Har du haft strömavbrott, eller själv ryckt ut sladden vid olämplig tidpunkt utan att ha stängt ned NAS:en på korrekt sätt ??
Sådant kan ställa till med oönskade saker som oläsbara sektorer, och på fel ställe -> havererad filsystem
Dom felen går ofta att 'skriva bort' om man med 'dd' fyller disken med '0' från första sektorn till sista sektorn (kan ta ett dygn eller två att skriva om det är stora diskar och alla pending error i SMART skall då försvinna) och disken kan hålla många år till efter det. - givetvis måste du ha räddat all data innan dess då allt som finns på disken försvinner/skrivs över med operation.
Är det en WD-red så kan den totalt tvärhänga sig när den stöter på en oläsbar sektor - inget syns i SMART eller någonting, fallet jag råkade ut för var en sektor precis i början på en partition vilket gjorde att NAS:en kickade ut disken var gång man startade den (det var RAID1 så datainnehållet överlevde på den andra disken) - detta kunde upprepas hur många gånger som helst även på en diskdocka - så fort man kom till en viss sektor så tvärlåste disken sig - men det gick alldeles utmärkt att läsa området före och efter problemsektorerna - den disken 'lagades' genom att skrivas över från sektor 0 med '0' med 'dd' och efter detta fans inte en antydning till att ha varit något problem någonsin - inte någon notering i SMART heller - mitt förtroende för WD-Red fick sig en törn här - att det senare hände samma sak på en ytterligare WD-red gör att jag inte ser diskarna som något bättre än något annat snarare tvärt om i och med parallellgående Seagate-diskarna i samma NAS inte visat några problem hittills.
I dom här fallen misstänks strömavbrott vara orsaken - det lustiga var att sektorerna som pajade tillhörde en partition och på ett ställe som normalt aldrig skrivs om när partitionen väl var skapad vid formateringen - så varför var sektorerna just där sönderskrivna...
---
Om NAS:en är 'bara' backup så är det inget problem eftersom du har kopia på materialet på annan håll också. - problemet är att folk inte håller reda på i alla lägen när en backup blir ett 'orginal' dvs. raderar filen på sin värddator och enda exemplaret finns kvar på NAS helt plötsligt...
Eftersom det är administrativt jobbigt att hålla reda på om filer finns i en enda exemplar eller flera exemplarer på olika värddatorer så gör man det enkelt för sig att då och då kopiera ut innehållet på NAS på en stor extern-disk mha. rsync och sedan lägger undan externdisken mellan gångerna - detta skall man göra oavsett om NAS kör på ensam disk eller i RAID1
Den dagen du får ransomware och alla filer som ligger på NAS:en och på värddatorerna blivit krypterade - så kommer du vara väldig glad över den där externa backupdisken.
Samma sak vid användarfel och råkar radera stora partier filer som skulle ha varit kvar - NAS skyddar inte mot sådant (OK NAS med btrfs och uppkonfigurerad snapshot kan skydda, men sådant hittar man inte på konsument 2-disk nasar i regel)
---
Köper man en stor extern USB-disk med shinglande teknologi (SMR-disk, läs i det här fallet 8TB Seagate archive-disk) så rekommenderas att man inte kör på NTFS utan i NAS:en formatera om disken till ext4 eller btrfs om det sistnämnda finns i NAS - det beror på att NTFS skriver 'småduttande' inom sitt eget filsystem och om igen på samma sektorer i vissa cykler vilket kan fylla SMR-disken interna skriv-kö cache och när den blir full så blir disken väldigt långsam då SMR-diskarna prioriterar stora långa skrivningar (typ över 32 MB ala mediafiler per skrivning) och väntar och köar upp med småskrivningar till lugna perioder då att placera ut dessa enstaka sektorer innebär 'reda-modify-write' sekvenser för varenda mindre sektor som skall placeras ut och det tar tid. Seagates archive-disk har ca 30 GB som skrivcache för småskrivningar, men NTFS med sin extremt ogynnsamma skrivmönster för SMR-diskar kan ganska enkelt skriva upp alltihop på ganska kort tid med småskrivningar inom filsystemet - speciellt med den skrivalgoritm som windows använder...
Segate archive-disk är SMR, även Seagates 4 och 5TB 2.5" externa USB3-diskar är SMR (fast det står ingenstans...) WD:s största diskar på 10 och 12 TB och tom. 14 TB så är första generationen nästan alltid SMR-diskar, Likaså HGST även om NAS-diskarna med PMR (ibland kallad CMR) i samma storlek hinner ifatt efter en tid.