För fem år sedan inträffade en händelse olik någon annan när Inet lade upp en "tvålskadad" skärm på sin fyndhörna. Händelsen blev känd i forumet som "tvålincidenten". Nu meddelar Inet att historien har upprepat sig. Återförsäljaren har fått in en stationär dator från en kund, med ett stort hål i lådan. Insidan av själva datorn var fylld med tvålvätska.

– Skulle inte säga att detta är huvudsakliga anledningen till varför vi inte säljer tvål, men det är ju helt klart en bidragande faktor, säger Daniel Svensson, marknadsföringschef på Inet.

Det är inte helt säkert hur tvålen hamnade i datorn. Inet spekulerar att datorn fraktades tillsammans med tvål från ett annat företag och tvål läckt genom hålen i handtagen till kartongen som datorn var i. Chassit hade stängda paneler, men undersidan på datorn är perforerad för luftflöde och låg mot hålet i kartongen, vilket är hur tvålen tog sig in.

Tvålincidenten_2.0_Låda.png

Lådan som datorn kom i åkte på en rejäl smäll.

Tvålincidenten_2.0_Datorn.png

Datorns insida skonades inte.

Tvålincidenten_2.0_Chassipanel.png

Så såg chassipanelen ut efter tvålens vrede.

Det stora hålet i lådan saknar också en tydlig förklaring. Inet spekulerar att någon på posten eller utlämningsstället av misstag rev upp kartongen när lådan flyttades.

– Blöt kartong är ju lite som flingor som legat i mjölk för länge, säger Daniel Svensson.

Postnord har också svårt att uttala sig om det här fallet. Enligt bolaget kan bristfälligt emballage lett till att tvålen läckte ut ur sitt paket och skadade datorn.

– Vi gör vårt yttersta för att förhindra sådana händelser och ställer därför tydliga krav på bra emballage i våra tjänstevillkor, säger Henrik Ishihara på Postnord.

Om du skulle råka ut för att en produkt du beställt från Inet skadas av tvål, eller andra vätskor, under transport gäller samma rutiner som vid andra typer av fraktskador. Du kontaktar återförsäljaren, och sedan undersöks hur problemet kan lösas på bästa sätt.

I och med att detta är den andra kända "tvålincidenten" kan vi konstatera att tvålskador under transport är osannolika – men inte omöjliga.