Den sydkoreanska internetoperatören KT, tidigare statligt ägda Korea Telecom, har hamnat i blåsväder rapporterar Techspot. Företaget ertappades 2020 med att ha begränsat hastigheten på kunders anslutningar, men vann en tvist mot upprörda kunder då domstolen ansåg att företagets förklaring att det var nödvändigt för att balansera den totala bandbredden på nätverket var giltig.

Mediakoncernen JTBC:s grävande journalister har upptäckt att KT inte nöjde sig med att begränsa hastigheten på anslutningar. Företaget hade en avdelning som utvecklade och spred skadeprogram till omkring 600 000 kunders datorer.

Enligt undersökningen var målet med skadeprogrammet att spionera på kunder i jakt på bittorrentanvändare som sedan kunde hindras genom att strypa bandbredden eller helt blockera vissa anslutningar. Företaget ska ha haft tre separata avdelningar som sysslade med intrången, en för utveckling av själva skadeprogrammet, en operativ avdelning som distribuerade det, och en avlyssningsavdelning som utförde själva spioneriet.

Polisen i Gyeonggi har utrett anklagelserna och har gjort tillslag mot KT:s huvudkontor och datacenter. De har identifierat 13 personer som kan komma att ställas inför rätta för brott mot lagar kring elektronisk kommunikation. Företaget riskerar säkerligen även böter och skadeståndskrav.