Följ Black Week på SweClockers

Hur uppgraderar koncerner som hyr serverutrymme från t.ex. Amazon

Permalänk
Medlem

Hur uppgraderar koncerner som hyr serverutrymme från t.ex. Amazon

Hur funkar det när stora företag använder Amazons molntjänster för sina webapplikationer? Type databaser som hela koncernen använder olika delar av på olika sätt. Är det samma princip som när man på lägre nivåer hyr webhotell eller VPS, att man hyr en viss beräkningskapacitet eller antal anrop till databaser per sekund eller så, och att ifall man märker att det är långsamt och trögt helt enkelt kan betala mer för att få mer fler CPU:er och RAM och därmed få fart i sina applikationer?

Eller är det mer trögrörligt, och svårare att uppgradera performance? Är det vanligt med fasta kontrakt där man är låst vid en viss upphandlad kapacitet och bara kan uppgradera när aktuellt kontrakt går ut, eller nåt?

Permalänk
Medlem

Jag har väldigt lite erfarenhet av AWS, men en hel del av databaser och annat i Azure.

I allmänhet kan man hyra virtuella maskiner eller software-as-a-service, det förra ger i allmänhet mer detaljerad kontroll och det senare mer flexibilitet med avseende på resurstilldelning (eller mindre, beroende på hur leverantören byggt tjänsten…). Så svaret är ”ja”, med högnivåperspektiv fungerar det som VPS eller webbhotell, fast man gör förhoppningsvis all resurstilldelning, konfiguration, uppdatering och driftsättning helautomatiskt. Googla ”Infrastructure as code”.

Större koncerner vill ofta ha georedundans vilket är relativt lätt att åstadkomma i en global molnleverantörs miljö.

Databaser är en lite speciell historia, så svaret är ”det beror på”: Prestanda, tillgänglighet, geolokalitet och krav på datakonsistens (single source of truth, eventual consistency osv). Att migrera data till en ny, större VM kan vara asjobbigt, moln-databasdiskar är notoriskt långsamma eftersom de sitter på någon nätverksansluten disk man har dålig kontroll över och destinationen kan vara en disk på en annan kontinent.

I praktiken krävs det en egen yrkeskategori, ”molnarkitekt” eller liknande, för att svara på din fråga. Speciellt om man ska ta hänsyn till de ständigt föränderliga prisbilderna och hur man ska kunna konkurrensutsätta olika leverantörer genom att bygga lättflyttade lösningar. Prissättning är i allmänhet FUBAR. Listpriser har inget att göra med vad en stor koncern betalar efter förhandling.