Den jobbigaste delen med att köpa nya prylar är när jag ska betala. Jag gillar det inte, du gillar det inte, men vi måste. Det vore kul om saker var gratis, även om det bara är önsketänkande att leva i en sådan värld. När jag byggde ihop min första dator som en del av Noobbyggarguiden insåg jag hur kul det är att bygga datorer, och jag bestämde mig för att jag måste bygga en egen.

edin mini.jpg

Edin Jusovic är nyhetsredaktör på SweClockers och beskriver sig som en ung nörd som är ny i branschen. Han gillar att lära sig nya saker och berätta historier. Samt försöka övertala så många som möjligt att spela Brawlhalla eller Half-Life Deathmatch.

Jag trodde datorn skulle landa på 30 lax, nu blir det knappt 20.

Redan när jag var en ung grabb fick jag höra att datordelar är svindyra, ett faktum jag har trott på sedan dess. Jag hörde att grafikkort kostar mer än vissa spelkonsoler och att jag ständigt skulle behöva uppgradera eller byta ut trasiga delar. Vilket egentligen inte var helt fel. När jag började på SweClockers läste jag en hel del nyheter om att ny hårdvara är svindyr, vilket bekräftade allt jag hört genom åren.

Jakten på komponenter för mitt eget datorbygge var både spännande och nedslående i början. Jag fick ihop en samling delar som jag ville ha. Jag hade hört att delarna var både populära och kvalitativa, men jag insåg fort att det här projektet skulle bli alldeles för dyrt. Sedan började jag sålla bland dem och lyckades hitta billigare, men fortfarande dugliga alternativ till de populära, dyra bjässarna.

Jag trodde att notan skulle landa på runt 30 000 kronor, men nu ser det ut att knappt bli 20 000. De enda komponenterna jag kommer att lägga en extra slant på är processorn och grafikkortet, vilket känns mer än bekvämt nu när jag har dragit ner totalsumman. Då slog det mig att det här med datorbygge kanske inte är så dyrt ändå. Det jag lärde mig var att alla datordelar inte är dyra, men min smak var det. Min samling har även fått vår erfarne testredaktör Jonas Thörnqvists välsignelse.

Fractal_Design_Define_7_XL.webp

Maffiga Fractal Define 7 XL blir min låda.

20 000 är fortfarande en rejäl summa pengar, särskilt i den här ekonomin. Men för en maskin som jag räknar med att använda utan att behöva uppgradera på minst fem år, känns det som en värdig investering. Särskilt i jämförelse med vad det kunde ha kostat. Lite som att betala lite mer för kläder som kommer att hålla längre och som jag vet att jag kommer att ha användning av.

Kläder som komponenter

Jag har kläder som kostar mer än vad de flesta datordelarna jag tänkt köpa. Samtidigt har jag märkt att jag kan köpa hårdvara med samma taktik som jag får tag på bra kläder. Jag väntar på rea, rabatter och utnyttjar tillfället när det uppenbarar sig. Om jag verkligen behöver en dyrare pryl kan jag köpa second hand, eller begagnat från en kompis, kollega eller bekant. Work smart, not expensive.

Jag behövde också lära mig att nöja mig med det som bara duger. Jag behövde exempelvis välja bort en populär och kvalitativ kylare och nöja mig med ett alternativ som inte har samma status, kanske inte samma kvalitet heller, men uppfyller minimikraven och är betydligt billigare. Det är "bara" en kylare trots allt. Så småningom behöver alla delar antingen uppgraderas eller ersättas, dyra som billiga.

Noobguide_Datorn_Lever.png

Att se en nybyggd dator starta är en stund som Edin ska se till att återuppleva.

Mina komponentval blev lite som att köpa en tröja från H&M istället för en tröja från Stone Island. Ja, en tröja från H&M är kanske inte den bästa, men den gör jobbet. Särskilt om jag vill ha pengar över för en dyr skräddarsydd kostym. En SSD från flera år tillbaka som inte är lika snabb som en splitterny är nog inte den bästa, men det är 2 TB för under 2 000, och den gör jobbet. Särskilt om jag verkligen vill ha det där grafikkortet eller processorn som kostar skjortan oavsett hur jag får tag på dem.

Det handlar om att göra uppoffringar, har jag lärt mig, för allt går inte att få för en billigare peng. Jag tar gärna billigare lagring men ett dyrare grafikkort, eller billigare kylning för en dyrare processor. Om jag kan få en burk som låter mig spela, jobba och kolla på memes utan problem i ett halvt decennium, är jag mer än nöjd, särskilt när jag sparar en halv månadslön.

Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.