Skrivet av Ingetledigtnamn:
Har du inte hoppat över ett par steg i resonemanget när du hävdar att "Ingen skulle bli utan något om alla i hela världen fick ta del av ..., utan kostnad."? Jag tror att huvuddelen av mediaskapandet, precis som biltillverkningen, styrs av en vilja att tjäna pengar. Just bisatsen om vem som skulle kunna förlora: "...möjligen den som skapat mediat i fråga som blir utan ersättning" är en ganska central fråga för huruvida det över huvud taget skulle finnas media att ta del av gratis. Jag tror snarare att alla skulle bli av med nästan allt.
Ja, jag har ju hoppat över några steg, men mitt inlägg var redan långt och att gå in på de stegen hade tagit sakerna ganska offtopic.
Men för att sammanfatta, ja, det mesta av människans aktivitet går på något sätt att naivt härleda till att allt någon gör är för att tjäna pengar, eftersom man behöver pengar för att leva. Men det är sällan pengarna som är den huvudsakliga drivande faktorn till att folk skapar kreativa saker. Pengarna är snarare ett nödvändigt ont, en nödvändighet för att finansiera dessa storskaliga projekt som det är att t.ex. skapa en film, och det finns så klart de som tjänar pengar på detta, men det är sällan de som faktiskt skapar verken som blir riktigt täta på detta.
Snarare är det kanske så att artister letar efter sätt att tjäna pengar på sin gärning så att de kan fortsätta göra det de vill göra, snarare än att de blir artister för att tjäna pengar. Det är en väldigt dålig strategi för att tjäna pengar. Det finns betydigt bättre jobb man kan utbilda sig till. Att folk inte gör det är beviset för att folk i allmänhet inte ser pengar som ett självändamål, utan som ett sätt att kunna göra det man vill med sitt liv.
Jag vill påstå att vi behöver ett ekonomiskt system där olika sorters artister och skapare kan få de resurser som krävs för att de ska få skapa, ja, men att upphovsrättens förbud mot kopiering gör hela samhället fattigare. Exakt hur det kan se ut, ja, då hamnar vi på politikdiskussion som är OT och verboten här. Men en komponent i detta kan absolut vara basinkomst.
Sedan kan vill jag också mena att det i sig är negativt när man försöker skapa filmer, tv-serier och liknande utifrån formler man "vet fungerar". Det leder till att kulturen likriktas och blir fattigare som resultat, och också att kulturen domineras av de som har mest pengar.
Skrivet av Ingetledigtnamn:
Att döma av inläggen i denna och andra trådar om liknande ämnen verkar betalningsviljan hos Sweclockers-medlemmar i allmänhet vara mycket lägre än din. Hur många gånger har jag inte läst "Vi vill ju betala, men ... <ytterliggare en anledning till inte göra rätt för sig>"? Det skulle kunna vara en liten minoritet av högljudda medlemmar som färgar debatten och den tysta massa faktiskt betalar för sina tjänster, men i bland får jag intrycket att Sweclockare nästan är synonymt med pirat. Jag har svårt att se att mediaskaparnas inkomster skulle kunna bibehållas eller ökas genom att man gjorde allt digitalt fritt tillgängligt för alla.
Nej, absolut, hade vi plötsligt imorgon gjort det fritt för alla att kopiera vad de vill utan någon slags mekanism för att finansiera eller belöna skapare, hade så klart mediaskapare tjänat mindre pengar och mindre media hade skapats. Det hela behöver kombineras med någon slags alternativ mekanism för att finansiera eller belöna de som skapar bra saker, ett slags systemskifte i hur vi behandlar kultur, och att bryta kommersialiseringens dominans här.
Jag är inte naiv nog att tro att Patreon är hela lösningen, t.ex., även om det finns många som skapar högkvalitativ media och journalistik på nätet bara utifrån detta.
Sedan behöver inte heller *alla* ha den här betalningsviljan för att vi ska kunna ha ett samhälle som skapar kultur, men självklart finns det ett arbete och en uppförsbacke i att normalisera att frivilligt betala för den kultur man vill se mer av. 50% av budgeten för en film är marknadsföring, d.v.s. hälften av vad jag betalar för en film är för att jag ska se reklam för att köpa just den filmen. Det är inte ett tecken på ett sunt ekonomiskt system som fungerar väl.
Skrivet av Ingetledigtnamn:
Jo, det finns folk som skapar saker ideellt och delar med sig, men en stor del av det som skapas i dagläget (del)finansieras av streamingtjänster som Netflix, HBO och Amazon för att ha exklusivt innehåll som drar abonnenter till deras tjänster. Vem skulle lägga hundratals miljoner dollar på filmer och serier om det var frivilligt att betala?
De som vill se specifika serier, eller filmer. Om jag hade haft möjligheten att själv styra vilka TV-serier jag vill stödja, och med hur mycket, tror jag att det hade varit möjligt för mig att i större grad kunna påverka vad jag kan se, snarare än att det hela ska tuggas genom ett system som mäter hur många timmar någon kollar på något via strömningstjänst X.
Jag vill till exempel absolut se att J. Michael Straczynski får chansen att skriva en reboot av Babylon 5-serien. Ett tag lät det lovande att det äntligen skulle hända, men det verkar ha runnit ut i sanden. Hade jag kunnat stödja detta på något sätt hade jag absolut gjort det.
Det finns Youtube-kanaler som jag betalar mer per månad i Patreon-stöd än vad en streamingtjänst kostar, och det tycker jag är OK, för det är något jag väljer att göra, inte ett krav för att ens titta.
Skrivet av Ingetledigtnamn:
Att Open Source funkar som modell betyder inte att det skulle funka för all programvaruutveckling om det var fritt fram att köra vilken programvara som helst utan att betala. Det krävs att Open Source-projektet har nått en viss mogenhet och synlighet innan det kommer extern finansiering och/eller kod som gör att projektet kan växa vidare. Under de tidigare faserna krävs det att några eldsjälar jobbar ideellt(?) för att det skall lyfta.
Det du säger om att det krävs frivilliga eldsjälar i början av ett OSS-projekt är ganska exakt samma som att det ofta krävs att någon investerar pengar och/eller sin tid på att starta ett företag. Det finns ingen garanti att man lyckas.
Men har man tur när man driver ett OSS-projekt så kan man ta betalt för supporttjänster och för utveckling av nya funktioner. En modell som byter pengar mot arbete, inte mot kopior, helt enkelt. Att skapa projektet kan man likställa med utbildning, man lär sig hur programmet fungera genom att skapa det.
Skrivet av Ingetledigtnamn:
Även om det pratas om "affärsänglar" så handlar det ju inte om välgörenhet. Även de vill ha avkastning på insatt kapital. Hur många StartUps skulle fått finansiering om det inte fanns några förusättningar för att de skulle kunna tjäna pengar på sin ide? Det faktum att många väljer att kopiera saker istället för att betala driver utvecklingen mot SaaS och GaaS där det krävs en ständig uppkoppling för att kunna kontrollera att användaren har betalt för det hen kör. Fri tillgång till allt digitalt skulle gömma allt bakom pay-walls. Jag befarar att du har rätt om en framtid som består av reality-serier och innehåll finanserat genom produktplaceringar, men vi har oss själva att skylla för det om vi inte vill betala för det vi konsumerar.
Alltså, det jag beskrev om reality-serier är redan sant. Har du slagit på valfri kommersiell linjär TV-kanal nyligen? Det finns mängder av skräp-tv och kasinoannonser. Slå istället på Youtube så hittar du media av betydligt högre kvalité, finansierat av sponsorer och annonser, med betydligt färre mellanhänder än gammalmedia.
Några exempel på mediaformat som aldrig hade fungerat om primära målsättningen hade varit att tjäna pengar:
Perun - Presenterar timslånga powerpointpresentationer om försvarsindustri, försvarsekonomi, och militäranalys, mycket om kriget i Ukraina.
Mentour Pilot - Presenterar veckovis cirka halvtimmeslånga videor kring flygteknik, procedurer, och flygolyckor på ett pedagogiskt men inte fördummat sätt. Jämför man med vad man sett på TV där man konstant behöver se till att publiken i varje ögonblick är "intresserad" med fake drama, är det som natt och dag. Har även en systerkanal Mentour Now med ett nyhetsfokus.
Technology Connections - Berättar om teknikutveckling, hur teknik fungerar nu, kopplingar till hur teknik fungerat innan, och så klart en massa märkliga sidospår.
Ben Eater - Skapar videor om digital elektronik och datorteknik, allt från hur man bygger världens sämsta grafikkort, till hur man bygger en programmerbar dator från enkla logikchip, till hur man bygger en enkel bredboard-dator baserad på en 6502-processor och portar Basic till denna.
Det är den här typen av kultur jag vill se mer av, jag skiter i om det kommer ut 5 eller 20 nya superhjältefilmer i år.