En ny lag i Kalifornien kräver att webbutiker tydligt ska informera kunderna att de inte köper den digitala varan, utan betalar för en digital licens, rapporterar The Verge. Lagförslaget, som träder i kraft nästa år, syftar till att förhindra att digitala köp försvinner, såsom spel, filmer, musik och annan digital media.

I praktiken innebär lagen att webbutiker inte längre får använda ordet "köp" om det inte framgår tydligt att konsumenten inte får obegränsad tillgång till den digitala varan. Däremot undantas digitala varor som kan laddas ner och sparas permanent utan internetuppkoppling.

Lagen har tagits fram som svar på när Ubisoft tog bort The Crew helt efter att servrarna stängdes ned, och Sonys försök att ta köpt Discovery-innehåll från Playstation-bibliotek, vilket de senare ändrade.

Ett liknande initiativ pågår inom EU, kallat Stop Destroying Videogames, med målet att spel som kräver internetuppkoppling ska fortfarande kunna spelas efter att servrarna stängs ned. Kampanjen startade i april och har hittills samlat över 360 000 underskrifter från spelare runtom i EU.

Tycker du att en liknande lag bör införas i Sverige?