Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Permalänk

Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Finns det något enkelt sätt att jämföra stora mängder data mellan två hårddiskar, två mappar, eller två enskilda filer?

Jag söker alltså efter ett applikationsprogram som har förmågan att analysera datafiler på två olika platser och presentera skillnaderna och likheterna visuellt. Platserna kan vara olika mappar/kataloger på datorn, eller två helt skilda hårddiskar.

Programmet ska ha ett grafiskt gränssnitt så att det sedan kan visuellt presentera skillnader och likheter mellan datafiler det har hittat.

Så här kan det tänkas fungera...
Hittar det två filer av samma sort och med samma namn och med samma storlek och senast ändrade datum så kanske det presenterar dessa två datafiler som identiska.

Hittar det två filer som är olika så presenterar det dessa som olika, och eventuellt markerar om möjligt var skillnaderna finns, om det är två textfiler så kanske det markerar skillnaden mellan dessa genom att färga de rader och ord i texterna som skiljer sig åt. Är det binära filer, bilder och ljud så blir det kanske lite svårare, men jag kan tänka mig att man kan göra en HEX dump av dessa och markera skillnaderna till exempel. Det påminner alltså om det jag tror att man brukar kalla Revision Control, VCS (version control system) eller SCM (source code management).

Jag har letat efter ett sånt här program i ett helt år snart. Det enda jag har lyckats hitta via Google var olika program som var specialiserade på att göra jämförelser mellan en viss typ av filer, t.ex. finns det många olika små program som kan söka efter och jämföra MP3 filer och försöka förutspå dubletter. Dessa fokuserar alltså mycket mer på likheter och och inte mycket eller inte alls på skillnader.

Ett sånt program heter Duplicate File Finder 1.1.0.0 och finns på Tucows.com.

Men jag söker alltså efter en helhetslösning som fungerar för alla filtyper och inte är en specialist för en viss sorts filer, så att jag även kan jämföra och se skillnader mellan t.ex. olika bildfiler, och inte bara fokusera på dubbletter.

Jag kan mycket väl tänka mig att också flera av er andra här använder något sånt program, eller är i behov av ett utan att ni kanske har tänkt på det ens. Jag har t.ex. en hårddisk med ca 400 GB Backup data med alla möjliga slags filer på den. Flertalet av dessa filer och mappar är dubbletter eftersom jag har lagrat dem vid flera olika tidpunkter. Men nu har det blivit så många filer att jag inte orkar gå igenom dem alla för att sålla ut de som jag inte behöver.

Så låt oss försöka hjälpas åt att hitta något sånt program som vi alla kan dra nytta av. Ställer ni upp?...

Uppdaterat 2008-11-29

Beyond Compare Version 3
Jag har hittat ett program som heter Beyond Compare Version 3 från Scooter Software som verkar innehålla precis det jag beskrivit här.

Här kommer lite bilder.

Jämförelse av mappar.

Jämförelse av textfiler.

Jämförelse av bildfiler.

Jämförelse av binära filer. (Den här funktionen kräver ett plug-in som finns att ladda ner gratis.)

Jämförelse av MP3 filer. (Den här funktionen kräver ett plug-in som finns att ladda ner gratis.)

Men det kostar pengar tyvärr. Standardversionen kostar inte så mycket egentligen ($30 - ca 250 SEK eller $40 - ca 400 SEK för Pro versionen) men är man en fattig student så är också det mycket för att slösa på ett program. Dessutom är det onödigt att betala om det finns några fria eller open source motsvarigheter, vilket ju borde vara ganska sannolikt. Men var hittar man den?...

Kompare
Jag hittade ett program som heter "Kompare" som är open source. Tråkigt nog fungerar den bara på Linux.

Citat:

Kompare is a graphical difference viewer that allows you to visualize changes to a file. Whether you're a developer comparing source code, or you just want to see the difference between that research paper draft and the final document, Kompare is the tool you need.

Uppdaterat 2008-11-30

UltraCompare
Jag har emellertid hittat ännu ett Windows program som kan göra precis det som jag söker efter. Det heter UltraCompare. Liksom Beyond Compare som jag nämnde tidigare så är även det här ett omfattande och fullfjärdat program för just filjämförelser som kan jämföra alla typer av filer. Det verkar vara väldigt lovande och har ett stilrent och enkelt gränssnitt. Men liksom Beyond Compare så kostar även UltraCompare en slant, tyvärr. Typiskt! Det kostar $29.95 - ca 250 SEK, så det kostar lika mycket som Beyond Compare. En viktig skillnad är dock att man för priset av Standard versionen av Beyond Compare här får Pro versionen av UltraCompare. Så UltraCompare borde vara mer prisvärt. Någon Standard version av UltraCompare verkar inte finnas.

FC i MS-DOS
Ahh... en gammal klassiker. Jag har tagit reda på att gamla goda MS-DOS hade ett kommandorads-program som var designat med just det som jag efterfrågar i tanken - att göra jämförelser av datafiler. Kommandot som användes var FC, i senare versioner kunde också CMP användas. Lyckligtvis så lever det här kommandot vidare än idag, då i form av Kommandotolken (COMMAND.COM eller CMD.EXE) under Windows.

Som jag har förstått det så kan det bara göra jämförelser av två enskilda filer, det kan inte göra jämförelser mellan två mängder med filer i två olika kataloger/mappar. En annan nackdel är att det presenterar resultaten i en följd på ett gammalmodigt DOS sätt. I och med att det är ett DOS program så är ännu en nackdel naturligtvis att man måste skriva sökvägarna till alla de filer man vill jämföra. Det blir rätt jobbigt och bökigt på långt sikt. Fördelarna är att den kan markera skillnader mellan textfiler, och senare versioner kan också jämföra binära filer. Den är dessutom gratis eftersom den medföljer Windows.

FC är egentligen någon form av Microsofts svar på DIFF kommandot som fanns i Unix och Unix-liknande operativsystem. Förkortningen FC står för File Compare. DIFF står väl för Difference eller liknande.

WinDiff
Microsoft har också publicerat ett program som heter WinDiff som är ett betydligt mer modernt program än FC och är till skillnad från FC helt grafiskt. Det verkar dock som att den endast är tillgänglig som en del av programutvecklingsmiljön Microsoft Visual Studio.

Jag har nu hittat WinDiff för nedladdning på Computerperformance.co.uk. Jag har laddat ner den och den fungerade problemfritt under Windows Vista, kanske för att den inte kräver någon installation. Den är i alla fall bättre än att använda FC kommandot i Kommandotolken. Det är det enda Windows program för jämförelse av mappar och filer som jag har hittat hittills som är gratis.

Uppdaterat 2008-11-30

FolderMatch
Jag har hittat ännu ett Windows program som heter FolderMatch. Det kostar $35, har inte lika snyggt gränssnitt som de föregående som jag har skrivit om, men verkar ha det mesta man kan tänka sig, inklusive 3-vägs sammanfogning av dokument, så att det även kan användas för synkronisering/backup av filer.

Diff på Mac OS
Mac World finns en kort guide för hur man kan använda diff kommandot i Terminalen i Mac OS just för att jämföra filer och mappar/kataloger.

I en annan artikel på Mac World beskrivs hur man kan använda FileMerge i Mac OS för att jämföra filer och mappar.

Automator och Compare Folders 0.9
I senare versioner av Mac OS kan man använda verktyget Automator och Automator action Compare Folders 0.9 för att automatiskt jämföra filer och mappar på Mac datorer.

Citat:

Att göra samma uppgifter om och om igen kan vara segt och dåligt för produktiviteten. Som tur är ingår Automator i Mac OS X: din egen automatiska assistent som kan ta hand om allehanda uppgifter.

Araxis Merge
Ett program som jag inte har nämnt är ett som heter Araxis Merge. Det är samma typ av program som de föregående, men är främst inriktat på Enterprise segmentet och stora företag alltså, med en prislapp på ca $169 för den billigaste versionen.

Araxis Merge är ett av få program av den här typen som klarar av s.k. "3-way comparison and merging", dvs. 3-vägs jämförelser och sammnfogning av filer t.ex. där man jämför en ny version av en fil som man har laddat ner med en gammal version, och som man is in tur vill jämföra med en självmodifierad version av den gamla filen. Det är rätt sällan skulle jag tro som man behöver ha en sån funktion, de flesta användare kommer inte ha stor nytta av den. Men det är klart att vissa kommer att ha stor nytta av det.

3-vägs jämförelse och sammanfogning.

WinMerge
Här har vi den! Äntligen! Det var ett sånt här program jag sökte efter.

WinMerge är det bästa som programmet för att jämföra och foga filer som jag har hittat hittills och som är dessutom helt gratis, och open source dessutom! Det är ett program man bör lägga på minnet och ha med i sin verktygslåda.

Citat:

WinMerge is an Open Source (GPL) visual text file differencing and merging tool for Windows. It is highly useful for determining what has changed between project versions, and then merging changes between versions.

Här kommer lite bilder på den, det är det allt värt.

WinMerge splash screen ser verkligen proffsig ut.

Open dialogrutan är bara ett av flera sätt att välja mål-objekt för jämförelsen.

Jämförelse av mappar.

Jämförelse av textfiler.

Nämnde jag att WinMerge finns på svenska, inklusive många andra språk?...

Sammanfattning
WinMerge kanske inte har 3-vägs jämförelse och sammanfogning av filer och många av de andra mer avancerade funktioner som finns komersiella program som Araxis Merge, Beyond Compare och UltraCompare, men WinMerge är ett väldigt kompetent program enligt det som jag har sett hittills.

För den som är villig att betala för ett sånt här program så skulle jag rekommendera Beyond Compare. En bra recension av Beyond Compare kan man hitta på DonationCoder.com. Det är en äldre version av programmet som recenseras där men den nya versionen - version 3 - av Beyond Compare är ännu bättre.

WinMerge är annras ett bra alternativ och lär fungera bra för de flesta uppgifter. Utvecklingen av WinMerge pågår hela tiden, och det lär dyka upp flera bra funktioner även hos den. WinMerge är nog det enda open source projektet av den här typen för Windows.

Linux användare bör nog kolla in Kompare.

Uppdaterat 2008-12-01

Jag har kommit över två andra fria alternativ som jag tänkte tipsa om. Den första heter DiffMerge från SourceGear, och den andra heter KDiff3.

Här är en bild på hur DiffMerge ser ut när man jämför mappar. Klicka på bilden för att se den i större format och för att se fler bilder.

Här är en bild på hur KDiff ser ut när man jämför textfiler med den. Klicka på bilden för att se fler bilder.

För en lista på fler intressanta program se Scott Hanselmans favoriter på hans blogg - Scott Hanselmans 2007 Ultimate Developer And Power Users Tool List For Windows.

Jag har hittat en lista på olika program för filjämförelser på DMOZ - Top: Computers: Software: File Management: File Comparison: Windows (29)

Det finns också en jämförelselista på Wikipedia - Comparison of file comparison tools.

P.s. Det var allt från mig. Någon med rätt behörighet här på forumet får gärna lägga in de här programmen på listan med Windows program i FAQ. Eller om man känner sig lite för lat, så länka bara till den här tråden.

Söker man så hittar man... men det är inte alltid helt lätt att hitta just det man söker via Google. Jag uppskattar inte dryga kommentarer av typen "Googla lite!".

Ibland behöver man söka efter information på ett betydligt mer organiserat sätt än via en sökmotor som spottar ut de mest spritt skilda och ibland helt orelevanta resultaten. En sökmotor kan aldrig vara lika smart som en levande människa, som mest kan den vara lika smart så som man har förprogrammerat och optimerat den för att vara det. Ibland behöver man också veta någon annans erfarenhet, då går det inte att fråga Google eller läsa svaret på en sida som redan har skrivits och som kanske inte är helt relevant. Med det i åtanke, vem kan då uppskatta kommentarer av typen "Googla lite!"?

Så stort tack till alla som har svarat!

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk

Funkar i TOTAL COMMANDER med!

Visa signatur

AMD64 4000+, Geforce 6800, 1024 Ram, HP 19" TFT 16ms, 660 Gb HDD

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meganeoman
Funkar i TOTAL COMMANDER med!

Tack för tipset!

Jag har använt Total Commander en gång tidigare när jag ville göra en batch rename och lägga till en numerisk sekvens i namnen till ett stort antal filer. Annars har jag inte använt den så mycket, och jag visste inte ens om att den kan göra jämförelser mellan filer. Jag ska definitivt titta närmare på den då.

Det är bara tråkigt att den är Shareware, och påminner användaren om att registrera den vid varje gång man startar den.

Citat:

The main version is shareware – the user should register or delete it within 30 days. The unregistered version nags for registration every time it starts, but it retains full functionality, even after the 30-day trial period.

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Total_Commander

Sedan är väl Total Commander ändå mer av en filhanterare (file manager) än ett dedicerat program för fil och versionsjämförelser.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem

Re: Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElectroGeeza
Uppdaterad 2008-11-29
Jag hittade ett program som heter "Kompare" som är open source. Tråkigt nog fungerar den bara på Linux.

Kan du inte bara köra en Live CD och prova då?

Visa signatur

Assembly är ett högnivåspråk.

Permalänk

Re: Re: Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gramner
Kan du inte bara köra en Live CD och prova då?

Jo, så kan man tänka sig prova det. På det sättet kan man få in Linux i datorn. Men hur matar man in Kompare då utan att installera den? Kör en annan Live-CD samtidigt med endast Kompare på? Även om det var möjligt så har jag inte två optiska enheter i datorn, så där sprack det.

Sedan även om det finns något sätt att göra det på, så ser jag ändå två nackdelar med det. Dels så går det segt om Linux körs från CD skiva och dels så är det inte säkert att det fungerar ens då. Jag tror att jag har läst att man måste installera något extra bibliotek för att den ska fungera (det är ju väldigt vanligt hos Linux program).

Jag vet att Linux körs från arbetsminnet och inte från CD skivan, men den läser ju från filer på CD skivan och det tar tid, kanske skriver den också filer till CD skivan?!... knappast troligt, så den skriver väl någon enstaka fil till någon hårddisken då. Hur ska det annars funka?...

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem

Re: Re: Re: Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElectroGeeza
Jag vet att Linux körs från arbetsminnet och inte från CD skivan, men den läser ju från filer på CD skivan och det tar tid, kanske skriver den också filer till CD skivan?!... knappast troligt, så den skriver väl någon enstaka fil till någon hårddisken då. Hur ska det annars funka?...

Det skapas en RAM disk där man temporärt kan spara filer.

Visa signatur

Assembly är ett högnivåspråk.

Permalänk

Re: Re: Re: Re: Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gramner
Det skapas en RAM disk där man temporärt kan spara filer.

Ja, det förklarar ju saken! Då bör det ju gå att få in Kompare på datorn trots allt. Annars kan man också tänka sig skapa en speciell Live CD där man redan har förinstallerat Kompare.

Jag har planerat att installera Ubuntu Linux någon gång under december. Så då kan jag väl också testa Kompare. Men just nu vill jag bara försöka hitta något motsvarande program som fungerar under Windows Vista. Jag har hittills hittat tre olika (fyra om man räknar med FC kommandot, se mitt första inlägg) program som fungerar med Windows, men två av dem kostar $30 var, och det tredje - WinDiff - finns bara tillgängligt genom Microsoft Visual Studio.

Det här typen av program var mycket mer vanliga på gamla operativsystem så som DOS och Unix, Unix-liknande system. Men numera är det nästan bara verktyg som används som en del av olika programutvecklingsmiljöer (så som WinDiff i Visual Studio). Vill man ha ett separat program för det så följer det inte med något sånt med Windows, utan man måste köpa något av de kommersiella varianterna som jag redan har nämnt i tråden ovan (Beyond Compare eller UltraCompare).

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Vila i frid

Re: Re: Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gramner
Kan du inte bara köra en Live CD och prova då?

...eller installera Ubuntu 8.10 som vilken applikation som helst i Windows?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hasenfrasen
...eller installera Ubuntu 8.10 som vilken applikation som helst i Windows?

Jag har just hittat mitt drömprogram! Det heter WinMerge och är helt gratis och dessutom open source. Det fungerar i Windows så det finns ingen anledning nu att krångla med fiktiva Linux installationer.

Men tack ändå för tipset Hasenfrasen!

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111