Ultralätta Samsung 9-serien (fläktljud? värme? test?)

Permalänk
Medlem

Ultralätta Samsung 9-serien (fläktljud? värme? test?)

Har någon hittat en test eller liknande på nya intressanta ultralätta Samsung 9-series? Skulle gärna vilja se en opartisk bedömning av framför allt värme och fläktljud.

Info om modellen 900X3A på Samsungs hemsida:
http://www.samsung.com/se/consumer/computer-peripherals/noteb...

Modellen Samsung 900X3A-A01 som finns på Prisjakt säljs bara av udda företag. När börjar "normala" butiker sälja datorn?
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=820843

Följande är viktiga kriterier:
- Tyst o sval
- SSD
- Bra batteritid
- Liten o smidig
- Ljusstark skärm
- Ok processor o RAM (gör inga tunga bild- eller videojobb)
- Kopplas till extern skärm

Extrabonus:
- Upplyst tangentbord
- USB 3
- Extra hårddisk

Jag har även tittat på Mac Air och nya MacBook Pro (med bootcamp). Air är kanske lite kraftlös? MacBook Pro verkar ha problem med värme och fläktljud? Sedan verkar båda också ha betydligt sämre batteritid när man kör Windows? Bra batteritid är viktig. Priset är inte så viktigt, men datorn ska helst kännas prisvärd ändå.

Detta kommer vara min arbetsdator och resedator. Jag har en kraftfull stationär reservdator hemma ifall det skulle behövas någon enstaka gång.

Mvh

Permalänk
Keeper of Traditions

Specc'sen kändes inte särskilt övertygande för det priset... Och att den går att använda utomhus i solljus är nog inte heller så säkert med tanke på att det är
glare-skärm, och då förstår jag inte meningen med en ultraportabel dator.

Sen hittade jag inget om vad det var för SSD, och då vet man ju inte riktigt om det är något bra eller om det bara är skräp.

Med tanke på din höga budget kanske en business-klassad laptop är något att snegla på? HP's EliteBooks, eller någon Vaio kanske?

EDIT: Snabbt förslag taget ur luften:
http://www.dustinhome.se/pd_5010382283.aspx
Högupplöst anti-glare skärm, en i7'a och en dedikerad grafikkrets. USB 3.0 hade den också.

EDIT: Denna var lite lättare och hade en SSD, en i5'a dock, men den är i princip lika stark som i7'an:
http://www.dustinhome.se/pd_5010549447.aspx

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem

Tack för svaret. Hoppas framför allt på länkar till tester.

Jag önskar en liten o smidig dator typ 11 el 13 tum, inte större. Jag går med den varje dag fram o tillbaka till kontoret och passerar dessutom ofta dagis o affär på vägen. Sitter sällan utomhus.

Viktigast är att den är tyst och sval. Och att den har bra batteritid. Och smidig. Men den ska klara "vanligt" arbete ändå.

Permalänk
Medlem

Här är ett fullt test på den:

http://www.notebookcheck.net/Review-Samsung-900X3A-Subnoteboo...

Den har fått riktigt bra betyg (89%) men kan jämföra mot nyligen testade Apple MacBook Pro 15 2011 som fick (85%)

Permalänk
Medlem

Aaah stort tack! Ska läsa testet noggrannt ikväll när sonen lagt sig och datorbesöken blir längre än en minut.
: )

Fler tester om det finns emottages tacksamt.

Appropå möjliga konkurrenter i mitt huvud är de främst ultralätta bärbara som t ex Mac Air och Dell Vostro V130. Dell har kass batteritid och Air har dålig tid med Windows och Air är på gränsen till svag. Mac Air är ändå förutom Samsung en serious contender just nu...processorn får gärna stryka på foten om det medför smidighet och tystnad.

Permalänk
Medlem

Möjliga konkurrenter? Då bör du nog lägga till denna:

Citat:

So, there this interesting VAIO Hybrid PC and the reason why it is a hybrid is it consists of two components. Yes, there is an actual notebook that will be pretty thin, featuring Intel’s Light Peak technology which is what we know now as Thunderbolt, that same interface that current MacBooks Pro are sporting.

Just to tease you a little bit with the hardware specs, you will be presented with and Intel Wireless Display, SSD of hard drive flavor, i7 processor, no optical drive, HDMI output with 3D support, expect battery life to run from 8 to 16.5 hours and the thing should weigh around 1.13 kg.

Now the second component/unit that’s what will be unique to this VAIO when connected, it will provide:

* Discrete GPU (AMD Whistler-XT with 1 GB VRAM)
* Blu-ray disc (reader/writer) drive
* HDMI Output
* VGA Output
* RJ45 Ethernet port
* USB
* weighing around 0.68kg

The connector is kind of funky and reminded me of VAIO DVD-RW i.Link plus power connector, only this time it looks like it’s gonna use USB and AC connection.

Overall the notebook looks pleasing to eyes, aesthetically designed in its VAIO fashion, however we are not quite sure about the purpose of the second component. It again reminds me of a desktop model Sony marketed back in 2007 – VAIO RM series that featured a twin-unit form factor.

http://www.sonyinsider.com/

Permalänk
Medlem
Skrivet av RobinCC:

Testet visar på en dator som uppfyller mina krav, nästan till punkt och pricka.

Om jag fick önska vore ännu lite bättre batteritid fint, men jämfört med sina ultralätta konkurrenter ligger den ändå bäst till. Lite trist med mini-SD och mini-HDMI, men framför allt att Ethernet kräver en adapter. Man vill ju helst inte släpa runt på olika adaptrar. För egen del funkar det nog fint eftersom adaptrarna får bo på kontoret...

Jag är väldigt intresserad av den här Samsungdatorn. Största nackdelen är att den inte verkar gå att köpa ännu? Jag har sett ett datum på Prisjakt om leverans 12 april, men inte fått datumet bekräftat av Samsung vars support trodde att den redan var ute till försäljning (vilket den inte är).

Min nuvarande bärbara har faktiskt DVI. Är det något man ska tänka på med mini-HDMI till DVI? Funkar alla adaptrar bra? Jag har en 24" Benq G2420HDBL på jobbet. Lite oklart också vad det är för adapter till Ethernet, men det kanske löser sig när den kommer till butikerna?

Skrivet av Eldarion:

Möjliga konkurrenter? Då bör du nog lägga till denna:
http://www.sonyinsider.com/

Ja, Sony verkar intressant. Det bästa av två världar kan tyckas. Om jag fortfarande är datorlös när den börjar säljas och testerna visar på en tyst dator är den helt klart en aspirant. Troligen är datorn apdyr, så den måste ju vara perfekt.

Permalänk
Medlem

FYI
Mina frågor och Samsungs "svar"...

1. När kommer datorn ut till era vanliga återförsäljare så att man kan köpa den?
2. Kommer det att gå att uppgradera arbetsminnet till 8 GB eller blir den en kommande variant?
3. Finns även andra varianter? När kommer de i så fall?

"Produkten har ännu inte kommit ut och när den kommer ut på den svenska
marknaden kan jag inte svara på. Återförsäljarna ni nämner är
återförsäljare som säljer våra produkter och dom kommer troligtvis även
ta hem denna modell för försäljning."

Permalänk
Medlem

Givande svar, särskilt den andra meningen. Haha. Vill också tjöööööpa denna dator.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Tack. Hade inte sett/läst någon av dom. Torde vara ute till försäljning i April i alla fall, och det blir nog ett köp lagom till löningen. Gillar det mesta jag hört och läst om denna dator, men det är lite synd på avsaknaden till Intels Thunderbolt/Light Peak-teknik. Det hade varit guld. Fanns för övrigt rykten om att en upphottad version (med i7-prolle) skulle dyka upp?

Permalänk
Medlem

Engadget:
http://www.engadget.com/2011/03/28/samsung-series-9-900x-lapt...

PC Mag:
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2382759,00.asp

Varför vill man förresten ha högre upplösning? Det är flera tester som klankar lite på att det finns andra bärbara t ex Air som har högre upplösning än Samsungen. Alla webbsidor är ju redan på gränsen till för minimala med den upplösningen som erbjuds. Och det är ingen speldator eller en som man vill göra tunga grafiska jobb med, så jag ser inte poängen med högre upplösning. Kan någon förklara varför man på en sån här dator vill ha större upplösning?

Har jag kanske missat något hur man surfar runt utan att allt bara blir för smått? En generell inställning som funkar oavsett innehåll, för man vill ju t ex inte zooma varenda gång.

Just for the record...när jag spelar har jag tre skärmar med 5040x1050 i upplösning.

Permalänk
Medlem

Med högre upplösning kan man ha flera fönster öppna bredvid varandra. Och texten må bli liten, men man kan se en större yta av webbsidan med högre upplösning. Plus att allt, bilder och text osv, ser bättre ut i högre upplösning. Det är skönt när man inte kan urskilja pixlarna.

Visa signatur

Citera mig när du skriver till mig, tack!

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoBBi:

Med högre upplösning kan man ha flera fönster öppna bredvid varandra. Och texten må bli liten, men man kan se en större yta av webbsidan med högre upplösning. Plus att allt, bilder och text osv, ser bättre ut i högre upplösning. Det är skönt när man inte kan urskilja pixlarna.

Jo det förstår jag.
: )

Men varför vill någon ha fler fönster med oläsbar text? Det är väl bättre med lagom yta som går att använda vettigt i praktiken? Gränsen (för mig) är redan passerad med upplösningen på Samsungen, så (för mig) är det snarare en nackdel med högre upplösning. Då får man istället kompensera genom att hålla på att zooma hela tiden.

Enda användningsområdet jag kommit på är om man arbetar med film eller bilder, men detta är ju inte rätt dator för det? Inte heller de andra bärbara som får beröm för sin höga upplösning. Det har blivit en slags sanning att högre är bättre...jag menar att lagom är bättre.
: )

Jag har gått från en bärbar på 17" och 1920x1200 till en 24" och 1680x1050 för att det var så mycket mer behagligt för ögonen under en arbetsdag. Alternativt tre 22" skärmar med 1680x1050 då...

Permalänk
Medlem

http://www.notebookcheck.net/MSI-introduces-X370-ultraportabl...

Verkar lite tråkig dock.. Fast jag antar att priset lär vara mycket trevligare!

Permalänk
Inaktiv

Kolla på Lenovo X220 också, verkar vara grymt trevlig dator: i7,usb3,IPS-skärm, 9 timmars batteritid med 6-cells batteri, 24 timmar med extra slicen. Enda jag inte gillar är den lågupplösta skärmen, dock trevligt med IPS:

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=6056&p=4

Permalänk
Medlem

Tack för tipsen...uppskattas verkligen!
: )

Ingen av förslagen (MSI och Lenovo) har tyvärr SSD om jag läst rätt? SSD är helt underbart och något jag gärna fortsätter med.

MSI lanseras troligen i Sverige senare än min nuvarande favorit Samsung 9. Undrar om den kommer med optional SSD? Har MSI:n mer kraftfull processor och grafik än Samsung och Macbook Air? Osäker hur tyst den kommer att vara och hur ljusstart skärmen är. Den saknar bakgrundbelysta tangenter.

Lenovo verkar gedigen och genomtänkt. Kanske lite klumpig och enligt mig väldigt ful, vet inte om jag kan stå ut med att äga den? Ytligt men sant.
; )

Permalänk
Medlem

Det är endast med nöje Sitter själv i samma sits.. Själv prioriterar jag detta högt: SSD, design (räknar in utseende, vikt och hur tunn den är) samt att den ska ha bra CPU. Kan jag lira nå riktigt gamla spel så är det bara en bonus (hade i och för sig gärna haft möjligheten att spela nyare spel också) - men man kan inte få allt. Kontentan är att samsung 900x3a ligger bäst till hos mig också, men håller utkik efter alternativ då det är en ganska kostsam favorit. Såg förresten att några internetleverantörer prellat 19:e April då de får in i lager? Du kanske sa det tidigare i tråden, sorry.

Jag TROR att MSI:n har bättre grafikkrets.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Eldarion:

Såg förresten att några internetleverantörer prellat 19:e April då de får in i lager? Du kanske sa det tidigare i tråden, sorry.

Tyvärr inte. För en vecka sedan stod det 12 april. Det lutar åt att butikerna förskjuter leveransdatum en dag för varje dag som går automatiskt? Samsung själva verkade ju inte ha koll.
: (

Permalänk
Medlem
Skrivet av gz:

Jo det förstår jag.
: )

Men varför vill någon ha fler fönster med oläsbar text? Det är väl bättre med lagom yta som går att använda vettigt i praktiken? Gränsen (för mig) är redan passerad med upplösningen på Samsungen, så (för mig) är det snarare en nackdel med högre upplösning. Då får man istället kompensera genom att hålla på att zooma hela tiden.

Enda användningsområdet jag kommit på är om man arbetar med film eller bilder, men detta är ju inte rätt dator för det? Inte heller de andra bärbara som får beröm för sin höga upplösning. Det har blivit en slags sanning att högre är bättre...jag menar att lagom är bättre.
: )

Jag har gått från en bärbar på 17" och 1920x1200 till en 24" och 1680x1050 för att det var så mycket mer behagligt för ögonen under en arbetsdag. Alternativt tre 22" skärmar med 1680x1050 då...

Jag känner inte igen mig i det där, så jag antar att det är olika från person till person. För mig är det snarare pixlarna än synen som sätter stopp. Jag har 1920x1080 på en 23"-skärm. Jag har 800x480 på min mobils 3,5"-skärm. Jag skulle gärna ha snäppet högre upplösning på båda, och min syn är väl normalbra.

Det går för övrigt att ställa in Windows på större textstorlek om man tycker att det är smått.

Visa signatur

Citera mig när du skriver till mig, tack!

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoBBi:

Jag känner inte igen mig i det där, så jag antar att det är olika från person till person. För mig är det snarare pixlarna än synen som sätter stopp. Jag har 1920x1080 på en 23"-skärm. Jag har 800x480 på min mobils 3,5"-skärm. Jag skulle gärna ha snäppet högre upplösning på båda, och min syn är väl normalbra.

Det går för övrigt att ställa in Windows på större textstorlek om man tycker att det är smått.

Det var kanske dumt av mig att ta upp detta ämne i denna tråden, men jag tyckte det var lite relevant eftersom en av "nackdelarna" var lägre upplösning.

På mobilen zoomar man ju konstant när man surfar runt, åtminstone jag? Självklart finns det en del som du som har falkögon och klarar detta bra och t o m uppskattar det. Men det finns säkert en del som har jättesmå fingrar och klarar puttesmå mobiltangentbord utan att det för den skull är speciellt bra för alla? Jag har för länge sedan passerat ungdomens klarsynta dagar och det blir ansträngande att arbeta hela dagar med förkrympt text och bilder.

Det ser ut att finnas två sätt att förstora innehållet som visas på skärmen. Dels en generell förstoring av alla objekt till 125% eller 150%. Sedan kan man justera DPI endast för text också. Det förstnämnda är väl att föredra eftersom proportionerna på sidorna inte förstörs. Nackdelen är att det inte längre blir pixel för pixel vid t ex bildhantering. Eller har jag missuppfattat?

Edit: Jag jobbar med utveckling och support av publiceringsverktyg så jag behöver se exakt hur sidor ser ut och beter sig i olika webbläsare. Men jag har faktiskt inte testat att ställa om generell förstoring och hur det påverkar utseendet. Frågan är om det verkligen är bättre att ha högre upplösning och behöva zooma och än att ha pixel för pixel på native upplösning?

Permalänk
Medlem

Det stämmer, det går att förstora. Men jag håller med om att en lägre upplösning passar bättre för dig. Men majoriteten - de som inte arbetar med publiceringsverktyg och som har bra ögon - ser bara fördelar med en högre upplösning. Så även jag. Därmed inte sagt att du kommer ha något problem med den upplösning Samsungen har, den är absolut tillräcklig för surfande, skrivande och vanligt användning där man inte behöver ha flera fönster i bild samtidigt.

Visa signatur

Citera mig när du skriver till mig, tack!

Permalänk
Medlem

Nu finns det åtminstone en på forumet med en 900x3a.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Enligt Dustin:
"Beräknad leverans 2011-05-06"

Permalänk
Medlem

Mm. Webhallen.com och Komplett.se har nu listat datorn och de har haft beräknad leverans till slutet av april.

Permalänk
Medlem

http://www.trustedreviews.com/laptops/review/2011/04/08/Samsu...
"For storage there's a capacious 128GB SSD (leaving you with a 98GB capacity as a 21GB section is reserved for a recovery partition)"

Är detta något man inte kan bestämma själv? Det var en häftig reservering av plats annars. Så tillkommer Windows utöver det antar jag?

Permalänk
Medlem

Hej! Mitt första inlägg här...

Det finns möjlighet att ta bort recovery-partitionen (vilket jag kommer göra ifall jag köper den här datorn, har en extern hårddisk som backup istället). Du kan använda dig av EASEUS Partition Master eller något liknande program för att radera partitionen och sedan förstora den kvarvarande med kapaciteten som blev över. Efter det här har du plötsligt 20GB+ extra utrymme :).

Permalänk
Medlem
Skrivet av HugFox:

Det finns möjlighet att ta bort recovery-partitionen (vilket jag kommer göra ifall jag köper den här datorn, har en extern hårddisk som backup istället). Du kan använda dig av EASEUS Partition Master eller något liknande program för att radera partitionen och sedan förstora den kvarvarande med kapaciteten som blev över. Efter det här har du plötsligt 20GB+ extra utrymme :).

Ok, tack för tipset!
: )

Vi får väl se om datorn någonsin börjar säljas?

Permalänk
Medlem

Kommer datorn någonsin ut i affärerna? För varje dag som går flyttas leveransdatum lika mycket. Det här börjar bli tjatigt!

Senaste informationen från Komplett:
"19 maj 2011 (Preliminärt)"

Snart kommer enligt rykten en ny Macbook Air ut (typ juni juli). Kanske lika bra att invänta den för att jämföra med Samsungen innan köp. Om Macbook Air har samma processor och bättre pris ligger den bra till. Speciellt om de återinfört bakgrundsbelyst tangentbord.