En ny rapport visar att bland samtliga betalda streamingtjänster på den nordiska marknaden är det 3 miljoner människor som delar sitt abonnemang med andra. Sedan förra året har 250 000 nya prenumerationer på tjänsterna noterats – en siffra som väntas öka när fler streamingtjänster stoppar lösenordsdelning.

Just nu har endast Netlfix en policy mot lösenordsdelning i Norden, medan andra tjänster som Disney Plus, Viaplay och kommande Max ska införa egna stopp i framtiden.

Fredrik Liljeqvist.jpg

Fredrik Liljeqvist, senioranalytiker vid Mediavision

– I takt med att fler tjänster planerar att stoppa lösenordsdelning lär färre abonnemang delas framöver, säger Fredrik Liljeqvist, senioranalytiker vid Mediavision.

Fredrik Liljeqvist förklarar att i framtiden kan reklamfinansierade alternativ på streamingtjänster bli mer populära bland de som inte är helt sålda på de dyrare abonnemangen.

– För många hushåll kan det vara ett sätt att gå från att låna, till att bli en betalande prenumerant, men det kan också innebära att dagens fullständiga prenumeranter väljer ett billigare alternativ, säger han.