IoT och smarta hem, diskussionstråd

Permalänk
Medlem

IoT och smarta hem, diskussionstråd

Vi är två studenter på sista året på IT, medier och design-programmet på Södertörns Högskola och skriver nu vår C-uppsats i Medieteknik. Kärnan i vår C-uppsats är en studie som vi vill genomföra för att undersöka fenomenet Internet of Things (IoT) och hur användare ställer sig till tekniken.
Vår datainsamling sker via olika forum och vi garanterar att ni i uppsatsen kommer förbli anonyma.

Med IoT-enhet menas en enhet som har en inbyggd sensor som kan samla in, hantera och dela data med andra enheter via något slags nätverk (oftast internet, kan också vara bluetooth). Datahanteringen och den ständiga uppkopplingen till nätverket innebär att enheter:
kan fjärrstyras: exempelvis en termostat som sätts på via en applikation i mobilen.
kan utföra en uppgift självmant: smarta lampor som känner av att det är mörkt och tänds.
blir smartare ju mer data som hanteras: självstyrande bilars programvara blir bättre ju mer data dess sensorer hanterar och de blir därmed bättre på att köra.
Många IoT-enheter styrs via smarttelefoner, men smarttelefonen i sig anses idag vara mer en dator än en IoT-enhet.

Vi skulle vilja följa en diskussion där ni jämför varandras upplevelser där ni exempelvis kan utgå från följande frågor:

Vilka enheter använder du i vardagen (på arbetsplatsen eller privat) och hur påverkar de din vardag (positivt/negativt) ?

Om du äger IoT-enheter, hur ställer du dig inför den data som samlas in om dig?

Finns det enheter du inte vill köpa/skaffa och varför?

Vad innebär IoT för dig, hur skulle du förklara begreppet?

Vad är din allmänna syn på fenomenet IoT och smarta hem?

Permalänk
Inaktiv

IoT är väldigt mycket och det finns överallt i massor med produkter och sammanhang av alla typer. Smarta hem är bara en liten del av det men är den del som syns och diskuteras mycket.

Jag ser helt enkelt inte nyttan med ett smart hem. Jag tycker det är kul teknik och jag följer utvecklingen men hittar helt enkelt inget vettigt användningsfall.

Det närmaste jag kommit är att styra färgtemperaturen på någon belysning men annars föredrar jag mekaniska brytare och vred. Enklare och tydligare.

Jag ser det som teknikglädje som kräver mer i tid och pengar än vad det ger. Visst kan man hitta på något men man skall ju hantera prylarna också. Vill ha ett enkelt och avstressat liv, inte fler prylar. Som jag brukar säga, först kör man till återvinningen och dumpar en massa dynga, sedan åker man till IKEA och köper ny dynga. Om man köper mindre dynga än man har kastat så har man gått med vinst.

Vad gäller hemmets funktioner så funderar jag mycket mer på bäst placering och blandning av dator, mobil, hemmabio och högtalare (TV är sedan länge borta). Inte så mycket IoT där.

Smarta högtalare med röststyrning är stendött. Viktigaste skälet är att jag inte vill hålla på och käfta med en dator. Har tillräckligt problem med datorer som det är. Att någon alltid lyssnar på mig känns heller inte bra. Sedan finns det visst bra användningar för röststyrning, bara inget jag vill pilla med. Har rätt dåliga erfarenheter hur det fungerar. Kanske i bilen längre fram men aldrig hemma.

Permalänk
Medlem

För min del är det väl mest intressanta delarna av IoT de som inte kräver involverande av mig själv. Äger inte heller några IoT-saker, bortsätt då en bluetoothhögtalare om det räknas.

Ser inte någon större poäng i att kunna sätta temperatur eller styra lampor etc. via min telefon, när vi redan har dedikerade brytare och dylikt för att göra detta. Fattar inte heller varför jag skulle behöva typ röststyrning och grejer hemma, om jag vill göra något via min dator gör jag det, jag behöver inte köpa en modul för att "hjläpa mig" googla något eller dyl, jag har redan ett tangentbord.

För saker som inte involverar mig själv är det dock mer intressant. T.ex. självstyrande bilar som ni nämner, som kan kommunicera information om väglag eller köer mellan varandra för att optimera restid och säkerhet. Säger inte att jag vill ha en självstyrd bil, för det är kul att köra, men om jag någonsin skaffar det så är det ju uppenbart att det finns många fördelar med tekniken.

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem

@anon214822: Intressant input, tack för ditt svar! Det verkar finnas mycket att förbättra innan människor ser områden där IoT kan förenkla deras liv istället för att ta mer tid i anspråk.

Angående dina dåliga erfarenheter av röststyrning, vad beror de på? Hade du varit mer positiv om tekniken fungerade felfritt eller var det något annat du inte gillade?

Permalänk
Medlem

Använder Philips Hue tillsammans med Google Home i vår lägenhet. Kan inte påstå att jag använder exempelvis Google Home sådär extremt mycket men när jag väl behöver göra det så tycker jag det är skönt att de finns där.

Exempelvis sitta i soffan och inse att man behöver lite (eller mycket) ljus i vardagsrummet. Även om jag har någon snabb fundering, exempelvis "när stänger x butik" för jag kom på att jag behöver åka dit för att köpa något eller kanske hämta ut ett paket.

Alla saker går absolut att fixa genom att ta upp telefonen och aktivt googla själv men varför inte använda tekniken när den finns där för att göra det lättare för en.

Den funktion som jag dock gillar absolut mest av allt är när både jag och min sambo har lämnat lägenheten släcks alla lampor och när någon utav oss kommer hem så tänds lamporna i hallen. Enkla men funktioner jag gillar extremt mycket.

Permalänk
Medlem

@e1m1: tack för ditt svar! Som jag förstår ser du inte nyttan i att styra något genom en ny modul som du säger.
Gällande IoT-enheter som inte involverar dig, vad skulle du tycka vore användbart att ha, förutom självstyrande bil?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av eelliena:

@Lars Celander: Intressant input, tack för ditt svar! Det verkar finnas mycket att förbättra innan människor ser områden där IoT kan förenkla deras liv istället för att ta mer tid i anspråk.

Angående dina dåliga erfarenheter av röststyrning, vad beror de på? Hade du varit mer positiv om tekniken fungerade felfritt eller var det något annat du inte gillade?

Min första erfarenhet var talsyntes på 80-talet. Satt och var tvungen att lyssna på en sådan pryl hålla på och berätta saker för mig. Efter någon timma var jag färdig att ta fram stora släggan. Rena tortyren.

Testade röststyrning i en applikation jag utvecklade för ett år sedan. Med lite träning kunde man få det att fungera men att sitta och försöka uttala något så en app fattade vad man sa, det var inget kul. Röststyrning är kanon i teorin, i praktiken är det frustrerande. När det fungerar har det en plats men det krävs rejäla resurser för att det skall fungera någorlunda. När det fungerar är det fortfarande bara en nischad metod, tangentbord är och förblir mer exakt och felfritt.

Självstyrande bilar tror jag stenhårt på. En av miljoner möjliga användningar för IoT. Den dagen min lägenhet skall köra omkring på vägarna kanske även lägenheten skall bestyckas med en grabbnäve IoT-teknik.

Permalänk
Medlem

Den stora fördelen med Google Home/Alexa/Homekit tror jag är att när du t.ex registrerar en lampa i Hue och har det kopplat till din molntjänst så fungerar det direkt där. Det är inte röststyrningen i sig som är smart utan att det fungerar utan ytterligare konfigurering. "Turn off all lights" är ganska smidigt.

Sedan finns det gigantiska luckor i funktionen hos assistenterna som de enkelt hade kunnat fylla.
1) Detektorer och knappar är ju knappast (sic) enkla att konfigurera - de hade gärna fått vara på assistent-nivå och billig hårdvara.
2) Datainsamlare som termometrar borde ju google kunna lägga i en databas och agera på , inte många bytes per dygn, men där finns väl inga produkter - eller de vill låsa in oss i nest.

Permalänk

Vilka enheter använder du i vardagen (på arbetsplatsen eller privat) och hur påverkar de din vardag (positivt/negativt)?
Hemma använder jag mig av en google home, en ugn med wifi och en tellstick net med tillhörande delar.

Google home är smidig att göra enklare sökningar på, som t.ex. öppettider och väder (används flera gånger per dag) för att veta hur mycket kläder man behöver ha på sig innan man går ut. Den används även till att lägga till saker på inköpslistan vilket är väldigt smidigt när man står och lagar mat och någonting tar slut. Google home används också till att styra de enheter jag har kopplade till min tellstick net, t.ex. kan den styra en lampa jag har i taket (bor i en liten lägenhet) om jag säger "släck lyset" vilket är guld värt när man ska gå och lägga sig pga brist på strömbrytare nära sängen.

Ugnen använder jag mest som en vanlig ugn, och ytterst sällan används wifi-funktionen. Jag kan starta/stänga av den med en app osv. Har varit smidigt någon gång för att förvärma ugnen när man är på väg hem från affären och ska slänga in något snabbt.

Tellstick net är en hub för olika saker som tar emot/skickar ut information och styrs med app, webbläsare eller timer (eller google home). Appen används till att kolla temperaturen inomhus via en termometer/hygrometer som ligger gömd på något bra ställe, kan väl vara kul att se hur temperaturen ändras under dagen osv men detta är absolut inget livsviktigt. Det jag älskar med min tellstick är att kunna styra lampan jag nämnde ovan samtidigt som jag kan använda den vanliga brytaren som sitter på väggen utan problem. Problemet med dagens fjärrstyrda lampor som t.ex. Philips Hue är enligt mig att man inte samtidigt kan ha en "dum" lösning. Släcker du lampan via befintlig strömbrytare kan du inte längre styra den med appen, vilket jag kan göra med mig lösning. Jag ställer även in så att lampan tänds på morgonen när jag ska gå upp för att vakna lättare. Andra saker jag gör med tellstick är att t.ex. styra eluttag. På sommaren är det skönt att kunna styra en golvfläkt jag har med antingen appen eller google home. Ligger man i sängen kan jag t.ex. säga "sätt på fläkten" och så snurrar den igång.

Om du äger IoT-enheter, hur ställer du dig inför den data som samlas in om dig?

Google home samlar in lika mycket data som när jag gör en google-sökning på mobilen, inte ett problem enligt mig.
Resten har jag inte så bra koll på, men det spelar ingen roll för mig om Telldus vet när min fläkt är igång eller inte...

Finns det enheter du inte vill köpa/skaffa och varför?
Enheter som förstör befintliga lösningar eller som är onödigt dyra, t.ex. Philips hue. Jag vill att lampor etc. ska fungera precis som innan fast med den smarta lösningen tillgänglig om man vill använda den.

Hinner inte skriva mer nu tyvärr

Permalänk
Medlem
Skrivet av eelliena:

@e1m1: tack för ditt svar! Som jag förstår ser du inte nyttan i att styra något genom en ny modul som du säger.
Gällande IoT-enheter som inte involverar dig, vad skulle du tycka vore användbart att ha, förutom självstyrande bil?

Något som är intressant är väl t.ex. automatisk styrning av uppvärmningen som använder väderprognoser samt elprishistorik (eller gas eller vad man nu värmer med) från internet för att hålla jämnare temperatur inomhus och/eller minska kostnaderna.

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk

Jag har kombon philips hue med sonos one där jag kan välja mellan alexa och google assistant.
Mervärde med detta system är att jag har timer morgon och kväll som lätt kan ändras i mobilen och som är smarta tex sätt på vid solnedgång. Även att allt släcks och tänds vid utgång och hemgång.
Möjligheten med olika färger gör det enkelt att ''lyfta'' rummet genom att skapa olika ''stämningar''
Via sonosen så använder jag funktionen sätta på och stänga av varje dag super smidigt att göra de genom röst. Även ökning o minskning i styrka. Sen använder jag assistenten för att sätta på musik från specifika artister tex direkt i hallen vid hemgång eller vid matlagning.
Andvänder även röststyrning för att stänga av mitt alarm på morgonen.

Typisk dag med interaktion:
Lampor sätts sakta på itakt med alarmet från sonos
Alarmet stängs av med röst
Åker till universitet så lampor släcks
Kommer hem lampor tänds
sätter på musik med röst
justerar musik och ljusstyrka med röst
Vid midnatt ändras färgerna till varm färg med låg ljusstyrka och sakta fadear i 30 min
Eventuellt stänger av podcast med röst när jag håller på o somna

Är positiv till hela IoT grejen och önskade jag hade mer behov men atm bor jag i liten studentlegga så har inte massa behov iform av smart temp eller smart övervakning eller smart kyl etc

Permalänk
Medlem

För min del har det bara varit belysning än så länge.

Vill inte ha IoT bara för att ha massa prylar, de måste fylla en vettig funktion också.

Kommer skaffa rullgardiner som styrs av schema så man kan vakna lättare på morgonen, utöver det så är det bara mer prylar som kan gå sönder/tappar kontakt och skapa huvudvärk.

Har personligen inte sett något som jag blivit rikigt imponerad av än när det gäller IoT.

Permalänk
Medlem

@GuuFi: Vad skulle vara ett drömscenario/något du skulle bli imponerad av för att eventuellt adoptera denna typ av teknik i större utsträckning?

Permalänk
Medlem

@anon214822: OK, låter ju dessvärre knepigt med röststyrningen alltså.

Hur tror du det skulle påverka samhället om självstyrande bilar blev en norm?

Permalänk
Medlem

@ingefaran: Hur önskar/tror du att ditt framtida liv kan komma att påverkas av smarta hem/IoT? Både positivt och negativt? Hur tror du att du skulle påverkas av att majoriteten av hemmet skulle bestå av uppkopplade enheter?

Permalänk
Medlem

@pacc: OK, ja det är ju smidigt förutom de luckor du nämner då.

Använder du själv någon assistent, varför/varför inte?

Permalänk
Medlem
Skrivet av eelliena:

@GuuFi: Vad skulle vara ett drömscenario/något du skulle bli imponerad av för att eventuellt adoptera denna typ av teknik i större utsträckning?

Ingen aning, håller inte på med det så mycket och har inte stött på något speciellt som väckt intresset, kanske det jag menade.

Lite som VR, det är coolt i 15 minuter men sen börjar man bara tänka på hur begränsat och omoget det fortfarande är.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av eelliena:

@Lars Celander: OK, låter ju dessvärre knepigt med röststyrningen alltså.

Hur tror du det skulle påverka samhället om självstyrande bilar blev en norm?

Första påverkan är lägre olycksfrekvens. Det ger i sin tur ger billigare försäkring men det är en rätt liten faktor. Att bilar inte längre behövs byggas med så stor passiv krocksäkerhet kan nog ge en större påverkan på kostnaden för bilägandet.

Samhällsbyggandet kan bli mera utspritt. Pendlandet drar inte längre lika mycket i (arbets-)tid, man kan göra annat i bilen medan man blir transporterad (sova, äta, snacka, knacka på datorn). Eldriften gör att kostnaden också blir lägre. Vi kan till exempel se höjda huspriser utanför de stora städerna.

Rent allmänt blir transportkostnader lägre vilket påverkar all logistik. Det här blir en rätt kraftig påverkan när den kommer samtidigt som eldriften, det är alltså radikalt sjunkande transportkostnader vi pratar om.

Permalänk
Medlem

Vilka enheter använder du i vardagen (på arbetsplatsen eller privat) och hur påverkar de din vardag (positivt/negativt) ?

Har ett gäng ESP8266- och ESP32-baserade enheter, främst E27-lampor och LED-kontroller med tillhörande LED-strips för diverse stämningsbelysning. Har en egenbyggd RF-brygga (ESP32 som kör ESPhome) som tar emot RF-signaler från några dörrsensorer samt temperatur/luftfuktighet via Bluetooth från en Xiaomi Mijia-sensor. Har även några strömbrytare. Till sist en till 8266 som agerar IR-sändare för att automatisera styrning av TV:n. Allt sköts via HomeAssistant som körs på en RPi3B+.

Positivt: Automatisk styrning av all belysning, hade inte gått att ha den mängden stämningsbelysning annars. Automatiserad dimning/avstängning av belysning kopplad till vad som spelas upp på min mediaspelare är en annan funktion som jag inte skulle vilja vara utan. Dörrsensorer på kyl och frys har undvikit många svordomar över sådana som står på glänt. Det är några exempel. Finns mer eller mindre oändliga möjligheter och till och från tycker jag det är väldigt kul att hålla på och pilla med.

Negativt: Ibland går det åt lite väl mycket tid för ovan nämnda pill ...

Om du äger IoT-enheter, hur ställer du dig inför den data som samlas in om dig?

Alla enheter förutom E27-lamporna (Yeelight) jag har kör firmware med öppen källkod. Yeelight-lamporna är satta i "Developer mode" för att kunna användas i HomeAssistant och därefter har jag tagit bort appen samt DNS-blockat alla URL:er den anslöt till m.h.a. PiHole. Så jag är någorlunda trygg i att ingen, eller mycket lite, data samlas in.

Finns det enheter du inte vill köpa/skaffa och varför?

Ja, undviker t.ex. Google Home och liknande molnlösningar just för att jag motsätter mig datainsamling. Försöker hålla allt öppen källkod och lokalt. Köper jag nya enheter så ska de helst gå att flasha med öppen firmware från tredje part.

Vad innebär IoT för dig, hur skulle du förklara begreppet?

För mig är begreppet ganska luddigt. Skulle t.ex. inte klassa Raspberry Pi's som IoT, de är mer fullfjädrade minidatorer i mina ögon (brukar ju kallas Single Board Computer). ESP8266-baserade enheter och motsvarande är vad jag personligen skulle klassa som IoT. Sen om det är "nakna" moduler eller inbyggda i lampor, LED-kontroller, strömbrytare eller liknande spelar mindre roll. Små enkla och relativt "dumma" kretsar som kan programmeras och ansluta till lokala nätverk. Troligen är det helt fel definition dock.

Vad är din allmänna syn på fenomenet IoT och smarta hem?

Överlag positiv men med vissa reservationer. Motsätter mig utvecklingen med molnbaserade lösningar och datainsamling. Med fortsatt teknikutveckling tror jag möjligheterna kommer vara mer eller mindre oändliga och jag tror att det tids nog kommer finnas i varje hem i någon utsträckning. Tror dock tyvärr att efterfrågan av integritetsskydd hos konsumenter kommer fortsätta vara låg och precis som med telefoner, smarta TV-apparater m.m. så kommer det vara en guldgruva för datainsamling eftersom de kommersiella lösningarna kommer dominera stort.

Visa signatur

5700X3D | ASUS X470-F | 32GB RAM | GTX 1070

Permalänk
Inaktiv

Pratar man uppkopplade prylar så tar man ofta upp integritet men man glömmer ofta vad som händer den dagen servrarna stängs av.

Köpte nyss nya högtalare. De gamla hade hängt med sedan 1967. Lagom att uppgradera. Tittade på Apple HomePod. Den kör iOS och uppgraderas med jämna mellanrum. Vad händer den dagen Apple slutar uppgradera den? Vill inte satsa på sådant. Köpte högtalare med Blåtand och 3.5mm-anslutning istället. Bör kunna användas länge.

Likadant med typ IKEA Trådfri om man satsar på det. När kommer nästa system från IKEA? Vad har IKEA för intresse att folk skall behålla det gamla? Rimligen måsta man då byta ut och köpa nytt.

Slutsatsen blir att ju smartare, desto kortare livslängd. Då måste det smarta också vara det billiga.

Permalänk
Medlem

Använder en mängd olika enheter idag med genomgående tema att de inte har internetkontakt utan endast används inom mina väggar, för egen del är ett smart hem ett hem som sköter sig själv utan att jag måste in och styra saker med dator/telefon annat än om det är något som inte faller inom de uppsatta reglerna som systemet har att utgå från.

De flesta av de saker jag har inkopplade tänds och släcks precis som innan via knapp om man så önskar, även om de tänds och släcks automatiskt utifrån vissa regler men passar inte de reglerna för dagen är det bara att tända/släcka som man önskar.

Teknik ska förenkla, inte komplicera...

Permalänk
Medlem

IoT - kommer tekniken bli större eller inte?

Det har snackats mycket om IoT, folk köper smart watches och Google homes osv, jag är själv teknikintresserad men har ibland svårt att förstå nyttan i alla dessa prylar. Vad säger ni, tror ni att flera kommer haka på trenden eller är tekniken onödig?

Permalänk
Medlem

Tekniken är så pass billig att tids nog kommer allting eldrivet och lite till att vara uppkopplat. Nyttan behöver egentligen inte vara så stor. Dagens begränsning ligger till stor del i oförmågan att organisera tekniken, snarare än tekniken i sig (även om den också kan vara ett problem). Om man kollar på t.ex. Xiaomis prylar så blir framtiden mer tilltalande.

Permalänk
Avstängd

Frågan är ju vems nyttan är, användarens eller den vilken suger i sig all data?

Permalänk
Medlem

Jag tror ju att industritillämpningar kommer komma före privatbruk. Det finns liksom inte så många fördelar för vanligt folk att plöja ner stora summor pengar på att köpa uppkopplade lampor, tvättmaskiner, kylar och bestick.

Däremot finns det många fördelar för industrin att ha mesh-nätverk med till exempel sensor-noder och liknande för datainsamling för diagnostik och övervakning av allt från fabriker till sina egna produkter när de används ute hos kunder.

Stora problemet på konsument-marknaden är ju den totala avsaknaden av allt säkerhetstänk och det tror jag även är gemene mans uppfattning

Visa signatur

En potatis

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av eelliena:

Det har snackats mycket om IoT, folk köper smart watches och Google homes osv, jag är själv teknikintresserad men har ibland svårt att förstå nyttan i alla dessa prylar. Vad säger ni, tror ni att flera kommer haka på trenden eller är tekniken onödig?

Ja, fler kommer haka på trenden.
Nej - tekniken är inte onödig.

Det är klart att det finns mängder av IoTprylar som man kan anse vara onödiga. Inge vidare svårt att skriva en lista på "onödigt krimskrams" för denna kategori. Behöver mikrovågsugnen kopplas upp? Nej ;).

Men att exempelvis energiföretag kan se om en kraftstation har en transformator som verkar gå ovanligt varmt och reglera felet innan något tråkigt händer är väl inte direkt onödigt. Alltså tack vare att trafon då har uppkopplade sensorer som kan rapportera in detta till centralen i tid för att förhindra en olycka och elavbrott.
Eller att värmepannan i sommarstugan är uppkopplad och kan varna för tryckfall i elementslingan så man vet om 300 liter vatten håller på att börja rinna ut i huset innan det är för sent.
Att bussars position rapporteras in konstant så att både ledningscentral och även resenärer kan få bättre information om trafikläget.
Eller bara en sådan sak att TVn nu för tiden känns vingklippt om den inte har internetanslutning. Netflix direkt i TVn är väl ganska välanvänt. Och omtyckt.

Det är lätt att göra en lista på användbara funktioner för IoTgrejer också.

Så på frågan om huruvida IoT är onödig så svarar jag att frågan är lite stolpig.
Bättre frågeställningar:
Finns det användbara delar av IoT? Och finns det IoTprylar som är ointressanta för många?

Edit:
Ja nu slogs trådarna ihop. Mitt inlägg besvarar inte längre frågeställningen här hehe.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 7 5700X3D • Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Hedersmedlem

@eelliena *Trådar sammanfogade*

Jag har sammanfogat dina trådar då vi inte tillåter flera trådar om samma ämne (s.k. korspostning). Detta då vi tycker det är viktigt att alla får samma chans att få sina trådar uppmärksammade.

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Hedersmedlem

Vilka enheter använder du i vardagen (på arbetsplatsen eller privat) och hur påverkar de din vardag (positivt/negativt) ?
SmartTV. Den är uppkopplad och lever sitt eget liv. Jädrar vad den kommunicerar (eller försöker iaf) även när den är avstängd alltså ;).
Har en ny mobil. Kanske inte alla skulle räkna som en IoTenhet. Men med tanke på hur exempelvis google använder datan från min lur för att visa på trafikstockningar, kartlägga världens wifinät och var man kan/inte kan gå och köra så känns det som en uppkopplad enhet som sträcker sig långt utanför att bara vara ens telefon med webläsare.
Vad använder jag aktivt mer? Hmm. Nyckelbrickor. Smidig grej att en borttappad nyckel kan stängas av och ersättas utan att lås behöver bytas.
Egentligen använder man väl ofantligt många olika IoTlösningar redan. Allt ifrån uppkopplade väderstationer som man kan ta del av efter att innehållet behandlats, till att fjärrvärmen i lägenheten beter sig som tilltänkt med reglering på vägen eller att man kan se när nästa buss ska komma för att bussarna är uppkopplade. Jag vet inte hur mycket jag använder det egentligen haha.

Om du äger IoT-enheter, hur ställer du dig inför den data som samlas in om dig?
Kluven. Enheter i mitt hemnätverk har jag viss koll på. Begränsar datatrafiken för exempelvis TVn så den inte får kontakta ett 50tal servrar som den konstant försöker rapportera till. Exempelvis.
Skaffar jag en robotdammsugare så kommer den få vara i nätverket, men den kommer inte ges tillträde till internet.
Angående det här med att ens bussresor och tågresor registreras med hjälp av uppkopplade enheter som rapporteras in... ja det är väl vad det är. Det är helt klart smidigt att kunna stänga av borttappat kort iaf.

Finns det enheter du inte vill köpa/skaffa och varför?
Rullgardiner, lampor och sådant. Jag ser begränsat mervärde i förhållande till administrativt jobb och merkostnad här. Hur tar man exempelvis bort innehållet om inloggningen till ens nätverk i en smart glödlampa som gått sönder? Äe, verkar för jobbigt.
Generellt skulle jag ha svårt för att skaffa grejer till mitt boende som inte fungerar ordentligt om jag begränsar dess tillgång till internet.
Smarta högtalare vill jag inte ha heller. De är svarta boxar som man inte får se in i. Jag ogillar idén om brist på insyn. Både av säkerhetsskäl och integritetsskäl. För dålig tradeoff mot tilltänkt nytta för dessa - tycker jag då.
Återigen, robotdammsugaren går bort om den inte funkar utan internetuppkoppling.

Vad innebär IoT för dig, hur skulle du förklara begreppet?
Nätverksanslutning av enheter som inte är PCs... typ. Eller ja, jag vet inte. Begreppet är väl ganska flytande.

Vad är din allmänna syn på fenomenet IoT och smarta hem?
Högst välkommet för mängder av tillämpningar som jag inte ens känner till ännu. Men säkerheten för dessa enheter är ett gissel.
Sedan vill jag själv ges möjlighet till kontroll över vad som skickas ut. Det ska vara mitt enkla val om jag vill dela med mig av informationen. Både typ och omfång.
Som exemplet med min smartTV. Att TVn kontaktar exempelvis en uppdateringsserver, en server som rapporterar vad jag pysslar med, en appserver, en reklamserver och några enstaka till. Det kan jag väl få välja över själv kan man tycka. Men varför kontaktar en SamsungTV närmre 50 olika servrar? Vad är innehållet i respektive kontaktkanal? Jag har bannemig ingen aning. Och utan nätverksutrustning i hemmet som kan snappa upp det här så syns det inte ens.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 7 5700X3D • Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

@Kent: Tack! och förstår varför

Permalänk
Medlem

Etiskt dilemma kring IoT

Joseph Valacich och Christoph Schneider tar i sin bok Information system today (2018) upp ett spännande etiskt dilemma kring IoT. Läs gärna och kommentera dina tankar kring detta

“In 1949, English author George Orwell wrote the novel “1984,” which described a futuristic tyrannical society with omnipresent government surveillance by an entity known as “Big Brother.” Big Brother was not a helpful and nurturing sib- ling but an entity that seeks power for its own sake and not for the good of others. Since his writing, Orwellian is an adjective reflecting actions that could be destructive to the welfare of a free and open society. Privacy advocates are concerned that many types of gadgets and home automation devices, falling under the Internet of Things (IoT) megatrend, when paired with advanced analytics capabilities, have the potential to haveOrwellian impacts on society.

There are a wide range of IoT devices that are designed to scoop up massive amounts of data to aid humans and other sys- tems in our modern society. But as more and more data are col- lected and analyzed, many privacy advocates fear we are losing more and more of our anonymity and individual freedom. For example, when considering IoT devices, privacy advocates are concerned with a variety of questions. What data are IoT devices collecting? Who has access to these data? How can these data be used? And, as news reports demonstrate, IoT data can be used in unexpected, interesting, and legally significant ways.
Imagine all of the things that could be equipped with a sen- sor and have data collected about their use. For example, thingslike your toaster, refrigerator, thermostat, lighting, and even the front door lock on your apartment. All of those seem kind of cool, right? What about your toilet? That doesn’t sound too cool. If you have any concerns about a government reading your e-mail, how would you feel about a database collecting information on every time your toilet flushes? Imagine what a medical research group could do with such data. In sum, the data collected for every thing could end up in the hands of law enforcement, the government, marketing companies, and even malicious hackers. And this is not science fiction.

In 2016, the U.S. government admitted it was using IoT devices for spying and snooping on possible terrorists and crim- inals. The U.S. director of national intelligence, James Clapper, made it clear that IoT sensors and devices are providing ample opportunities for intelligence agencies to spy on targets. “In the future, intelligence services might use the [Internet of Things] for identification, surveillance, monitoring, location tracking,
and targeting for recruitment, or to gain access to networks or user credentials,” Clapper told a Senate panel as part of his annual “assessment of threats” against the United States.
In combination with advanced analytics, the IoT will allow companies to provide unprecedented services to customers. Reminders, automatic ordering, activity tracking, and a pleth- ora of other conveniences will become a normal part of our lives. However, with all of these conveniences, we will also be providing an abundance of data about our daily lives that can at a minimum be a privacy invasion or be misused by malicious hackers or even our own government. While such Orwellian concerns were not possible in 1984, in today’s digital world, Big Brother has arrived.” (Källa: Valacich och Schneider, 2018, s.275).