De senaste veckorna har EU-förslaget Chat Control 2.0 väckt debatt. Förslaget, som syftar till att stoppa sexuellt utnyttjande av barn och unga på internet, skulle innebära obligatorisk övervakning av kommunikationstjänster. Under tisdagen meddelade Moderaterna i EU att de säger nej till förslaget i nuvarande form och nu backar även svenska regeringen.
► Regeringen stöder EU-förslag om massövervakning
Till Svenska Dagbladet förklarar justitieministern Gunnar Strömmer (M) att regeringen endast står bakom initiativet bakom förslaget, det vill säga att bekämpa sexuella övergrepp mot barn, men inte förslaget som sådant. Koalitionen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna väljer dock till skillnad från sitt stödparti Sverigedemokraterna inte att säga helt nej till förslaget, eller föreslå några ändringar.
Kritiken mot Chat Control 2.0 rör flera delar, däribland att förslaget inkluderar genomsökning av end-to-end-krypterad kommunikation. Det skulle i praktiken kräva implementation av någon typ av bakdörr, vilket i sin tur kritiserats för att öppna för dataläckor, massövervakning och riskera den personliga integriteten. Det framgår även i en ny konsekvensanalys, gjord av det utskott inom EU-parlamentet som behandlar frågor om EU-medborgarnas fri- och rättigheter.
Gunnar Strömmer hänvisar till att det i Sveriges roll som ordförande i EU ingår att föra kommissionens förslag framåt inför ministerrådet på ett neutralt vis. Något beslut från svenska regeringen blir det därmed inte förrän ordförandeskapet är avslutat. Bland övriga partier har Socialdemokraterna uttryckt stöd för förslaget, medan Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sagt nej. Förslaget har även fått nej i Tyskland, där tyska regeringen menar att det innebär för stora risker sett till integritet.