Microsoft har släppt den femte upplagan av ”Microsoft Digital Defense Report” som visar att cyberhoten ökar globalt. I den tunga rapporten uppges att över 600 miljoner cyberattacker dagligen hotar användare av Microsofts produkter och tjänster.

Exempelvis har antalet försök till ransomware-attacker mer än fördubblats under det senaste året, och Microsoft har fått hantera över 1,25 miljoner DDoS-attacker bara under andra halvan av 2024. Det är en fyrdubbling jämfört med föregående år.

Bland identitetsbaserade cyberattacker handlar det till 99 procent om lösenordsattacker. Enligt Microsoft blockerades cirka 7 000 sådana attacker i sekunden under det gångna året. Microsoft vill nu att fler ska förstå vikten av att övergå till lösenordslös autentisering, som biometrisk inloggning och nyckelbaserad autentisering.

Geopolitiskt motiverade attacker vanliga

En betydande del av hoten kommer från statligt stödda aktörer i länder som Ryssland, Iran, Nordkorea och Kina. Attackerna riktar sig både mot individer och organisationer, och beskrivs som ”allt farligare och mer komplexa”, då de ofta har geopolitiska motiv, som att påverka politiska val i andra länder.

I rapporten diskuteras även hur inblandning av AI förekommer allt oftare i cyberattacker. Samtidigt ser Microsoft AI som en nyckel till att försvara sig mot cyberhot, och en viktig del av ”Secure Future Initiative” – den satsning där Microsoft sedan november 2023 åtagit sig att förbättra säkerheten i allt från hur företagets produkter, tjänster och hårdvara byggs till hur de testas och underhålls.