Två fläktar på chassitaket, eller inte?

Permalänk
Medlem

Två fläktar på chassitaket, eller inte?

Har stora problem med detta val.....

Specs med små kommentarer:

- Define R3, har två spottar i taket, men är köpt pga isoleringen och den tysta upplevelsen.

- Noctua D14, som strömmar ut värmen i tak-baken med 3 fläktar, samt 2 fläktar i fronten, 1 i botten (värmen stiger, så tak-baken skjuter ut, medans de andra drar in)

- Asus Saberthooth z77, med flertal funktioner, samt alla andra datorkomponenter och en i7 2700k processor.

Så, jag vill ju ha en tyst dator, men även en som kyler bra. Nu när jag har installerat ny processor och allt, så krävs ju mer luftflöde för bättre prestanda och överklockning. Därför undrar jag om jag ska installera de 2 resterande fläktspottarna i taket, eller inte? Det jag är mest rädd för, är att datorn ska låta mycket och att damm lätt kommer åka ner, pga att det ät öppet i toppen. Jag kan lägga isolering på dessa spottar när datorn är avstängd. Så, det jag är mest rädd för är mycket ökad ljudnivån.

Därför undrar jag också, om moderkortet har en möjlighet att stänga av dessa två fläktar om jag så skulle vilja (när jag vill ha tyst dator och inte gör något krävande). Om inte, går det att lösa på något sätt (har 1 fläktkontroll)?

Sammanfattningsvis: Är det onödigt eller bra att ha dessa två fläktspottar? Och finns det en lösning att bara stänga av dessa två, när jag vill? Luftflöde vs ljudnivå vs damm!

Förlåt för det klyddiga skrivandet och den dåliga grammatiken....är inte så bra på att skrivafrån mobilen

Hoppas att någon kan hjälpa mig! Tack!

Permalänk
Medlem

Det som är det största problemet är grafikkortet, beroende på om det dumpar värmen inne i chassit eller skickar ut den på baksidan..

Är det ett som dumpar värmen inne i burken, skulle jag öppna iaf en fläktplats i taket. Sen kan du ju använda fläktkontroll för att styra fläktarna. Själv kör jag med dubbla fläktar i taket, då mitt graffe dumpar inne i burken och jag har en hel hög med hd:s och annat som allstrar värme.. Som bekant.. värmen stiger uppåt.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD