris: 2100 kr
Lägsta pris:

Jetway HI04

Vi har tidigare inte sett Jetways toppmodeller på den svenska marknaden men det kommer förhoppningsvis ändras framöver. Det är alltid bra med fler moderkort att välja mellan.

Även om kortet inte var bland de bästa överklockarna fick det godkända resultat, speciellt om man tänker på att BIOS angav en spänning på 1,47 V. Flera konkurrenter hade med andra ord högre spänning till processorn än HI04 under testerna. När det gäller Crossfire-prestanda i spelet Company of Heroes utmärker sig HI04, i övrigt varierar resultaten utan att moderkortet skiljer sig från mängden allt för mycket.

Det enda som känns billigare än de övriga modellerna i testet är sydbryggan (ICH10) som inte har RAID. Tillverkaren uppger ett pris på 1040 kr för Europa vilket låter mycket prisvärt men man måste självklart avvakta och se vad de Svenska butikerna kommer att ta. Ifall priset ligger i samma nivå som Foxconns modell förtjänar utan tvekan kortet utmärkelsen prisvärd och vi kommer att uppdatera testet när vi har svenska priser.

Fördelar

  • Bra Crossfire-prestanda i Company of Heroes

  • Två externa SATA-anslutningar

  • Ser ut att bli riktigt prisvärd (man måste dock vänta och se vad priset hamnar på i svenska butiker)

Nackdelar

  • Har den billigare sydbryggan ICH10 som inte har RAID-funktionalitet.

  • Finns ännu inte på den svenska marknaden

Angivet pris för Europa: 1040 kr (110 euro)
Vi har hittat den i en butik för 119 euro

MSI P45 Platinum

På ett bra sätt var detta det tråkigaste moderkortet i testet, vi hade inga som helst problem och kortet är bland de bättre i prestandatesterna. Av någon anledning får det märkbart bättre resultat i Cinebench än de övriga och Crossfire-resultaten kanske inte alltid är bäst men i regel bland de bättre.

Den enda smolken i bägaren är att den inte var bland de bästa överklockarna, men när det gäller busshastighet fick MSI det tredje bästa resultatet.

Fördelar

  • Relativt välutrustad för sitt pris

  • Bra prestanda i bildrendering (Cinebench)

Nackdelar

  • Inga märkbara

Cirkapris: 1500 kr
Lägsta pris: