Skrivet av Segmonsson:
Absolut inte.
Absolut. Det är fritt fram. Tycker det är tråkigt att folk ser sin egen plånbok framför allt annat när det gäller allt.
Typ köpa marksten på nätet som min kollega gjorde när det skiljde 800kr. Istället för att åka bort till den lokala 2km bort som har funnits sedan 70-talet.
Sverige som alltid vart så himla starka på små företag. Nu blir dessa utkonkurrerade av monsterbolag som varken betalar nog skatt eller har schyssta arbetsvillkor. (Media kallar det slavarbete men det är nog att ta i).
Amazon kommer förmodligen göra allt för att betala så lite skatt som möjligt. Medans världens rikaste man blir rikare för att folk vill spara några kronor på sin överkonsumtion.
Jag tror, och hoppas, att den där jakten på kronorna är ett beteende vi ser överdrivet accentuerat på nätet. Om inte annat för att jämförelsesajter och hur vi kommunicerar på nätet bidrar till att jämföra och berätta om de upplevda kap vi gjort. Samt att det kanske är lite av ett övergångsbeteende. Många lär sakna de lokala butikerna, vare sig utanför eller innanför städerna, när de inte längre finns eller där anonyma kedjorna dominerar än mer. Mindre lokaler i samband med bostäder tycks också vara en ökande trend i stadsplaneringen, så framtiden är åtminstone inte nattsvart för den lilla firman i Sverige.
Men jag håller med dig. Krigandet över växelpengarna är tråkig och destruktiv när andra värden borde jämföras och vägas med minst lika stor entusiasm. Som kundupplevelse, personalvillkor (i den grad möjligt att jämföra eller måtta), service och villkor och liknande mer organiska ting. Men däri ligger också problemet; svårigheten att jämföra, kvantifiera och rangordna.
Skrivet av C.Nordlund:
@LeonHart: Dummaste jag hört. Det sista steget ligger alltid på arbetarna.
Om du går med på dåliga vilkor, är det inte företaget som felat.
En väldigt tråkig, krass och bekväm attityd. Det är lite som den liberala marknadsfilosofins frikort.
Det finns ingen anledning att ursäkta dåliga arbetsgivare med dåliga arbetsvillkor.
Skrivet av Johan_G3:
Det stora problemet är att när det finns fler arbetslösa än det finns tillgängliga lediga arbetsplatser kan du inte neka att ta ett anvisat eller ledigt arbete.
Tackar du nej till ett jobb är risken stor att du blir av med A-kassa, tappar rätten till försörjningsstöd (till mer än bara matpengar).
Så, svaret är nog, ja du kan vägra arbeta åt arbetsgivaren X, det enda priset du behöver betala är att du riskerar bli av med bostaden, få barnen omhändertagna för att du saknar bostad och sådana småsaker, inget att bry sig om med andra ord, för den som du eller jag som har en anställning, grafikkortet, processorn eller vad det nu är blir billigare för oss och det är ju allt som räknas, eller?
En bra och tydlig sammanfattning av verkligheten.
Skrivet av Chromatic:
Om det nu blir så att tusentals arbetare blir sjukskrivna / förstörda och går på knäna där inne på lagerna så lär det väl märkas av AF?
AF har enbart varit förstående med mig och är noga med att allt ska gå i min egna takt. Klarar jag inte av att jobba långsiktigt så ser inte AF det som en bra arbetsplats.
Jag tror det löser sig!
Med risk för att fara med spekulationer, hellre än data, så är min upplevelse att sektorn lider av en lite märklig, uppgiven attityd. Där man känner sig pressad att jobba trots att man mår dåligt och väljer att inte sjukanmäla sig eller skriva formella anmälningar dels för att man är orolig för att gå miste om sitt jobb eller skapa ännu mer friktion i arbetsdagen. Men också för att man ändå i tanken redan sagt upp sig och är på väg någon annan stans.
För att Arbetsförmedlingen tillsammans med andra myndigheter ska kunna fatta välgrundade beslut krävs mer data än vad man tilldelas. De jäkligaste arbetsgivarna lär snabbt dyka upp på myndigheternas radar, där löner inte betalas, där arbetsförhållandena är outhärdliga. Men man ska samtidigt inte underskatta människors förmåga att försätta jobba under skitdåliga och hälsovådliga förutsättningar om deras levebröd hänger på det.
Ett tag framöver lär Arbetsförmedlingen också pressas ordentligt under- och efter pandemin. Så den varsamma handläggningen riskerar få sig en törn.
Skrivet av Baxtex:
Staten kan säkert göra ett undantag för Amazon, "dom kommer skapa så många nya jobb ju!"
Det är kul att folk här inte vill stödja Amazon pga dåliga avtal och liknande. Med den logiken borde ni aldrig gå ut och äta då restaurangbranschen är riktigt rutten gällande sådant. Inga kollektivavtal, ingen tjänstepension, inga scheman, dålig lön, knappt något ob, får köpa arbetsutrustning själv osv.
Som politiker är det svårt att vinna i vilket fall. Amazon, likt andra stora amerikanska spelare, är att betrakta som strategiska resurser nationellt. De kanske är mer eller mindre skurkar som ohämmat tycks kunna spendera hur mycket pengar som helst för att komma undan att betala skatt eller drägliga löner. Men deras närvaro kan få Sverige att synas i ett större sammanhang - och särskilt den ort där de stora bolagen etablerar sig, på ett sätt som kan ge stora positiva och negativa följder beroende på var man riktar blicken. Svår skit.
Liknelsen med restaurangbranschen är inte helt pricksäker. När många i tråden väljer att ta avstånd från Amazon så väljer man att ta avstånd från en aktör med en stor historik av giftiga konkurrensmetoder, dålig personalpolitik och en perverterad rationalisering av den logistiska apparaten, där de bilbundna trälarna som kör paketen nog har anledning att vara avundsjuka på de östeuropéer som kör lastbil genom kontinenten för fikapengar.
När restaurang- eller kafékedjor uppdagas med särskilt fulspel så blir det mellan varven redaktionellt sprängstoff. Särskilt om det är firmor människor är bekanta med. Med skarpa krav på förbättring eller tappa det kundförtroende som får verksamheten att gå ihop. Den genomsnittliga nivån inom branschen må vara låg, men här finns inga stora aktörer som likt Amazon står vid horisonten hotande sänka genomsnittet ytterligare.