Läkare kritiserar Region Kronobergs AI-lösning för journalskrivande. AI:n byter namn på diagnoser med grönsaker och har dessutom missat att ha med kallelser. Edvard Lekås är överläkare och urolog vid Region Kronoberg och anser att sjukhusledningen var naiva när de införde AI-systemen.

Det största problemet är kanske att man måste ändra ganska många ord. Den har svårt att höra en hel del saker. – Edvard Lekås

2021 bestämde regionens sjukvårdsledning att låta AI skriva journaler. Tanken var att underlätta läkarnas arbete genom att låta en AI anteckna efter vad läkarna säger. Däremot stavar AI:n ofta fel som exempelvis hur pares har blivit sparris och bukbesvär har blivit kukbesvär.

Region Kronoberg säger att de känner till kritiken och försöker förbättra systemet. Det är dessutom deras förhoppning att 80 procent av de som skriver journaler gör det med AI till hösten.

– AI-systemet uppdateras löpande av leverantören utifrån feedback av kunderna, säger Magnus Frithiof, tillförordnad Verksamhetschef för primärvården i Kronoberg.