Äntligen har en Theme Park-utvecklare uppmärksammats på lämpligt sätt i form av ett Nobelpris. Nu var det förvisso inte för sitt arbete som huvudprogrammerare och designer av Bullfrogs beroendeframkallande spel från 1994 som Demis Hassabis i går prisades av Kungliga Vetenskapsakademien.

Snarare är det Deepmind-grundarens arbete med Alphafold, en AI-modell som används för ”proteinstrukturprediktion”, som nu har gjort honom till en av årets Nobelpristagare i kemi. Priset får han dela med forskaren John Jumper, som också varit en nyckelperson i utvecklingen av Alphafold, och den amerikanske biokemisten David Baker.

Stort genombrott för proteinforskning

Deepmind, som Hassabis var med och grundade, förvärvades av Google 2014. Den första versionen av Alphafold började användas 2018, och den senaste versionen presenterades i maj 2024.

Genombrottet för AI-modellen kom 2020 med Alphafold2, som kan förutspå strukturen för nästan alla de 200 miljoner proteiner som forskarna i dag känner till. I pressmeddelandet från Kungliga Vetenskapsakademien beskrivs det här som ett ”gigantiskt genombrott” som bland annat gör det möjligt för forskare att ”bättre förstå antibiotikaresistens och skapa bilder av enzymer som kan bryta ner plast”.

The Guardian har gjort ett personporträtt av Hassabis, där det går att läsa mer om hans resa från speldesigner till Nobelpristagare i kemi. I artikeln pratar han också om den positiva potential och de risker han ser med AI-utvecklingen.