Permalänk

Helt tyst vardagsdator.

Hej!

Jobbar mycket hemma vid datorn och är dessvärre sjukt lättstörd av fläktljud. Behöver alltså en dator som inte går att höra vid surf, ordbehandling etc på en halvmeters håll på skrivbordet. Vill också kunna kolla på film i 1080 utan problem, men då stör det inte med *svagt* fläktljud.

Skillnaden mot andra trådar med liknande ämne jag hittat vid sök är - om jag förstått dem rätt - att frågan inte är vad som är en rimlig kompromiss mellan ljud/prestanda/pris. I stället handlar det om att få TILLRÄCKLIG prestanda som INTE HÖRS ALLS. Givetvis spelar pris roll, men är irrelevant så länge inte kravet på tystnad uppnås.

Har kikat lite på bland annat silentpcreview och det verkar som att ett bygge i en Define S nano tex oundvikligen skulle lämna mig med chassi- och CPU-fläktar som troligen kommer att irritera mig (jag är som sagt lättstörd), trots att GPU och PSU tydligen går att få semi-passiva i dag, och därmed med rätt komponentval bara kommer att låta vid högre belastning (= spel).

I dag har jag en liten helt passiv mITX burk med Atom N2800, 4GB, Win 7, 32-bit. Låt oss säga att den går på knäna vid vanlig surf, för att inte tala om videouppspelning, och behöver bytas pronto. Men jag ÄLSKAR den totala avsaknaden av ljud från burken.

Så, om vi utgår från att datorn skall vara helt tyst vid surf och kontorsanvändning:

- Går det att få till någon semi-passiv variant där SAMTLIGA fläktar är avslagna vid vardagsanvändning, men kickar in när belastningen ökar? Det jag hittat när jag kikat runt antyder att svaret är nej, eftersom CPU-temperaturen då kommer att bli för hög. Men OM det går skulle det ju inte direkt vara en nackdel att ha ett system som även klarar lite spel, även om rimligt fläktljud då skulle förekomma. Så länge det är HELT tyst vid vardagsbruk då. Går det med chassi/CPU fläktar med OHÖRBART ljud vid lägre belastning kan det övervägas, men jag är skeptisk till att det inte skulle visa sig att jag skulle störa mig ändå.

- Om inte, vilken typ av helt passivkylt system med tillräcklig prestanda rekommenderar ni? Något i stil med den lilla kakburken jag har nu (där chassit agerar heat sink) antar jag, men med tillräckligt rapp processor/integrerad grafik, 8 RAM, 512 ssd och Win 10?

Ytterligare hänsyn:

- Storlek är inte avgörande så länge vi inte snackar ett gigantiskt höghus - mindre är bättre men inte primärt.

- Enkel svart låda föredras, men alternativ kan övervägas.

- Bra om även *ljus* profilen är diskret. Dvs dioder kan kopplas ur/tejpas över och åtminstone front/1 sida/topp inte släpper ut massa ljus från de i min mening onödiga dioder som verkar finnas på random interna komponenter.

Tankar om detta?

Caps-rubrik lagad. // MOD
Permalänk
Medlem

Jag har ett define s med 2 standard fractalfläktar som insug fram. En bequiet purewings 2 som utsug (modifierad fläktkurva för 0 ljud vid belastning). Och en Thermalright TS140Power. Jag hör inte min dator ens i load tillsammans med mitt 670. Då är dock min Cpu-kylare ruskigt tyst, rekommenderas verkligen!

Visa signatur

5600x/B550i @+200mhz/-28 PBO2 | Crucial (E-die) 2x16gb 3000c15 @3800c16 | XFX 319 MERC 6700XT

Permalänk
Avstängd

Köp en NUC.

Permalänk
Medlem

Jag försökte i många år bygga en supertyst dator. Den krassa verkligheten är att det är omöjligt med "vanliga" datorkomponenter så länge man har datorn bredvid sig. Jag fick det stora genombrottet när jag köpte 5 m förlängningskablar och satte datorn borta i en garderob!

Finns väl några passivt kylda NUC annars som kan vara något.

Permalänk

Den omedelbara funderingen som infinner sig är givetvis - varför kan inte TS ha datorn på golvet för?

Visa signatur

««« »»»

Permalänk

Tack för ommöbleringsförslagen, men det var inte riktigt det jag sökte.

NUC med fläkt beskrivs på rätt många ställen som allt annat än ljudlösa. Fläktlösa chassin verkar finnas, om än inte helt lätta att hitta. Eftersom "superkompakt" inte direkt står på önskelistan blir väl frågan varför jag skulle satsa just på en NUC i så fall.

Quiet PC's NanoCube tycker jag ser intressant ut annars.
Har jag förstått rätt finns bara en fläkt här - i den semi-passiva PSUn - som bara kickar igång vid högre belastning och därmed kanske kan funka som "försäkring" genom att öka luftflödet i lådan vid hög belastning/varma dagar.
Vad tror folk om detta? Svagheter? Andra (bättre) varianter på detta tema?

I så fall, var bör jag lägga mig för rätt prestanda? i5 6600 @ 3,3Ghz & 16GB RAM? 8GB?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Narcoleptic:

Tack för ommöbleringsförslagen, men det var inte riktigt det jag sökte.

NUC med fläkt beskrivs på rätt många ställen som allt annat än ljudlösa. Fläktlösa chassin verkar finnas, om än inte helt lätta att hitta. Eftersom "superkompakt" inte direkt står på önskelistan blir väl frågan varför jag skulle satsa just på en NUC i så fall.

Quiet PC's NanoCube tycker jag ser intressant ut annars.
Har jag förstått rätt finns bara en fläkt här - i den semi-passiva PSUn - som bara kickar igång vid högre belastning och därmed kanske kan funka som "försäkring" genom att öka luftflödet i lådan vid hög belastning/varma dagar.
Vad tror folk om detta? Svagheter? Andra (bättre) varianter på detta tema?

I så fall, var bör jag lägga mig för rätt prestanda? i5 6600 @ 3,3Ghz & 16GB RAM? 8GB?

Ska det vara knäpptyst så är det verkligen passiv kylning som gäller rakt igenom i alla komponenter, möjligtvis en PSU och ett grafikkort som är semi-passivt. i5-6600 är helt omöjlig att kylas på passiv eller semi-passiv väg i det chassit du har länkat pga. dess storlek.

Visa signatur

Gamingrig | Intel Core i7-6700K @ 4.2 GHz | Nvidia GeForce GTX 980 Ti | ASUS ROG Maximus VIII Formula | 16GB 2133MHz HyperX DDR4 | SSD: Samsung 850 Pro 512GB + Intel 535 480GB + Samsung 840 Pro 256GB | HDD: 2x WD Black 2TB + 2x WD Green 4TB | Creative Sound Blaster ZxR+Sennheiser HD650 | Corsair RM1000 | Corsair H100i V2 | Phanteks P400S Tempered glass | Asus ROG Swift 1440p 165Hz + Asus 1440p PLS | Retina Macbook Pro | i7-3820QM | 8GB RAM | MS Surface Pro 3&4 | Intel i5 | 8GB RAM | 256GB SSD |

Permalänk
Medlem

köp ett passivt nätaggregat och någon stor luftkylare som noctua nh-d15 så bör du klara dig helt utan fläktar vid vanlig användning utan några problem. att surfa och se på film belastar inte processorn nämnvärt.

vill du dock att det ska finnas fläktar som kan börja snurra om det skulle behövas så får du se till att ha fläktkontroll som går med på detta. min erfarenhet av msi och asus är att de bestämt vägrar låta användaren bestämma fläkthastighet själv utan ska ha lägsta gränser. samma sak gäller de fläktkontrollerna jag tittade på. med evga får man bestämma helt själv. knappar jag in 0% oavsett temperatur så går den i 0% oavsett temperatur. dock har evga inga billiga modeller och det känns lite onödigt med ett dyrt moderkort till en vardagsdator. annars finns väl en aquaero eller något sådant men det är inte speciellt billigt heller.

vill också nämna att skylake är lite hoppig i temperatur, kan hoppa upp till en 50c i en sekund och sedan ner till 30c igen. kan tänka mig att det kan bli problematiskt om du inte sätter att fläktarna ska gå igång vid en ganska hög temperatur. fläktarna måste vara stilla hela tiden när de inte behövs och snurra hela tiden när de behövs. håller de på och ändrar hastighet så är det väldigt mycket mer distraherande än konstant fläkthastighet.

en annan sak jag kom att tänka på är att det eventuellt kan vara bättre med en 6600k istället för en låst modell så att du kan underklocka den, sänka spänning så mycket som möjligt med någorlunda bibehållen frekvens.

Permalänk
Medlem

@Narcoleptic: Du behöver bara en passiv CPU-kylare på en Skylake och en passiv nätdel.

Naturligtvis kommer det inte gå i ett för litet/slutet chassi. Du får själv välja din kompromiss.

Permalänk
Rekordmedlem

Det är väl inga problem att att bygga en passivkyld dator idag så länge man undviker små lådor så att det ryms passiva kylare, vill man ha fläktar i den så skaffa en kontroller, om man undviker pwm fläktar så går det nog även att bygga en ohörbar dator med aktiv lågflödeskylning.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Inaktiv

Jag byggde mig en sån här liten sak till att ha som HTPC. Helt och hållet ljudlös till en kostnad på ca. 3000kr. Snabb är den också. För surf, film, som NAS etc. är den lika snabb som min speldator. Mycket strömsnål också.
Använder inte fläkten till CPU-kylaren utan kör den endast passivt med gott resultat. Har undervoltat en aning och testat Prime95 en 20 minuter och kommer inte över 60 grader.

Specs:
Intel G4400
ASUS H110i-PLUS
8GB DDR4 2400MHz
120GB SSD
BeQuiet Pure Rock
Raijintek Metis
160W Pico PSU + Strömadapter

Permalänk

Låda är rätt ointressant, den döljer inte så mkt ljud på det avståndet, det är mest attdu inte vill ha vibrationer i den. Du måste ha något som kan kyla tillräckligt mycket utan att fläktarna låter. Du kan t.ex skaffa en swiftech h320x och kyla alltihop med det. Eller en custom vattenkylning. Det finns riktigt bra fläktar om man orkar leta. Dock inte i sverige här är det mest noctua. De är ok men inte riktigt tysta. Man kan t.ex genom mjukvara som speedfan, nedklocka processorn, delida, sätta motstånd på fläktarna för att få ännu lägre rpm. Silentpcreview är riktigt bra, men rätt begränsad information och oftast gammal.

Visa signatur

Jag är inte blek, jag är Nerdchic.

Permalänk
Medlem

Jag fick i uppdrag av mina föräldrar för ett par månader sen att snickra ihop en ny datta till dem, budget 10k och en skrivare skulle ingå. De hade dock inga speciella krav på storlek eller ljudnivå.

Den röda tråden jag gick efter var dock liten, tyst och kompakt. Den innehåller inga rörliga delar, är passivt kyld och borde inte ga några problem med att koll på film. Kolla gärna: http://www.prisjakt.nu/list.php?l=3046023

Permalänk
Medlem

@Narcoleptic:
http://www.hd-plex.com/
I bloggen finns även en del personer som byggt kompetenta datorer med passiv kylning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det är väl inga problem att att bygga en passivkyld dator idag så länge man undviker små lådor så att det ryms passiva kylare,

Googla NoFan CR-95C.

Det vore väl fräckt med ett SFF-chassi som det stack ut en sån ur sidan på?

Permalänk
Medlem

Finns nätaggregat som inte har någon fläkt och därmed ska vara helt tysta. Finns dock en risk att de har små högfrekventa ljud istället. Läs på ordentligt innan, silentpcrewview har samlat de bästa PSU:er de testat.

Du kommer utan problem kunna stänga av alla fläktar förutom CPU fläkten vid lätt användning (surfa, kolla film). Se till att köpa PWM fläktar så att du kan låta SpeedFan sköta hastigheten automatiskt. Noctua har riktigt tysta fläktar. Jag tror inte att du kommer höra en Noctua CPU fläkt om du kör den på lägsta tillåtna varvtal.

Hur många cm ifrån datorn sitter du?
Om du låter datorn stå på golvet ~50 cm ifrån dig tror jag inte att du kommer kunna höra CPU fläkten. Som du ser från Sweclockers test finns det två kylare som knappt har högre ljud än bakgrundsljudet.

Visa signatur

Programmerare -> PHP | HTML | CSS | JS | Java.

Permalänk
Medlem

1. Ett intelsystem där du använder den inbyggda GPUn känns som ett givet val av plattform.

2. Många nätdelar är passiva vid låg last / temperatur. Väljer du ett chassi där nätdelen sitter avskild kommer den vara passiv under normal användning, men har fortfarande en chans att kyla av sig själv om datorn skulle råka hänga sig i full load.

3. I min mening är passivt oftast väldigt överskattat. Varför? Jo, för att även en fläkt som knappt orkar snurra runt kommer göra en stor temperaturskillnad. Därför rekommenderar jag dig att leta upp den fläkt som klarar av att drivas med lägsta möjliga varvtal, beställa hem en sån och provlyssna om den skulle kunna fungera. I värsta fall har du slösat bort kostnaden av en fläkt och i bästa fall får du det väldigt mycket enklare att bygga en hållbar dator utan att ljudet blir hörbart.

För att förtydliga så pratar jag alltså om att med fläktkontroller, motstånd, 5v eller dylikt driva en fläkt så absolut långsamt det bara går. Inte att köpa en färdig "tyst" fläkt och bara koppla in.

4. Som chassi skulle jag välja något utan ljuddämpning, eftersom du vill låta lådan avleda så mycket värme det går, samt att det gärna får finnas ventilationshål i botten och toppen. Att utgå från ett fractal define och slita bort ljudisoleringen vid behov skulle vara en möjlig väg att gå.

Annat som är värt att fundera över är att du vill ha ett moderkort som har ordentlig kylning för komponenterna, då det kommer gå mycket varmare än normalt.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Sony?:

Finns nätaggregat som inte har någon fläkt och därmed ska vara helt tysta. Finns dock en risk att de har små högfrekventa ljud istället. Läs på ordentligt innan, silentpcrewview har samlat de bästa PSU:er de testat.

Du kommer utan problem kunna stänga av alla fläktar förutom CPU fläkten vid lätt användning (surfa, kolla film). Se till att köpa PWM fläktar så att du kan låta SpeedFan sköta hastigheten automatiskt. Noctua har riktigt tysta fläktar. Jag tror inte att du kommer höra en Noctua CPU fläkt om du kör den på lägsta tillåtna varvtal.

Hur många cm ifrån datorn sitter du?
Om du låter datorn stå på golvet ~50 cm ifrån dig tror jag inte att du kommer kunna höra CPU fläkten. Som du ser från Sweclockers test finns det två kylare som knappt har högre ljud än bakgrundsljudet.

http://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/10996?key=4baafef90b3ce0de0d5efa72cb748306

Vad kör du på för lösning idag? Vilka komponenter låter mest i din dator idag?

Det är inga problem att köra helt fläktlöst ens med gamla AMD som alla här på detta forum tycker är så extremt elhungriga, jag har kört fläktlösa nätdelar i åratal och cpu fläkt ? Det behövs inte om man inte ska ligga och belasta cpun till max hela tiden, en stor heatpipekylare klarar det passivt.
Däremot bör man undvika pwm fläktar om man ska ha aktiv kylning och verkligen är ute efter tysta delar, pwm låter mer än vanliga fläktar eftersom de alltid komemr att vibrera mera just pga pwm, de går att reglera billigt men "tystast" är de inte och jagar man tystnad så styr man inte fläktarna från moderkortet.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Avstängd

Jag byggde efter tyst billigt med hyfsad prestanda och kan förklara hur jag tänkte

i3a duger till alla spel för 45fps + tar lite watt så orginal kylaren går aldrig över 1000rpm = billigt

gpu är lite svårare men fastnade för 950 som tar ca 90w vid spel och msi kylningen går aldrig över 1000rpm vid spel inte ens med fallout 4 och unity sen är den passiv vid surf film och enkla spel

1x chassiefläkt som är billig låg rpm och aldrig går över 700rpm

Även om namnet corsair cx 500w ger panikångest hos många på swec så är det ett jävligt tysta agg för billiga modeller och fläkten regleras av belastning så med runt 150w belastning under gaming så är det väldigt tyst

Disk är ångesten för min del då jag använder mycket utrymme så lösningen är improviserad med 1tb wd blue med aggressiva viloläges inställningar och ssd och även om mekaniska är rätt tyst så låter den mest i datorn men går i vilo snabbt och tysta ssd´n används till 95%

Datorn är i det närmaste helt tyst och mekaniska gör att det brummar lite lätt när den är i gång men inte så jag stör mig på det men klarar man sig på 400gb ssd eller mindre så är inte dom så dyra och helt tysta och var faktiskt inne på att köra helt passiv dator men blir så dyrt med passivt agg och fetkylning sen gpu är drygt att lösa med helt passiv om man vill ha någon prestanda att tala om

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem
Skrivet av lord_vasagos:

Datorn är i det närmaste helt tyst och mekaniska gör att det brummar lite lätt när den är i gång men inte så jag stör mig på det

Om du tycker att dina mekaniska diskar "brummar lite lätt" så har du nog inte en särskilt tyst dator. Jag har en fläktkyld med 140 mm Noctua-fläktar, och där gjorde jag mig av med de mekaniska diskar helt p.g.a. den outhärdliga ljudnivån i förhållande till resten av datorn.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av Narcoleptic:

Hej!

Jobbar mycket hemma vid datorn och är dessvärre sjukt lättstörd av fläktljud. Behöver alltså en dator som inte går att höra vid surf, ordbehandling etc på en halvmeters håll på skrivbordet. Vill också kunna kolla på film i 1080 utan problem, men då stör det inte med *svagt* fläktljud.

Skillnaden mot andra trådar med liknande ämne jag hittat vid sök är - om jag förstått dem rätt - att frågan inte är vad som är en rimlig kompromiss mellan ljud/prestanda/pris. I stället handlar det om att få TILLRÄCKLIG prestanda som INTE HÖRS ALLS. Givetvis spelar pris roll, men är irrelevant så länge inte kravet på tystnad uppnås.

Har kikat lite på bland annat silentpcreview och det verkar som att ett bygge i en Define S nano tex oundvikligen skulle lämna mig med chassi- och CPU-fläktar som troligen kommer att irritera mig (jag är som sagt lättstörd), trots att GPU och PSU tydligen går att få semi-passiva i dag, och därmed med rätt komponentval bara kommer att låta vid högre belastning (= spel).

I dag har jag en liten helt passiv mITX burk med Atom N2800, 4GB, Win 7, 32-bit. Låt oss säga att den går på knäna vid vanlig surf, för att inte tala om videouppspelning, och behöver bytas pronto. Men jag ÄLSKAR den totala avsaknaden av ljud från burken.

Så, om vi utgår från att datorn skall vara helt tyst vid surf och kontorsanvändning:

- Går det att få till någon semi-passiv variant där SAMTLIGA fläktar är avslagna vid vardagsanvändning, men kickar in när belastningen ökar? Det jag hittat när jag kikat runt antyder att svaret är nej, eftersom CPU-temperaturen då kommer att bli för hög. Men OM det går skulle det ju inte direkt vara en nackdel att ha ett system som även klarar lite spel, även om rimligt fläktljud då skulle förekomma. Så länge det är HELT tyst vid vardagsbruk då. Går det med chassi/CPU fläktar med OHÖRBART ljud vid lägre belastning kan det övervägas, men jag är skeptisk till att det inte skulle visa sig att jag skulle störa mig ändå.

- Om inte, vilken typ av helt passivkylt system med tillräcklig prestanda rekommenderar ni? Något i stil med den lilla kakburken jag har nu (där chassit agerar heat sink) antar jag, men med tillräckligt rapp processor/integrerad grafik, 8 RAM, 512 ssd och Win 10?

Ytterligare hänsyn:

- Storlek är inte avgörande så länge vi inte snackar ett gigantiskt höghus - mindre är bättre men inte primärt.

- Enkel svart låda föredras, men alternativ kan övervägas.

- Bra om även *ljus* profilen är diskret. Dvs dioder kan kopplas ur/tejpas över och åtminstone front/1 sida/topp inte släpper ut massa ljus från de i min mening onödiga dioder som verkar finnas på random interna komponenter.

Tankar om detta?

Har du pengar att investera och inte behöver dedikerat grafikkort så kan du få en rätt fin tyst dator. Här är ett förslag:

Streacom FC8 Alpha: 1520kr (65W rek, 95W max) https://www.proshop.se/Datorchassi/FC8-Alpha-desktop-mini-ITX...

Intel Core i5 6500 3,2GHz Socket 1151 Box: 1880kr (65W) https://www.komplett.se/product/850032/datorutrustning/proces...

Mini-Itx Ström kit 160w/192w, 1372 kr (Picopsu160XT 160w och Ac/Dc adapter 192w) http://mini-itx.se/miniitxstromkit160w192wflaktlost-p-993.htm...

MSI H110I Pro 788kr http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/238064-msi_h1...

Crucial Ballistix Sport DDR4 PC19200/2400MHz CL16 2x4GB 349 kr
https://www.inet.se/produkt/6110114/crucial-8gb-2x4gb-ddr4-24...
https://www.netonnet.se/art/komponenter/internminne/ddr4/cruc...

OCZ Trion 150 Series SATA III 2.5" SSD 240GB, 690kr
https://www.proshop.se/Haarddisk-SSD/Trion-150-SSD-240GB/2537...

Arctic Cooling MX-2 kylpasta 4g, 78 kr
https://www.inet.se/produkt/5321317/arctic-cooling-mx-2-kylpa...

TOTALT: 6677 kr
Inga rörliga delar så den borde vara rätt tyst. Det finns dock en möjlighet att Ac/Dc adaptern surar om den är av dålig kvalitet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kunzite:

Jag byggde mig en sån här liten sak till att ha som HTPC. Helt och hållet ljudlös till en kostnad på ca. 3000kr. Snabb är den också. För surf, film, som NAS etc. är den lika snabb som min speldator. Mycket strömsnål också.
Använder inte fläkten till CPU-kylaren utan kör den endast passivt med gott resultat. Har undervoltat en aning och testat Prime95 en 20 minuter och kommer inte över 60 grader.

Specs:
Intel G4400
ASUS H110i-PLUS
8GB DDR4 2400MHz
120GB SSD
BeQuiet Pure Rock
Raijintek Metis
160W Pico PSU + Strömadapter

http://i.imgur.com/sPTtiQf.jpg

@Narcoleptic
Jag vill framhålla att detta var en lysande idé! Jag har själv samma chassi och en Pentium G3258 kyld av en Hyper 212 evo. Processorn har samma watt som din och min kylare är ungefär lika bra som din. Det är först nu det slagit mig att jag kan plocka ut cpu- och chassifläkten och se hur det går. Nu har jag visserligen ett nätagg med fläkt men jag tror det är nästan helt tyst. Oljudet tycks komma från de andra fläktarna.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sveklockarn:

Om du tycker att dina mekaniska diskar "brummar lite lätt" så har du nog inte en särskilt tyst dator. Jag har en fläktkyld med 140 mm Noctua-fläktar, och där gjorde jag mig av med de mekaniska diskar helt p.g.a. den outhärdliga ljudnivån i förhållande till resten av datorn.

mekaniska disken har en ljudnivå på runt 30db vid load så dom brummar men kör man att dom går i viloläge så snabbt som möjligt så låter dom inte alls utan ligger som lagring och noctua 140mm kan brumma till 19 - 24db så är inte en enorm ljudnivå men som jag sa förutom den så är datorn i det närmaste ljudlös och jag hör den inte om jag sitter brevid när disken är i vilo vilket den är för det mesta och går disken stör jag mig inte på den men man hör den lite

Cpu fläkt på 980rpm - chassie på 774 gpu kliver upp till 1000rpm i fallout och 0 i kerbal t.e.x utan fancontroller

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Inaktiv

Jag skulle väntat tills slutet på sommaren då Intels Apollo lake släpps. Blir upp till 4 kärnor, ddr4 och troligtvis helt passiv med tdp på 6-10 watt. Klarar 4k filmer och 10-bit med hårdvaruacceleration.

Med ssd för operativsystem och en 2,5 tums lagringsdisk så blir den garanterat knäpptyst och rapp att surfa med. Asrock har för vana att integrera nätagget i moderkortet så du bara behöver driva allt med en laptopladdare som då också är knäpptyst.

Permalänk
Medlem

Jag har ett Corsair Obsidian 650D med ett GTX 780TI referens grafikkort och det är den tystaste datorn jag har haft och hört, eller inte hört Det är endast om jag försöker höra den som jag kan höra luftflödet men i övrigt så är det riktigt diskret.

Mitt förslag är att sätta en budget och åka till en butik och lyssna på delarna, finns säkert butiker tex inet eller webhallen som kan tänka sig att låta dig provlyssna

Visa signatur

Core I5 11600k, GeFore GTX 1080Ti, 32GB Corsair, 2500GB Samsung 870 EVO SSD, Gigabyte Z590 Aorus Elite AX, Samsung Odeyssey G7 32" <3

Permalänk
Medlem

nuc o dyl

Jag kan rekommendera msi cubi. superliten, helt knäpptyst, bra prestanda.
Köpte en sån till farsan och den är helt suverän.
Den har I5 broadwell o ssd disk. Såg på msi´s hemsida att de har en cubi med skylake nu.

Alla mini-pc´s är inte tysta men denna är det.
Morsans asus vivopc är inte speciellt tyst även fast den är en mini-pc. Tror dock att det är ett måndags exemplar men jag orkar inte göra nåt åt det eftersom den funkar i övrigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Googla NoFan CR-95C.

Det vore väl fräckt med ett SFF-chassi som det stack ut en sån ur sidan på?

Ash, du hann före mig. Tänkte just tipsa om den besten Har sett den inne på Compliq

http://www.silentpcreview.com/NoFan_CR-95C_Copper

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk

@AMD-Hippie: Jag har också CM 212 evo tror jag, det enda som hörs. Inte mycket men en aning. Om jag sätter örat mot bakre utsugsfläkten och det är tyst i rummet så hör jag hur processorfläkten snurrar därinne. Jag ska väl nån gång jobba på saken. Utsugsfläkten är också nedvarvad, däremot går insugsfläkten fullt. Har lång erfarenhet med min förra dator som var en HTPC med anteclåda och två insugsfläktar och en fläktlös ASUS-kylare (minns inte namnet, 75 nånting, en föregångare till dagens monster som bär fläkt, menad att ha fläkt som option, 12cm). Jag skulle säga att det är motiverat att ha en aktiv processorkylare ibland, man behöver normalt en fläkt även om jag fick få problem under de 8(?)år den gjorde tjänst. Jag provade att byta till en ny stockkylare, eller min vän gjorde det åt mig. Horribelt vilket ljud. Han har nu fått den datorn av mig och kör min 95w athlon x3 445(tror jag) med den kylaren utan problem ännu. I ärlighetens namn kom väl också värmeproblemen av damm. Jag har haft ett grafikkort, ett Sapphire 6850 i den och det lät ju en del.

Så prova du att dra bort processorfläkten eller sätt ett motstånd. Det är inte en perfekt lösning och jag hade valt en annan kylare om jag hade valet, nu kom denna med i ett paket och ljudet är väldigt lågt från hela datorn som det är. Den låter lite men ljuddämpningen funkar helt OK. På sikt lär jag byta frontfläkten till en 140mm med gummifästen och börja med att försöka få CM212 stockfläkten att inte låta. Nu har jag suttit och lyssnat och hållt på och märker att frontfläkten kanske är ansvarig för ojudet... Även bakfläkten verkar låta nu...Hmmm.
Jaja, då finns det väl än mer anledning att modda på lite där. Blir ju en rätt billig datameksstund. Imorrn får det bli dammning av dator och kanske jag finner gummiupphängningar till de som sitter i. Cooler Master kanske inte är världens bästa/tystaste fläktar. Kul att hålla på med iaf.

Klargörande och en massa bullshit, ljudet har förändrats sen ny för ca 1 månad sen..
Visa signatur

Processor: Intel® LGA1151 Core i5 6600k. Processorkylare: Cooler Master Hyper 212 Evo CPU MK: ASUS Z170 PRO GAMING Minnen: Crucial DDR4 2133MHz 8GB (2x4GB) SSD: Samsung 850EVO 250 GB HDD: WD 250GB samt en WD 2TB.
DVD: ASUS Chassi: Cooler Master 550 Silencio. Nätaggregat: Plexgear PS-500

Permalänk

Införskaffa en Intel NUC. Det hade nog passat dina krav.