AMD: AM5-sockeln stannar till minst 2025

Permalänk
Medlem

Är inte AM5 LGA?

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem
Skrivet av atego:

AMD har gått ut med att det är minst 2026 som gäller för AM5. Denna nyheten behöver uppdateras, alternativt skriva en ny.

Jo nu när du säger det så är det kanske den här artikeln som behöver uppdateras. Källan som länkas i Swecs artikel säger uttryckligen "through 2025", vilket betyder åtminstone hela 2025 och alltså minst till början av 2026, men det har här översatts till "till minst 2025" vilket ju lätt misstolkas

Skrivet av AndreaX:

Är inte AM5 LGA?

Jo, var läser du något annat? Och vad har det med saken att göra?

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem
Skrivet av Starric:

Jo, var läser du något annat? Och vad har det med saken att göra?

Genrebild då antar jag.

Funderat på AMD nästa gång. Men lägger hellre risken på MB nu när det är så många tunna pinnar. Så det kändes relevant, för mig iaf..

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem
Skrivet av mpat:

Har också funderat i de banorna, men… AMDs G-serie stödjer ju LPDDR5 (eftersom kislet är från bärbara), och LPDDR5X har demonstrerats upp till 9.6GHz (effektivt). Det är 50% mer än vad de har idag. Lägg till att de bärbara har en lite mindre L3$ - fortfarande bara 16MB på de senaste - och inget staplat minne. En ökning på något av de områdena är mycket lättare att åstadkomma, kan ge stora vinster (se bara på Infinity Cache i RDNA2) och kräver ingen ny sockel. De har 12 CU RDNA2 idag. Om vi antar att dessa inte flaskar alltför hårt på minnesbandbredden, så räcker LPDDR5X för att hålla 18CU mätta. Det är mer än en halv Radeon 7600, inte alltför illa pinkat. Jag tror helt enkelt inte att AMD tycker sig behöva mer än så innan 2026, så det blir nog ingen bredare buss förrän 2026.

(Detta sagt så har erkänt mesiga Xbox Series S ungefär dubbla den minnesbandbredden för att mata 20CU, så mer minnesbandbredd hade ju inte skadat någon. Tror dock att det blir större cache innan bredare buss.)

Om vi pratar om kretsar som skall kunna tas i direkt bruk i befintliga designer/socklar, är tveklöst mer cache vägen att gå. Det sagt, om ryktena om AMD Strix Halo talar sanning, så skulle den stödja 256-bitars buss. Enligt ryktena. Vete tusan förstås om det för det första stämmer, och i så fall om den någonsin kommer att levereras utan fastmonterat LPDDR5(x/t). Den borde i så fall kunna prestera någonstans mellan en RX7600 och en RX7700. Det räcker långt…

Apples M1/2/3Max använder ju 512-bitars buss mot RAM, och AMDs spelorienterade konsolSoC:ar har ju haft 256-bitars bussar länge (och är billiga), så en utveckling mot bredare bussar mot tätare kopplat RAM verkar rimligt för framtiden. Skulle ändå gissa att AM6 kommer att bli 128-bitars buss mot DDR6. Segmentet är konservativt. (LP)CAMM är bredare, och skulle kunna ha fördelar inte bara i laptops. Men fan trot till AM6.