Alla fyndtips från mellandagsrean

Kaffeclockers -- Allt för din perfekta kopp

Permalänk
Medlem

Jag är ingen kaffenörd direkt, men en tanke slog mig nu på morgonen: Jag har senaste åren enbart kört med mörkrost, köpt hem olika produkter och testat fram och tillbaka och hittat några favoriter.

Nu senast gjorde jag dock ett undantag och köpte hem 2 olika varianter av mellanrost, bryggde båda varianterna, men jämfört med mörkrost så luktade ingen av dessa ens en gnutta kaffe, det luktade mer åt "parfymerat" håller, samt att smak saknades. Fick bli te istället.

Frågan är då följande, är det egentligen så stor skillnad, eller var det bara inbillning, eller blir man helt enkelt van med mörkrost? Skiljer karaktären så mycket egentligen att det ska vara så stor skillnad? Eller är benämningarna mellanrost och mörkrost för generaliserade för att ens säga något sådant?

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av saigon:

Jag är ingen kaffenörd direkt, men en tanke slog mig nu på morgonen: Jag har senaste åren enbart kört med mörkrost, köpt hem olika produkter och testat fram och tillbaka och hittat några favoriter.

Nu senast gjorde jag dock ett undantag och köpte hem 2 olika varianter av mellanrost, bryggde båda varianterna, men jämfört med mörkrost så luktade ingen av dessa ens en gnutta kaffe, det luktade mer åt "parfymerat" håller, samt att smak saknades. Fick bli te istället.

Frågan är då följande, är det egentligen så stor skillnad, eller var det bara inbillning, eller blir man helt enkelt van med mörkrost? Skiljer karaktären så mycket egentligen att det ska vara så stor skillnad? Eller är benämningarna mellanrost och mörkrost för generaliserade för att ens säga något sådant?

Rostningsgrad spelar absolut roll! Lite generaliserande kan man väl säga att ju mörkare du rostar desto mer uniform blir smaken mellan olika bönor. Det blir ju en skala från:

"Så som bönan smakar orostad <-----------------> bränd cellulosa".

Jag dricker nästan uteslutande ljusrostat kaffe (ibland ljus/mellan) och det är just för att jag vill smaka hur bönan smakar. Mörkrost smakar mörkrost; det blir lite tråkigt i längden, tycker jag.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Rostningsgrad spelar absolut roll! Lite generaliserande kan man väl säga att ju mörkare du rostar desto mer uniform blir smaken mellan olika bönor. Det blir ju en skala från:

"Så som bönan smakar orostad <-----------------> bränd cellulosa".

Jag dricker nästan uteslutande ljusrostat kaffe (ibland ljus/mellan) och det är just för att jag vill smaka hur bönan smakar. Mörkrost smakar mörkrost; det blir lite tråkigt i längden, tycker jag.

Tack för svar!

Antagligen en vanesak då antar jag. Var helt säker på att kaffet hade en ton av diskmedel eller liknande först haha.. Men var antagligen bara lite nya smaker som kom fram då kanske? Får ge det ett nytt försök sen. Det är ju lite sant att smaken av mörkrostat kaffe går ihop så att säga, inte så mycket nyans mellan olika sorter.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av saigon:

Tack för svar!

Antagligen en vanesak då antar jag. Var helt säker på att kaffet hade en ton av diskmedel eller liknande först haha.. Men var antagligen bara lite nya smaker som kom fram då kanske? Får ge det ett nytt försök sen. Det är ju lite sant att smaken av mörkrostat kaffe går ihop så att säga, inte så mycket nyans mellan olika sorter.

Jo, många gillar när kaffet är starkt men utan nämnvärda syrliga, fruktiga nyanser. Mörkrost är vad vi oftast är vana vid.

Prova att köpa ett lite "finare" kaffe och jämför. Det billigare kaffet i matvaruaffärerena är oftast trist.
Kaffe kan smaka väldigt mycket och med stor variation, ska tydligen finnas mer än det dubbla smakaromer än det kan göra i tex vin. Det mesta försvinner och bränns bort när man rostar det hårt.

Se bara till att det är hyfsat nyrostat och nymalt. Testa tex en påse härifrån https://kafferosterietkoppar.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tjodd:

Jo, många gillar när kaffet är starkt men utan nämnvärda syrliga, fruktiga nyanser. Mörkrost är vad vi oftast är vana vid.

Prova att köpa ett lite "finare" kaffe och jämför. Det billigare kaffet i matvaruaffärerena är oftast trist.
Kaffe kan smaka väldigt mycket och med stor variation, ska tydligen finnas mer än det dubbla smakaromer än det kan göra i tex vin. Det mesta försvinner och bränns bort när man rostar det hårt.

Se bara till att det är hyfsat nyrostat och nymalt. Testa tex en påse härifrån https://kafferosterietkoppar.se/

Ska tillägga att en ljusare rost inte nödvändigtvis heller måste vara syrligt, bärigt eller fruktigt även om det ofta är de smakerna man drar sig till när man börjar dricka ljusare kaffe. Ett ljust/mellanrostat kaffe kan absolut smaka runt, fylligt och intensivt men inte bränt, bittert och som tjära. Svagare eller klenare behöver det absolut inte bli, och det behöver inte smaka lemonad heller.

En till sak att tänka på är att en mörkrost ofta smakar bättre skållhet, medan en ljusare rost smakar bättre (och framförallt mer) när den börjar bli ljummen. Dricker man ljust kaffe skållhett så smakar det inte så mycket, och då är det lätt att missta det för klent.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Ska tillägga att en ljusare rost inte nödvändigtvis heller måste vara syrligt, bärigt eller fruktigt även om det ofta är de smakerna man drar sig till när man börjar dricka ljusare kaffe. Ett ljust/mellanrostat kaffe kan absolut smaka runt, fylligt och intensivt men inte bränt, bittert och som tjära. Svagare eller klenare behöver det absolut inte bli, och det behöver inte smaka lemonad heller.

En till sak att tänka på är att en mörkrost ofta smakar bättre skållhet, medan en ljusare rost smakar bättre (och framförallt mer) när den börjar bli ljummen. Dricker man ljust kaffe skållhett så smakar det inte så mycket, och då är det lätt att missta det för klent.

Ja, absolut, håller med. Kaffe kan vara vansinnigt nördigt när man gräver lite men ovan är bra grundregler. Från matvaruaffärerna är det generellt begränsat och svårt att experimentera och upptäcka tillräckligt.

Började rosta själv för bra tag sedan. Familj och vänner vill fortfarande ha "starkt" och "smakrikt" kaffe som tyvärr nästan alltid innebär mörkrostat. Tjatar en del om temperaturen men vanan är stark.

Permalänk
Medlem

När man dricker dåligt kaffe så brukar jag ha grädde i.
Men grädden brukar börja lukta illa och klumpa sig redan efter ~12h-36h efter öppning. Känns orimligt.
Finns det några tips för att hålla grädden färsk?
Bäst föredatumet är om 10 dagar.

Händer mig regelbundet, vilket jag tycker är synd.

Visa signatur

Har jag uppgivit felaktig information? Rätta mig gärna, jag vet inte allt och kan ha fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zeedarn:

När man dricker dåligt kaffe så brukar jag ha grädde i.
Men grädden brukar börja lukta illa och klumpa sig redan efter ~12h-36h efter öppning. Känns orimligt.
Finns det några tips för att hålla grädden färsk?
Bäst föredatumet är om 10 dagar.

Händer mig regelbundet, vilket jag tycker är synd.

Känner inte igen att öppnad grädde blir dålig så snabbt, vilken temperatur har du i kylskåpet?
Vi kör på 4 grader i vårt.
mvh Fredrik

Permalänk

En snabb fråga till experterna! Har länge kört mitt favoritbryggkaffe Johan&Nyström's "Fika". Nu har jag i mellandagarna köpt en helautomatisk espressomaskin med inbyggd kvarn och kom på att jag har en påse hela bönor av den sorten (som jag köpte av misstag då jag, ännu, inte har någon kaffekvarn - jag vet, jag vet 🙄). Funderar därför om jag kan använda mig av de bönorna eller om det kommer bli jätteäckliga med kaffebönor avsedda för bryggning i en espressomaskin? Av vad jag har googlat mig till så ska det inte kunna skada espressomaskinen och ingen skillnad bortsett från rostning och avsedd smak på kaffet? Men vill dubbelkolla med experterna här, hur hade ni gjort? Har dessutom inte hunnit köpa några espressobönor (varken hela eller färdigmalda) så vore kul att kunna prova maskinen 😃

Skrivet av saigon:

Jag är ingen kaffenörd direkt, men en tanke slog mig nu på morgonen: Jag har senaste åren enbart kört med mörkrost, köpt hem olika produkter och testat fram och tillbaka och hittat några favoriter.

Nu senast gjorde jag dock ett undantag och köpte hem 2 olika varianter av mellanrost, bryggde båda varianterna, men jämfört med mörkrost så luktade ingen av dessa ens en gnutta kaffe, det luktade mer åt "parfymerat" håller, samt att smak saknades. Fick bli te istället.

Frågan är då följande, är det egentligen så stor skillnad, eller var det bara inbillning, eller blir man helt enkelt van med mörkrost? Skiljer karaktären så mycket egentligen att det ska vara så stor skillnad? Eller är benämningarna mellanrost och mörkrost för generaliserade för att ens säga något sådant?

Vad jag förstått brukar man gå mot ljusare och ljusare rostningar på kaffet ju mer man börjar lära sig uppskatta "kaffevärlden". Jag känner igen mig i det, tidigare gillade jag också så mörkrostat som möjligt med mycket mjölk i. Numera gillar jag mer ljusrostade kaffesorter (fortfarande med mjölk i, men betydligt mindre 😊)

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zeedarn:

När man dricker dåligt kaffe så brukar jag ha grädde i.
Men grädden brukar börja lukta illa och klumpa sig redan efter ~12h-36h efter öppning. Känns orimligt.
Finns det några tips för att hålla grädden färsk?
Bäst föredatumet är om 10 dagar.

Händer mig regelbundet, vilket jag tycker är synd.

Om mjölk/grädde blir fort dåligt så är det en skarp indikator att du har för varmt i din kyl eller att det läcker i listerna runt dörren så mycket att hyllorna i dörren om du har mjölkförpackningen där, inte blir så kalla. Samma sak att varmaste delen är högst upp i kylen

Håller du kylen vid 1-2 grader C (alltså matvaru-temperaturen) så kan mjölk hålla mer än 14 dagar förbi bäst före datumet utan att vara märkbart dåligt.

köp några billiga termometrar och lägg ut i kylen där du har mjölken - en flaska vatten där du normalt har mjölken/grädden och sedan mät temperaturen på vätskan efter någon dygn i kylen. - det skall vara nästan på gränsen att det fryser i kylen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Funderar därför om jag kan använda mig av de bönorna eller om det kommer bli jätteäckliga med kaffebönor avsedda för bryggning i en espressomaskin? Av vad jag har googlat mig till så ska det inte kunna skada espressomaskinen och ingen skillnad bortsett från rostning och avsedd smak på kaffet?

Ingen fara alls Snarare tvärtom. Om en böna marknadsförs som "espressoböna" är den oftast på den mörkare delen av rostningsskalan; lite oljigare; och drar förmodligen åt vad du tänker på när du tänker espresso.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Skrivet av GLaDER:

Ingen fara alls Snarare tvärtom. Om en böna marknadsförs som "espressoböna" är den oftast på den mörkare delen av rostningsskalan; lite oljigare; och drar förmodligen åt vad du tänker på när du tänker espresso.

Tack för svar. Får man passa på att fråga, varför görs espresso oftast på mörkare rostning? Förstått att ljusare rostning kan ge beskare espresso, är det korrekt? Är det därför? För att espresso görs under tryck och högre temperatur?

Finns det någon poäng att avsiktligt prova ljusare rostning?

Om jag mest kommer göra cappuccino och latte i maskinen, finns det ännu större poäng i att använda ljusare rostningar (som jag börjat gå mot när det gäller bryggkaffe)

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Om mjölk/grädde blir fort dåligt så är det en skarp indikator att du har för varmt i din kyl eller att det läcker i listerna runt dörren så mycket att hyllorna i dörren om du har mjölkförpackningen där, inte blir så kalla. Samma sak att varmaste delen är högst upp i kylen

Håller du kylen vid 1-2 grader C (alltså matvaru-temperaturen) så kan mjölk hålla mer än 14 dagar förbi bäst före datumet utan att vara märkbart dåligt.

köp några billiga termometrar och lägg ut i kylen där du har mjölken - en flaska vatten där du normalt har mjölken/grädden och sedan mät temperaturen på vätskan efter någon dygn i kylen. - det skall vara nästan på gränsen att det fryser i kylen.

Har just nu 5c i kylen, då det är det husvärden har. Ska lämna förslag att vi ska sänka.. Men tror det går på tomma öron då jag ska flytta ut snart Brukar sätta grädden längst in i hörnet där det är som kallast, inringat av annat.
Står på grädden att den ska vara i 5c eller kallare

Visa signatur

Har jag uppgivit felaktig information? Rätta mig gärna, jag vet inte allt och kan ha fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Tack för svar. Får man passa på att fråga, varför görs espresso oftast på mörkare rostning? Förstått att ljusare rostning kan ge beskare espresso, är det korrekt? Är det därför? För att espresso görs under tryck och högre temperatur?

Finns det någon poäng att avsiktligt prova ljusare rostning?

Om jag mest kommer göra cappuccino och latte i maskinen, finns det ännu större poäng i att använda ljusare rostningar (som jag börjat gå mot när det gäller bryggkaffe)

Jag ska ärligt säga att jag inte vet. Jag kan tänka mig att det kaffe som märks som "espressokaffe" i vardaglighandeln är (likt det som inte märks espresso-) lite halvdant. Som vi konstaterade ovan: Mörkare rostning -> mer uniform smak -> lättare att dölja en dålig böna.

Sen tror jag dessutom att många associerar espresso med en fyllig, len, kraftig, kopp. Då är en mörkare rostning ofta det man vill ha.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Skrivet av GLaDER:

Jag ska ärligt säga att jag inte vet. Jag kan tänka mig att det kaffe som märks som "espressokaffe" i vardaglighandeln är (likt det som inte märks espresso-) lite halvdant. Som vi konstaterade ovan: Mörkare rostning -> mer uniform smak -> lättare att dölja en dålig böna.

Sen tror jag dessutom att många associerar espresso med en fyllig, len, kraftig, kopp. Då är en mörkare rostning ofta det man vill ha.

Ja så kan det säkert vara. Jag invigde espressomaskinen med vanligt Arvid Nordqvist mellanrost bryggkaffe (som vi brukar köpa som bryggkaffe) idag då det stod i instruktionerna att de första kopparna kunde förväntas vara "undermåliga" eller hur de nu formulerade det.

Blev rätt gott ändå måste jag säga, gjorde några cappuccino. Ska fortsätta experimentera med kaffebönor. Har lagt en beställning på samtliga Johan & Nyströms espressobönor. Kanske får man ta och köpa en ordentlig separat kaffekvarn iaf, vet inte hur kvaliteten på inbyggda kvarnen i espressomaskinen är 😄. Men smidigt med helautomatisk maskin är det ju iaf, och helt okej resultat redan.

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Ja så kan det säkert vara. Jag invigde espressomaskinen med vanligt Arvid Nordqvist mellanrost bryggkaffe (som vi brukar köpa som bryggkaffe) idag då det stod i instruktionerna att de första kopparna kunde förväntas vara "undermåliga" eller hur de nu formulerade det.

Blev rätt gott ändå måste jag säga, gjorde några cappuccino. Ska fortsätta experimentera med kaffebönor. Har lagt en beställning på samtliga Johan & Nyströms espressobönor. Kanske får man ta och köpa en ordentlig separat kaffekvarn iaf, vet inte hur kvaliteten på inbyggda kvarnen i espressomaskinen är 😄. Men smidigt med helautomatisk maskin är det ju iaf, och helt okej resultat redan.

Det absolut viktigaste är ju att den som dricker det gillar det

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Skrivet av GLaDER:

Det absolut viktigaste är ju att den som dricker det gillar det

Menar du att du inte gillar just de kaffesorterna? 🙂
Några tips på goda bönor man kan prova isf?

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Kanske får man ta och köpa en ordentlig separat kaffekvarn iaf, vet inte hur kvaliteten på inbyggda kvarnen i espressomaskinen är 😄. Men smidigt med helautomatisk maskin är det ju iaf, och helt okej resultat redan.

Separat kvarn till en helautomat är ingen bra idé, visst de flesta helautomater kan matas med färdigmalet kaffe men den funktionen finns mer av tradition än för att lösa något problem. Risken om du börjar mala till maskinen är att du maler för fint och att fin espressomaskin slits/inte orkar pressa vattnet genom kaffet. Och maler du i samma malningsgrad som maskinen klarar så försvinner vitsen med att mala separat.

Visst, om man drar det till sin spets kan en riktigt bra (och dyr) kvarn mala jämnare än den inbyggda men går du så långt på kvarnsidan har du nog redan lämnat den helautomatiska maskinen...

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Skrivet av [SH]:

Separat kvarn till en helautomat är ingen bra idé, visst de flesta helautomater kan matas med färdigmalet kaffe men den funktionen finns mer av tradition än för att lösa något problem. Risken om du börjar mala till maskinen är att du maler för fint och att fin espressomaskin slits/inte orkar pressa vattnet genom kaffet. Och maler du i samma malningsgrad som maskinen klarar så försvinner vitsen med att mala separat.

Visst, om man drar det till sin spets kan en riktigt bra (och dyr) kvarn mala jämnare än den inbyggda men går du så långt på kvarnsidan har du nog redan lämnat den helautomatiska maskinen...

Tack för tipsen 👍
Får bli kvarn till bryggmaskinen istället då 😊

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Menar du att du inte gillar just de kaffesorterna? 🙂
Några tips på goda bönor man kan prova isf?

Jag har inte provat espresso-märkta-bönor hemma än, men jag köpte faktiskt hem en påse Lavazza Espresso Italiano när jag var på ICA i helgen; till viss del inspirerad av vår konversation. Har inte haft tillfälle att prova än dock.

Annars brukar jag ha två varianter igång samtidigt:

  1. En påse specialkaffe (har en prenumeration från Kafferosteriet Koppar).

  2. En påse Lavazza (oftast Qualità Rossa, men även deras ¡Tierra! Organic är frekvent förekommande).

Specialkaffet räcker till ~15 koppar, så jag brukar unna mig en god morgonkopp under månadens första halva. Resterande koppar blir Lavazza. Specialkaffet kostar typ 3x vad Lavazza gör (och då kostar Lavazza säkert 3x vad en påse bönor från Löfbergs gör).

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Skrivet av GLaDER:

Jag har inte provat espresso-märkta-bönor hemma än, men jag köpte faktiskt hem en påse Lavazza Espresso Italiano när jag var på ICA i helgen; till viss del inspirerad av vår konversation. Har inte haft tillfälle att prova än dock.

Annars brukar jag ha två varianter igång samtidigt:

  1. En påse specialkaffe (har en prenumeration från Kafferosteriet Koppar).

  2. En påse Lavazza (oftast Qualità Rossa, men även deras ¡Tierra! Organic är frekvent förekommande).

Specialkaffet räcker till ~15 koppar, så jag brukar unna mig en god morgonkopp under månadens första halva. Resterande koppar blir Lavazza. Specialkaffet kostar typ 3x vad Lavazza gör (och då kostar Lavazza säkert 3x vad en påse bönor från Löfbergs gör).

Kul! Kanske man får testa Lavazza då 🙂
Löfbergs går ju knappt att dricka 😄

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem
Skrivet av TobiasStockholm:

Kul! Kanske man får testa Lavazza då 🙂
Löfbergs går ju knappt att dricka 😄

Nu har jag druckit tre koppar av kaffet jag länkade ovan. Tror bestämt det här är nya Lavazza-favoriten. Prisvärt och gott. Har tillrett samtliga koppar i Clever Dripper.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Jag har inte provat espresso-märkta-bönor hemma än, men jag köpte faktiskt hem en påse Lavazza Espresso Italiano när jag var på ICA i helgen; till viss del inspirerad av vår konversation. Har inte haft tillfälle att prova än dock.

Annars brukar jag ha två varianter igång samtidigt:

  1. En påse specialkaffe (har en prenumeration från Kafferosteriet Koppar).

  2. En påse Lavazza (oftast Qualità Rossa, men även deras ¡Tierra! Organic är frekvent förekommande).

Specialkaffet räcker till ~15 koppar, så jag brukar unna mig en god morgonkopp under månadens första halva. Resterande koppar blir Lavazza. Specialkaffet kostar typ 3x vad Lavazza gör (och då kostar Lavazza säkert 3x vad en påse bönor från Löfbergs gör).

De två Lavazzo du nämner finns billigare från kaffekapseln, har själv köpt lite olika sorter för att testa därifrån och de fungerar väldigt bra:
https://www.kaffekapslen.se/qualita-rossa-1000-g-hela-kaffebo...
https://www.kaffekapslen.se/tierra-bio-organic-1000-g-hela-ka...

Permalänk
Medlem
Skrivet av SayZk:

De två Lavazzo du nämner finns billigare från kaffekapseln, har själv köpt lite olika sorter för att testa därifrån och de fungerar väldigt bra:
https://www.kaffekapslen.se/qualita-rossa-1000-g-hela-kaffebo...
https://www.kaffekapslen.se/tierra-bio-organic-1000-g-hela-ka...

Aldrig hört talas om sidan, men det stämmer nog att det kostar ~10 SEK mindre (tror jag ger 139 SEK på ICA). Kan man se rostningsdatum på sidan någonstans?

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem

kaffekapseln är en säker sida, beställer rengöring och avkalkning till min maskin och föräldrarna därifrån. Skickar från Danmark om jag inte missminner mig.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Månadens leverans från Tim Wendelboe:

Räcker tyvärr inte hela månaden

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Jag ska ärligt säga att jag inte vet. Jag kan tänka mig att det kaffe som märks som "espressokaffe" i vardaglighandeln är (likt det som inte märks espresso-) lite halvdant. Som vi konstaterade ovan: Mörkare rostning -> mer uniform smak -> lättare att dölja en dålig böna.

Sen tror jag dessutom att många associerar espresso med en fyllig, len, kraftig, kopp. Då är en mörkare rostning ofta det man vill ha.

Ju hårdare rostat, ju mindre med koffein är det kvar - ljusrost har betydligt mer koffein än mörkrost, så är det koffeinet man är ute efter som sin morgon-shot så skall man hellre köra på mellan eller ännu hellre ljusrost.

Kaffe tänkt för espresso har en ganska stor andel robusta iblandat i sig vilket har mer koffein men mindre med olja då kaffe med bara Arabica-bönor så blir det dålig crema i espresso-användning då den höga oljehalten slår ned skumbildningen.

Espresso 'uppfanns' av en snål fabrikör som tyckte att för mycket tid spenderades på kaffepauserna i hans fabrik och funderare på hur man skulle brygga/koka kaffe på ett snabbare sätt - och resten är historia...

Att espresso är oftast mörkrost beror nog också på att få bort lite av den mera råa smaken från robusta-bönorna då som sagt hårdare rostning unifierar smakerna mot ungefär samma - man skall komma ihåg att espresso var riktat för snabb volymbryggning mot industriarbetare till så liten kostnad och tidsåtgång som möjligt för fabrikörerna och därmed också stor andel billigare robustabönor i blandningen och förmodligen klarade en större andel med espresso-bryggning än med kok/bryggning innan kaffet blev för hemsk - och som sedan blev normen för en bra espresso...

Robusta anses bland kaffekännarne som en enklare råare kaffe medans Arabica har mycket större och rikare smakpalett och är 'finkaffe'

För övrigt är Arabica och Robusta helt olika kaffeväxter som inte ens är släkt med varandra där Robusta kan leva på låglänta odlingsytor och är billigare att producera i industriell skala medans Arabica måste upp på bergssluttningar och många hundratals meter höjd över havsytan för att trivas och därmed mer svårtillgänglig, svår att industrialisera och bygger mycket på att det är småbönder och med handkraft hanterar odlingarna på bergssluttningar för produktionen. Det finns ett par ytterligare kaffebönsorter odlad i mindre skala.

Permalänk
Skrivet av xxargs:

Ju hårdare rostat, ju mindre med koffein är det kvar - ljusrost har betydligt mer koffein än mörkrost, så är det koffeinet man är ute efter som sin morgon-shot så skall man hellre köra på mellan eller ännu hellre ljusrost.

Kaffe tänkt för espresso har en ganska stor andel robusta iblandat i sig vilket har mer koffein men mindre med olja då kaffe med bara Arabica-bönor så blir det dålig crema i espresso-användning då den höga oljehalten slår ned skumbildningen.

Espresso 'uppfanns' av en snål fabrikör som tyckte att för mycket tid spenderades på kaffepauserna i hans fabrik och funderare på hur man skulle brygga/koka kaffe på ett snabbare sätt - och resten är historia...

Att espresso är oftast mörkrost beror nog också på att få bort lite av den mera råa smaken från robusta-bönorna då som sagt hårdare rostning unifierar smakerna mot ungefär samma - man skall komma ihåg att espresso var riktat för snabb volymbryggning mot industriarbetare till så liten kostnad och tidsåtgång som möjligt för fabrikörerna och därmed också stor andel billigare robustabönor i blandningen och förmodligen klarade en större andel med espresso-bryggning än med kok/bryggning innan kaffet blev för hemsk - och som sedan blev normen för en bra espresso...

Robusta anses bland kaffekännarne som en enklare råare kaffe medans Arabica har mycket större och rikare smakpalett och är 'finkaffe'

För övrigt är Arabica och Robusta helt olika kaffeväxter som inte ens är släkt med varandra där Robusta kan leva på låglänta odlingsytor och är billigare att producera i industriell skala medans Arabica måste upp på bergssluttningar och många hundratals meter höjd över havsytan för att trivas och därmed mer svårtillgänglig, svår att industrialisera och bygger mycket på att det är småbönder och med handkraft hanterar odlingarna på bergssluttningar för produktionen. Det finns ett par ytterligare kaffebönsorter odlad i mindre skala.

Tack för förklaringen, intressant! 🙂 👍

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Samsung Sverige

Jag lyckades få tag på en begagnad Mahlkönig Vario Home, så när den väl är levererad bör jag kunna komma igång med espressomaskinen igen. Jag brukar varva lite mer traditionella italienska espressoblandningar med ganska lätta och fruktiga grejer. Framförallt i det andra segmentet skulle det vara kul att testa på något nytt. Är det någon som har bra rekommendationer på bönor som går att få tag på nu?

Det kommer nog att ta en stund att spola igenom maskinens kokare också. Om jag minns rätt är den på nio liter, så jag har att göra fram tills kvarnen anländer.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Medlem
Skrivet av Samsung:

Framförallt i det andra segmentet skulle det vara kul att testa på något nytt. Är det någon som har bra rekommendationer på bönor som går att få tag på nu?

Jag blev positivt överaskad av Drop Coffees: Uraga, Natural, Ethiopioa. Den är verkligen exakt vad jag tänker mig när någon säger: "Sådär fruktigt specialkaffe." Beställde hem en påse som anlände i fredags. Den är nästan slut...

Annars är jag -- som tidigare nämnt -- en förespråkare av kafferosterietkoppar.se. Det mesta jag druckit från dem har varit bra (akta dig för de Indonesiska grejerna bara, de var inte min kopp).

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕