Skulle vilja hävda att om man är OK med MacOS är frågan: varför skulle man i det läget välja något annat än M1-mac:arna i dagsläget om man är ute efter en ultratunn bärbara dator?
Råder inget tvivel om att denna systemkrets inte kommer kunna utmana M1-serien, men den kan mycket väl vara en stark utmanare till AMD/Intels U-serie kretsar. Stora frågetecknet där är hur bra/dåligt Intels Alder Lake big/little kommer fungera i segmentet "ultratunna" (d.v.s. där 15 W är vettigt och 25 W är "stretch-it"), fungerar det riktigt bra blir nog denna produkt lite poänglös.
För ultratunna är spel antaligen inte en relevant faktor. Windows on ARM64 har historiskt varit en väldigt sorglig historia, men det har hänt en hel del positiva saker de senaste åren (kanske inte helt frikopplat från Apple övergång...) och med Windows 11 tog man ett rejält kliv framåt i ARM64 stödet.
Program som MS Office, Visual Studio (och sedan .NET Core 6 finns "native" stöd även där), Photoshop, Lightroom, Zoom har alla ARM64 stöd på Windows. Så för "normalt" kontors/utvecklingsarbete börjar det se helt OK ut även på Windows m.a.p. ARM64 stöd.
Med Windows 11 kom också "emulering" av x86_64 (rent strikt är det samma lösning som på MacOS/Rosetta 2, d.v.s. binäröversättning av x86_64 till ARM64, något som är betydligt effektivare än emulering). Det är en nödlösning och erfarenheterna från Rosetta 2 är att prestanda är typiskt helt godkänt, men det drar klart mer systemresurser att köra ett program under Rosetta 2 än som "native" (drar mer RAM, mer CPU och tar lägre tid att starta sådana program).
Men på Windows finns gap kvar, även för utvecklare på produktstackar som på MacOS och Linux redan har ARM64 stöd. Ett viktigt exempel är NodeJS, som i.o.f.s. inte är ett jätteproblem då man kan köra det "native" på Windows via WSL2 (Windows Subsystem for Linux v2, som självklart i sig är ARM64 native och som fått en hel del trevliga nyheter i Windows 11).
Finns fler sådana exempel där Linux/MacOS redan nu har "native" ARM64 stöd, men sådant saknas på Windows. Positiva är att tröskeln att fixa dessa är låg då eventuella ARM64-specifika problem redan är lösta. Dessa program lär komma rätt till Windows om/när ARM64 får lite större andel av Windows-marknaden.
ARM64 på Windows är absolut fortfarande en nischprodukt. Men om MacOS inte är ett alternativ och man är ute efter en "ultratunn" formfaktor kan Snapdragon 8cx Gen 3 bli en bra produkt. Tror det hänger mycket på hur bra/dåligt Alder Lake kommer fungera i det här segmentet.
Sen är det kanske lite trist att köpa denna generation Snapdragon, allt pekar på att nästa års uppgradering från Qualcomm (första med Nuvia designade CPUn, systemkretsen väntas laseras mid/late 2022 med faktiskt produkter under 2023) kommer verkligen ge Apple en match. Så denna generations Snapdragon kommer nog inte åldras väl...