Föråldrad mjukvara på TV-apparater kan bli ett minne blott i framtiden. Samsung meddelar att företaget ska förse nya TV-apparater med mjukvaruuppdateringar i sju år efter lansering och börjar med vissa av modellerna som lanserades 2023.

Specifikt vilka modeller det handlar om är för tillfället okänt, men det är med stor sannolikhet att det är företagets AI-märkta modeller som släppts under 2023 och 2024 som får förlängd livstid med mjukvaruuppdateringar.

Med denna satsning lägger sig företaget i ännu mer framkant när det gäller uppdateringar till TV-apparater. Tidigare har företaget skickat ut uppdateringar i fem år efter enheternas initiala lansering, men att förse ny mjukvara i upp till sju år är en föredömlig utveckling. Detta kan ses som en respons till konkurrenten LG som i början av året meddelade att de ska förse sina TV-apparater med fyra uppdateringar av operativsystemet över fem år.

Uppdateringar till TV-apparater varierar generellt ganska rejält, där vissa tillverkare förser uppdateringar av operativsystem i ett par år efter lansering medan andra endast förser säkerhetsuppdateringar. På grund av mjukvarusituationen har det historiskt sett varit ett bättre alternativ att köpa en streamingsticka eller annan set-top-box för att få nya funktioner på sin TV-apparat.

Även om TV-tillverkare börjar skicka ut uppdateringar under längre perioder lär det fortfarande vara ett bra alternativ att investera i en streamingsticka eller set-top-box som Apple TV. Apple förser fortfarande Apple TV från 2015 med uppdateringar för att hålla den relativt fräsch och säker.