Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
24

Testpilot: MSI Geforce GTX 1050 Ti Gaming X

Testpiloten David "DavidtheDoom" Kvist tar sig an MSI Geforce GTX 1050 Ti Gaming X, ett grafikkort med fokus på esport och spelande i 1080p.

57

Nvidia Geforce GTX 1060 6 GB från EVGA, Gigabyte och MSI

Det vankas kamp i den gröna mellanklassen när EVGA, Gigabyte och MSI tar plats i SweClockers testlabb med egenstöpta varianter av Nvidias populära grafikkort Geforce GTX 1060.

139

Nvidia Geforce GTX 1050 Ti

Efter att ha erövrat övre prisklasser letar sig arkitekturen Pascal ned till instegssegmentet med GP107, som först introduceras med Geforce GTX 1050 Ti och nu tar plats i testlabbet.

135

Asus Radeon RX 480 Dual OC 4 GB och Palit Geforce GTX 1060 Dual 3 GB

Det blåser upp till storm i mellanklassen, där SweClockers testlabb blir arena för en sann grafikkortsbatalj mellan lågminnesvarianterna av Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480.

36

Zotac Geforce GTX 1080 AMP! Extreme

SweClockers testlabb får besök av ett riktigt grafikmonster i form av Zotacs Geforce GTX 1080 AMP! Extreme – komplett med mastodontkylare och rekordhöga klockfrekvenser ur kartong.

109

Snabbtest: Battlefield 1 Beta i DirectX 11 och DirectX 12

Det är dags för betatest av Battlefield 1, den senaste delen i den populära spelserien från DICE. Redaktionen smygstartar med en första laddning prestandatester.

71

AMD Radeon RX 480 från MSI och Sapphire

När Radeon RX 480 lanserades var det endast i referensutförande. Nu finns modeller från partner ute i handeln och hos SweClockers har det blivit dags att syna två från MSI och Sapphire.

117

Snabbtest: Doom med Vulkan

Blixtsnabba Doom fick tidigare i sommar stöd för Khronos Group-byggda Vulkan, vilket självklart intresserar redaktionen. Häng med på ett snabbt prestandatest i det nya gränssnittet.

114

Snabbtest: Total War: Warhammer med DirectX 12

Svulstiga strategispelet Total War: Warhammer har fått stöd för DirectX 12, vilket kittlar redaktionens nyfikenhet. Häng med på ett snabbt prestandatest i det nya gränssnittet.

207

AMD Radeon RX 470 från Sapphire

AMD:s mål att erövra det lukrativa mellansegmentet fortsätter med Radeon RX 470. Nu har ett milt modifierad referenskort från Sapphire letat sig in i testlabbet.

333

Nvidia Titan X "Pascal"

Världens snabbaste grafikprocessor för spel och hela 12 GB GDDR5X-minne utgör Nvidias nya flaggskepp. Häng med när SweClockers testar tredje generationens Titan!

57

Nvidia Geforce GTX 1070 från Asus, MSI och Gainward

Arkitekturen Pascal har tagit marknaden med storm och en av de mer intressant grafikkorten i serien är Geforce GTX 1070, där en trio modeller nu hittar in i testlabbet.

378

Nvidia Geforce GTX 1060

Tiden är slagen för Nvidia Geforce GTX 1060 att visas för världen. Häng med till SweClockers testlabb för att se vad efterträdaren till GTX 960 kan åstakomma.

45

Gigabyte Geforce GTX 1080 G1 Gaming

Även taiwanesiska Gigabyte satsar på Nvidias flaggskepp Geforce GTX 1080, där den egenstöpta modellen G1 Gaming tar plats i testlabbet med både fabriksöverklockning och förbättrad kylning.

93

Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix OC

Genomgången av partnertillverkarnas varianter av Geforce GTX 1080 fortsätter i SweClockers testlabb, och näst på tur är Asus med sitt saftigt fabriksöverklockade ROG Strix OC.