Var det Steve Ballmer, John Vert eller Raymond Chen som utvecklade Windows blåskärm på 1990-talet? Den frågan ställer bland annat stora nyhetssajten SFGATE, som påstår att det är ett ”mysterium” och att olika berättelser nämner olika grundare.

Påståendet om att det var Steve Ballmer kommer ursprungligen från ett blogginlägg av Raymond Chen från 2014, där han skrev att den tidigare vd:n skrev texten till meddelandet som visas när användaren trycker ctrl+alt+delete i Windows 3.1. Nu har han fått nog av spekulationer och påståenden om mysterier, och reder ut historien i ett nytt blogginlägg.

Det enkla svaret på gåtan är helt enkelt att ”blåskärmen” i själva verket är tre olika helskärmsvarningar vars text och kod gjordes av olika utvecklare. Steve Ballmer skrev texten till Windows 3.1-dialogen. Han själv skrev den slutgiltiga versionen av Windows 95:s blåskärm som talar om för användaren att Windows kernel har stött på ett fel som kanske går ignorera (tryck på valfri tangent för att försöka gå vidare som om inget har hänt). John Vert skrev slutligen dialogen i Windows NT som visar felinformation efter ett kernel-fel som får systemet att krascha – den första ”äkta” blåskärmen.

Eftersom alla senare Windows-versioner bygger på Windows NT har de fortsatt att visa liknande felmeddelanden, även om Microsoft experimenterade med en variant med svart bakgrund i Windows 11 innan företaget ändrade tillbaka till den välbekanta blå färgen.