Nyligen började det ryktas om att Valve skulle anpassa Steam OS, operativsystemet till Steam Deck, till andra handhållna speldatorer och nu har Valve uttryckligen sagt att de kommer att stödja ROG Ally.

Till The Verge berättar Lawrence Yang, som främst jobbar med Steam Deck och Steam OS på Valve, att arbete pågår ständigt med att bredda stödet för Steam OS på fler plattformar. När skarp lansering av operativsystemet sker är dock okänt.

Även om ROG Ally och liknande enheter får stöd för operativsystemet lär enheterna inte skeppas med mjukvaran, utan du kommer troligtvis behöva installera Steam OS själv. Alternativt köra dual boot-lösning där både Steam OS och Windows 11 är installerat.

Vi har testat flera handhållna speldatorer och Steam Deck är fortfarande den som rekommenderas främst. Andra enheter som Asus ROG Ally och Lenovo Legion Go må vara mer kraftfulla, men minus har alltid legat på mjukvaran då Windows inte är anpassat till det mindre formatet. Att få in dedikerat operativsystem för spelande i enheterna lär dock vara uppskattat av många.

Mer om handhållna speldatorer