Sponsrat innehåll: Testpilot

AKRacing logga.png

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av AKRacing som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Med högkvalitativ färg, gott om metall och premium-konstläder tar AKRacing upp kampen mot konkurrenterna i det övre segmentet av gamingstolar. Utöver den vit-röda logotypen rör det sig om en helsvart och mer professionell design som klär tillhörande kuddar och ryggstöd, för en stol som riktar sig stol mot både gamern och kontorsnissen som vill ha något lite extra.

Det testexemplar jag fått till låns är inget mindre än AKRacing-modellen med det tungvrickande namnet Masters Series Premium Gaming Chair. Modellen placerar sig rätt bra i mitten mellan deras "Max" och "Pro" i Masters-serien, när det kommer till prislapp såväl som funktionalitet och design.

Med allt det sagt gick jag in med blandade förväntningar kring denna produkt. Mina tidigare erfarenheter med så kallade "gamingstolar" har varit en aning nedslående. Oftast har den svagaste punkten varit dålig ergonomi i form av undermåligt svankstöd, små sittdynor och "vingar" som varit på tok för tajta så att axlarna tryckts ihop. Låt oss ta en titt på vad AKRacing och deras Premium-stol har att erbjuda, och se om jag kan vinnas över.

_DSC0139.JPG

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna.
Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och kringutrustning

Engagerad hårdvaruentusiast av högsta grad med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator – Heroes of Might & Magic III och C&C: Red Alert 2 var det som gällde.

André är utbildad inom el och nätverk, men studerar i dagsläget högskoleförberedande för att i framtiden kunna jobba med programmering. Drömmen är att jobba för DICE i Stockholm, men han är också nöjd med att eventuellt jobba för Microsoft eller Google.

När han inte häckar på SweClockers forum eller leker med den senaste hårdvaran så tycker André om att spendera tid på slagfälten i Battlefield eller League of Legends. Men intresseområdet stannar inte där, utan sträcker sig vida över musik, att måla Warhammer-modeller och att låta sig underhållas av sina två katter.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Teknisk information

Jag tänkte vi kan gå över dom tekniska specifikationerna för stolen direkt. Vid första anblick verkar AKRacing Premium stadig och väl tilltagen i funktionalitet och val utav material. Den höga viktkapaciteten om 150 kilogram är redan här snäppet över vad många konkurrenter har att erbjuda, vilka ofta landar mellan 110 och 145 kilogram.

Tekniska specifikationer

Egenskaper

Värde

Rambeläggning

Rostskyddande färg

Stolskyddsmaterial

Svart konstläder

Gaslift

Ja, Klass 4

Justerbara armstöd

Ja, flertalet riktningar

Justerbar lutning sittdyna

3–18°

Justerbar ryggvinkel

Ja, 0–180°

Justerbar svankkudde

Ja, upp och ner

Justerbar nackkudde

Ja, upp och ner

Rekommenderad längd, användare

167–200 cm

Rekommenderad vikt, användare

65–125 kg

Sittdyna dimensioner

34–39 cm (bak–fram) bred
48 cm lång

Viktkapacitet

150 kg

Stolens Vikt

25,5 kg

Vikt med emballage

27 kg

Paketering

Det första intrycket jag får är att det är en gedigen pjäs. Lådan är både stor och tung och vid leverans vägdes allt in strax norr om 33 kilo. Detta är något mer än vad som specificeras av AKRacing själva, då ska stolens totala vikt med emballage enligt företaget är 27 kilo. Varför lådan väger 6 kilo mer i mitt fall är tyvärr inte något jag har ett bra svar på.

_DSC0115.JPG
_DSC0117.JPG
_DSC0118.JPG
_DSC0119.JPG
_DSC0120.JPG

Väl inne i själv lådan är allt omsorgsfullt paketerat i plast, bubbelplast och rikligt med kartong som sektionerar de olika styckena av delar. Det jag dock hade kunnat önska här är att man valt att använda mer återförslutningsbara plastpåsar och eventuellt cellplast för ytterkanterna samt sektionerna. Detta för att vid eventuell retur eller dylikt kunna säkerställa lika säker frakt som ursprungligen tillhandahölls.

Montering

En väldigt lättläst manual fås med, samt alla verktyg och skruvar du behöver. Som bonus skickades även med ett par tyghandskar så man slipper kladda ner konstlädret och metallen som mer än gärna drar åt sig fingeravtryck. Det bör påpekas att de med stora händer får införskaffa sig egna handskar, eftersom de medföljande är i minsta laget även för mig som inte har dom största händerna.

P_20210214_131644.jpg
P_20210214_131721_1.jpg
P_20210214_131619.jpg

Monteringen i sig går som på räls. Från det att jag plockar fram första skruven till färdig montering tar det mig uppskattningsvis 30 minuter att slutföra. Allt som allt handlar det om 11 stycken skruvar, varav 8 stycken redan är monterade i stolen och först måste lossas för att åter igen skruvas dit med tillhörande stycke. Merparten av delar som hydraulcylinder trycks bara på plats.

Det bör nämnas här är att jag upplever en viss mindre problematik gällande fabrikationstolerans vid montering av ryggstödet. Det vill säga att medföljande verktyg går emot själva ryggstödet vid montering på höger sida, något som jag inte upplever alls på vänster sida. Det kan ses på sista femte bilden nedanför i bildspelet.

_DSC0131.JPG
_DSC0132.JPG
_DSC0129.JPG
_DSC0130.JPG
_DSC0127.JPG

Material och funktioner

AKracing Premium inger en väldigt stark premiumkänsla. Konstlädret känns robust och kvalitativt, stora och kraftiga delar i metall och ett skum som känns lagom styvt om baken samt ryggen. Trots konstläderklädsel upplever jag varken svettränder längs med ryggen eller det ökända fenomenet "träskröv".

I konstruktionen ingår dock även en del plastdetaljer i form av kåpor som täcker diverse skruvhål och annat, som annars inte hade varit speciellt vackert att kolla på. Även handtagen på spakarna som reglerar exempelvis lutning, höjden med mera, präglas av plast. Det tycker jag är lite synd, då dom kunde ha gått hela vägen genom att klä dessa i det material som smyckar armstöden.

På tal om spakar, denna stol erbjuder gott om reglage och möjligheter att ställa om både det ena och det andra efter eget tycke – allt för att passa en sådan bred skara av människor som möjligt. Detta både uppskattas och förväntas i mångt och mycket av en stol i denna klass kan jag anse.

Ryggstödet kommer med goda möjligheter för anpassad komfort: Från att kunna luta lite extra framåt till att luta bakåt hela 180°. Detta är inte en funktion jag tror de flesta kommer att nyttja till fullo, men den finns åtminstone där för den som vill. Liten fotnot här är att min sambo tycker att denna funktion är ytterst trevlig och bekväm, för att kunna sträcka på sig.

Även stolsdynan går att vinkla från platt läge upp emot 18° lutning bakåt. Värt att notera är att mitt testexemplar uppvisar lite problem här. Ibland låser sig stolsdynan och det krävs lite vilja och himlar anamma för att den ska gå tillbaka till olåst läge och tillåta mig att ställa in den som önskat. Slutligen och självfallet så går hela stolen i sig att höja och sänka med hjälp av hydraulik, som är mer eller mindre standard över samtliga kontorsstolar idag.

_DSC0150.JPG

Armstöden kan hållas i rakt läge, men kan även roteras både inåtvänt samt utåtvänt. Men det slutar inte där, för du kan även reglera armstöden framåt, bakåt upp och ner. Det enda jag kan klaga på här är att även när armstöden är i ett så kallat låst läge, skramlar de lite och känns lite bräckliga. Detta tar iväg en hel del poäng och sänker det omedelbara intrycket jag först hade.

_DSC0143.JPG
_DSC0144.JPG
_DSC0145.JPG
_DSC0148.JPG
_DSC0149.JPG

Tyvärr tycker jag inte stolen kommer upp högt nog ställt jämte med min Markus stol från IKEA, som passar mig bättre i det hänseendet. AKRacing Premium saknar i min mening en goda 2–3 centimeter i höjdmöjlighet. Jag är 178 cm lång, så ändå längre personer kan eventuellt tycka att benhöjden från sittdynan ner till golvet är otillräcklig. En eventuell spekulant bör ha detta i åtanke.

Komfort

Som tidigare nämnt så kommer jag från välkända IKEA-stolen vid namn Markus. Innan dess har min bakdel känts vida allt ifrån billiga Jysk-jippon, till Arozzi Toretta XL och IKEA:s andra modeller som Järvfjället. Ja, min bakdel har svårt att bosätta sig för länge i samma miljö helt enkelt, kräsen som den är. Turligt nog ger detta mig gott om perspektiv och vetskap om vad jag letar efter i en stol som det ska spenderas flertalet timmar om dagen i.

När jag först satte mig ner var jag ärligt talat väldigt skeptisk då tidigare erfarenheter med gamingstolar har fått en att fundera om tillverkaren har testat sina egna stolar. Det jag vill kalla för "vingarna" brukar mer ofta än sällan ha en tendens att trycka ihop axlarna till obekväma ställningar. Funktionen här brukar i bilar vara att hålla en person på plats i skarpa svängar, något som jag inte ser nödvändigt i en kontorsmiljö.

Till min glädje försvann den inledande skepticismen ganska fort. Efter lite pillande fick jag in rätt lutning på ryggstödet, nackkudden på plats för min längd och armstöden i rätt vinkel samt höjd för god ergonomisk hållning. Det välbalanserade skummet i sittdynan känns bra, ryggstödet är precis lagom högt för att täcka hela ryggpartiet samt ge nacken det stöd som behövs och vingarna är tillräckligt separerade för att inte orsaka besvär.

Över tid har stolen inte svikit mig heller. Då jag har en viss ryggproblematik är det otroligt viktigt att en stol inte bara känns bra i korta etapper, utan den måste kännas rätt över ett flertal timmar i ett stöp, vilket den faktiskt gör.

Men, det finns en stor elefant i rummet. En elefant som präglat denna stol från allra första början. Nästan som en barnsjukdom som inte någon tillverkare av gaming-racing-stolar någonsin verkar kunna råda bot på. Elefanten i fråga är svank- och ländryggskudden. Den är helt enkelt urkass på alla tänkbara vis. Den är på tok för tjock och hård, till den grad att den tvingar en att sitta i omvänd fosterställning bildligt talat. Detta var till en stor besvikelse, speciellt då AKRacing gjort så mycket rätt i övrigt med sin Premium-modell.

_DSC0136.JPG

Det tog inte lång tid innan svankkudden monterades bort med hast och ersattes av en hederlig grå kudde från Jysk som är betydligt snällare mot hållningen och överlag den ergonomiska situationen. Nu finns det förmodligen bättre alternativ där ute än min nedsuttna kudde, men det sätter det hela i perspektiv i hur dåligt medföljande svankstöd faktiskt är i slutändan.

Sammanfattning

Avslutningsvis är jag överlag väldigt imponerad över hur långt man har kommit med dessa typer av stolar. Sett ur ett ergonomiskt perspektiv kan jag inte längre påstå att "gamingstolar är skräp", åtminstone inte alla. Det märks också att man tagit inspiration från tillverkare som Kinnarps när det kommer till den generella byggkvaliteten, åtminstone är det min uppfattning efter den begränsade tiden jag spenderat med stolen.

Goda möjligheter att ställa in stolen precis som man själv behagar, kraftigt tilltagna delar för den generella byggkvaliteten och komfortabelt fejkläder kommer dock inte utan ett pris. Med ett introduktionspris strax norr om 5 000 kronor genom AKRacings webbutik så är det helt klart inte en stol för alla. Men för den som kan tänka sig att öppna plånboken en aning är detta en produkt som bör vara på din radar om du är på jakt efter en ny, lyxig tron att placera dig i.

Trots att AKRacing Premium plockar hem många poäng i form av komfort, design och kvalité så är stolen inte utan sina fel. Det undermåliga ländryggsstödet i form av en stenhård svankkudde och de halvskakiga armstöden är något som AKRacing definitivt måste ta sig en närmare titt på inför nästa iteration. Likaså vad gäller fabrikationstolerans som kan påverka intrycket under montering. Dessa är saker jag inte tycker hör hemma på en stol i denna prisklassen.

Fördelar

  • Generellt bra byggkvalitet

  • Bekvämlig stoppning

  • Överlag god ergonomi

  • Väl tilltagna justeringsmöjligheter

  • Enkel montering

Nackdelar

  • Hög prislapp

  • Skramlande armstöd

  • Undermålig svankkudde

Detta var nu min första artikel som testpilot här på SweClockers. Jag tar tacksamt emot all konstruktiv kritik, tips eller om ni kände att ni saknade något i artikeln. Diskutera gärna produkten i kommentatorfältet nedan också!

Pris vid publicering via AKRacing: €499 (ca. 5 000 kronor)
Pris vid publicering via svensk återförsäljare: ca. 3 900 kronor