Intel ska minska sina kostnader och kapa olönsamma produkter från sortimentet, men det betyder inte att företaget inte försöker innovera och ge sig in på nya marknader. Som ett tecken på det har företaget precis lanserat Arc A760A, ett nytt grafikkort framtaget för bilmarknaden.

Redan 2025 ska de första bilarna rulla ur fabriker med Intels grafikkort, påstår företaget, men avslöjar inte vilken eller vilka tillverkare det har ingått avtal med. Kortet är det första i en kommande serie grafikkort som ska ”ta trippel-A-spelupplevelsen” till bilar, och ”låsa upp en ny era av AI-drivna förarhyttupplevelser”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Arc A760A ska kunna driva upp till sju högupplösta skärmar med renderad 3D-grafik och ska samtidigt kunna hantera videoflöden från upp till sex kameror och kombinera bilden från dessa med interaktiva funktioner. Passagerare kommer enligt företaget kunna spela grafikintensiva spel, se på film och köra AI-berikade produktivitetsapplikationer.

AI-funktionerna ska även driva röststyrd kontroll av bilen för föraren, som bland annat ska kunna göra olika inställningar och få korrekta svar på frågor om bilen. Intel har redan tagit fram över 500 funktioner och jobbar med över 100 tredjepartsutvecklare för plattformen.