Open AI testar just nu en prototyp av en AI-driven sökmotor, som på sikt ska integreras i Chat GPT.

Projektet kallas Search GPT och skiljer sig från traditionella sökmotorer. I stället för att presentera en lista med länkar när användaren söker efter något organiserar och sammanfattar Search GPT resultaten, med möjlighet att ställa följdfrågor. Det ska också gå att klicka sig vidare till ursprungskällorna för den som inte nöjer sig med informationen som AI:n har sammanfattat.

En farhåga som ibland lyfts när AI-söktjänster kommer på tal är att det blir olönsamt att skapa unikt innehåll, när allt färre behöver ta omvägen om ens webbsajt för att få svar på sina sökningar. Kritiska röster har också höjts mot att AI-modeller tränas på innehåll fastän sajtägarna inte har gett sitt godkännande till det.

Open AI hävdar dock att de är måna om att skapa ”ett blomstrande ekosystem av utgivare och kreatörer”, där användare får hjälp att upptäcka utgivarnas webbplatser, samtidigt som fler möjligheter att fördjupa sökningarna ges.

searchgpt.png

Så här ser ett sökresultat ut i Search GPT, med en länk till källan som informationen hämtas från. Bildkälla: Open AI

De menar vidare att Search GPT endast handlar om sökning och därför är skilt från träningen av företagets AI-modeller. Webbplatstägare ska själva kunna bestämma hur deras innehåll visas i sökmotorn och sajterna kan visas i sökresultaten även om deras ägare väljer att inte bidra till AI-träning.

Den som är sugen på att testa Search GPT i ett tidigt stadie kan skriva upp sig på väntelistan.