Permalänk
Medlem

4G router + operatör, publikt IP

Vi hade tänkt sätta upp 4G-router som backup för fibern åt en kompis mindre företag.

Men de har några servrar som behöver kommas åt utifrån, så de måste ha publikt (helst statiskt) IP och router som stödjer port forward.

Tips på operatör med överkomligt pris som stödjer detta och även tips på bra router mottages tacksamt.

Kollade på Tele2 företagspaket med router, men vill minnas att jag hörde någonstans att de har problem med publika IP och att routern är väldigt basic.

Visa signatur

Köttfärskonfetti

Permalänk
Vila i frid

Att komma runt NAT'ningen gör du med en VPN-anslutning, t.ex. flashback.net kostar 50 spänn i månaden med publik IP. Lämplig router @ https://store.netgate.com/SG-1000.aspx

Lista på 4G-stickor som funkar med ovanstående. https://doc.pfsense.org/index.php/Known_Working_3G-4G_Modems

Permalänk
Medlem

Telia Prolane 4G, där kan du även få statisk publika IP adresser.

Permalänk
Medlem

Tack för feedback.

Funkar NAT via VPN om inte operatören stödjer "publik IP"? Läste att användare på Tele2 4G har svårt att ens nå routern utifrån.

Telia Prolane 4G ser ju väldigt bra ut, men kanske lite i överkant vad vi hade tänkt i kostnad för en enklare backup. Verkar som att det ska installeras antenner och sedan månadskostnad på 1600kr+ per månad.

Visa signatur

Köttfärskonfetti

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av wowtip:

Funkar NAT via VPN om inte operatören stödjer "publik IP"?

Se VPN som en virtuell kabel mellan VPN-leveratören och din lokala enhet. Får du en publik IP av VPN-leverantören kommer NAT'ningen på din sida av "kabeln" att funka. Då spelar det ingen roll om 4G-operatören kör NAT'at eller inte eftersom din VPN "kabel" tar sig igenom alla mobiloperatörsbegränsningar. T.ex. flashback tillåter OpenVPN över port 443, det blir det jäkla svårt att stoppa även om någon skulle vilja det. Nackdelen är att du får en dynamisk DHCP via VPN och lär köra DDNS.

Jag använder DYN.COM och låter zyx.mine.nu peka till min dynamiska DHCP och jag låter CNAME zyx.andersbrink.se peka ut zyx.mine.nu

Permalänk
Medlem

De flesta större operatörer brukar kunna erbjuda Primär Fiber med Sekundär 4G.

Ska du ha ett fristående 4g-abonnemang med publik IP behöver du nog gå genom http://www.m2mbutiken.se/

Permalänk
Medlem

Kontakta telia eller valfri operatör som säljer mobilt bredband. Är ni ett företag så är det noll problem att få det ni vill.