Hur sköter man en stekpanna av teflon?

Permalänk
Medlem

Hur sköter man en stekpanna av teflon?

Som sagt, endel säger att man aldrig ska diska det utan diskmedel, medans endel säger andra saker. Jag kan inte se någonstans där det står om det är teflon eller vad det är för material den är gjord i. På en stekpanna står det på tyska att man inte ska överhetta den.

Som sagt, vilka pannor går det bra att diska med diskmedel och vilka ska man inte diska med diskmedel? Hur gör ni när ni diskar pannorna?

Jag vet inte om min panna jag använder mest är av teflon...men den är inte "gjuten" iaf.

Visa signatur

Hiroshima 45, Tjernobyl 86, Windows 95.

Leeloo Dallas Multipass

Permalänk
Medlem

teflon pannor ska du diska med metall.

nämen,det är gjutjärns grytor ska du inte diska med diskmedel. teflon ska du helt klart använda diskmedel på.

Visa signatur

"I wrap my raskal two times, because i like it to be joyless and without sensation. Its a way to punishing supermodels."

Permalänk
Medlem

Det låter som att gjutjärnpannor är den som man kan diska med diskmedel eftersom den är av "klassisk" vanlig metall. (vad vet jag?)

Visa signatur

Hiroshima 45, Tjernobyl 86, Windows 95.

Leeloo Dallas Multipass

Permalänk

Jag kör ej diskmedel på teflon, enbart diskborsten.
På gjutgärn så kör jag oftast med diskmedel.

Permalänk
Medlem

Jag har lärt mig att man absolut inte ska diska gjutjärnspannor med diskmedel. Teflon ska man diska med diskmedel.

Permalänk
Medlem

Nu blev det krångligt.

"Diska teflonpanna med diskmedel!"

"Nej, nej! Diska UTAN diskmedel!"

Måste man nu steka direkt på plattan?

Visa signatur

Hiroshima 45, Tjernobyl 86, Windows 95.

Leeloo Dallas Multipass

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Leeloo
Det låter som att gjutjärnpannor är den som man kan diska med diskmedel eftersom den är av "klassisk" vanlig metall. (vad vet jag?)

Gjutjärn har du ju behandlat med hjälp av exempelvis olja (eller för den delen, bacon är jäkligt bra att köra in en gjutjärnspanna med), vilket ger pannan dess speciella egenskaper. Diskmedel löser upp detta fett, vilket inte är så jäkla bra eftersom du då får en rostpanna istället. Det finns givetvis flera skolor, jag tillhör den som borstar av pannan under varmvatten...

teflon ska klara diskmedel, däremot, även om jag själv inte använder diskmedel för att rengöra min teflonpanna heller.

edit: skötselråd följer ofta med en nyinköpt stekpanna, om det är en sådan vi pratar om.

Visa signatur

The power of GNU compiles you!
"Often statistics are used as a drunken man uses lampposts -- for support rather than illumination."

Permalänk
Medlem

Nyinköpt är den inte, den är väl ca mer än ett år. Kom knappt ihåg vad stod på lappen, och det står ingenting annat på pannan än att man inte ska överhetta pannan på tyska. Morsan köpte den åt mig.

Visa signatur

Hiroshima 45, Tjernobyl 86, Windows 95.

Leeloo Dallas Multipass

Permalänk
Medlem

Jag använder alltid diskmedel när jag diskar mina teflonpannor, gjutjärnspannan brukar jag dock bara torka av med en bit papper.

Edit: överhettning är inte så vanligt men ställer du en teflonpanna på plattan på max utan nånting i den spricker teflonet och då är pannan körd.

Visa signatur

Fuck fruit! Sitting around being all smug on trees and in pies.
En vänlig liten puff blev en hatisk knuff.
Keso är köttfärs gjord på mumintroll.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag har alltid diskat teflon med diskmedel utan problem. Vad jag vet ska det inte vara några problem med det, heller. Gjutjärn är ju som sagt något helt annat.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
NAS: 6700K/16GB/Debian+ZFS | Backup (offsite): 9600K/16GB/Debian+ZFS

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Leeloo
Det låter som att gjutjärnpannor är den som man kan diska med diskmedel eftersom den är av "klassisk" vanlig metall. (vad vet jag?)

Teflon ska diskas med diskmedel.
Gjutjärn ska ha en fet yta.
Köp en diskborste som du bara har till ditt gjutjärn, skölj med varmt vatten och borsta.

Diskmedel löser fett och det är därför man inte ska ha det till gjutjärn.

Permalänk

nyare teflonpannor av högre kvalitet (dvs inte IKEA och liknande) kan man diska hur som helst. fungerar t ex utmärkt att slänga in dem i diskmaskinen.

Visa signatur

Holler at thy dragonmaster

Permalänk
Medlem

Jag fick lära mig att inte diska gjutjärnpannr med diskmedel för då fastnar i stort sett allt. Speciellt pankakor som jag fick erfara.

Men jag har snart diskat mina lågkvalité-Ikea-Teflonpannor i med diskmedel i snart 10 månader och de håller fortfarande. Man kan dock inte skölja dem i vatten direkt efter användning som man kan med gjutgärn då teflonpannorna "warpar" sig totalt

Visa signatur

Citera för svar..

Permalänk
Medlem

Vad jag vet så tar inte teflonpannor skada av diskmedel. Gjutjärnspannor diskar alltid jag med diskmedel, efteråt smörjer jag in med matolja. Då behåller den sin yta men är fortfarande ren. Jag tycker de blir rätt så grisiga med tiden om man inte diskar med diskmedel.

Visa signatur

On my lap: DELL Studio XPS 16 (Numera stendöd efter utspilld burk med oliver. R.I.P).

Efter 2 år utan stationär är nu Sandy + Sapphire 6950 beställd. :)

Permalänk
Avstängd

Teflon går bra att diska med medel, bara den är sval.. får absolut inte kyla av i vatten efter användning, pannan blir skev då.
Om man är riktigt lat så kan man torka av teflonpannan med hushållspapper när den är varm, inte het bara varm.

Eller så kan man göra som jag, blästra pannan och pollera tills den är spegelklar.. slår teflon

Visa signatur

ATI TALIBAN.
Är inte någon expert, men jag har inte akne heller.
NEVER UNDERESTIMATE THE POWER OF STUPID PEOPLE IN LARGE GROUPS.. "Betala i förskott på blocket?" tråden.

Permalänk

Teflon: diskmedel, pannan blir dålig om man överhettar den, jag vet, pajjade mammas bästa panna förra månaden, den blev brun i bottnen

Gjutjärn: vatten o diskborste, om nödvändigt kan man använda diskmedel och smörja in pannan med matolja när man har torkat den.

Visa signatur

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Permalänk
Medlem

Håller med om vad de flesta sagt; teflon diskas med diskmedel och gjutjärn ska ha fet yta, sen kan man väl välja hur man vill hålla den fet men samtidigt fresh.

Något som har (lite) med saken o göra angående teflonpannor är att man bara ska använda mjuka redsap i dom. T.ex. värmetålig plast eller trä - INTE metall då det förstör ytan på teflonpannorna.

Visa signatur

01001000 01100001 01110010 00100000 01100100 01110101 00100000 01110100 01110010 10000110 01101011 01101001 01100111 01110100 00111111 00100000 00111010 00101001

Permalänk
Korsordsguru

Jag diskar allt, funkar bra. Tycker det är ofräscht att lämna använt fett kvar i stekpannan, då kan man ju göra som Ragge gör och smörja in efteråt.

Visa signatur
Permalänk
Avstängd

Det bästa skötselrådet för en teflonpanna är att man kastar den i sopporna och tjackar en riktig gjutgärnspanna.

Visa signatur

AMD X4 945ee @ 3,8 Ghz | Asus M3N-HT Deluxe | 8GB Corsair PC8500 | SLI: Asus + Gigabyte GTX 275 @ 696Mhz | 1TB+1TB Seagate 7200.12, Samsung F3 | X-Fi XtremeGamer | FD Define R2 | Corsair 750W | Dell 2209WA @ 75Hz | Windows 7 RC | www.minhembio.com/Camper | Datorn som Produktlista

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Camper
Det bästa skötselrådet för en teflonpanna är att man kastar den i sopporna och tjackar en riktig gjutgärnspanna.

Håller med, hemma lagar vi mat på en gjutjärnspanna som är över 100 år gammal. Gissa vilket märke? En skeppshult såklart Håller i 100år till. Det roliga är att den inte ser speciellt gammal ut, ser ut som de flesta skeppshult pannorna som finns idag.

Teflon pannorna blir ju bara vinda och tappar teflon beläggningen efter ett tag. Dessutom om det blir repor i beläggningen är det rena rama paradiset för bakterier.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sunnis
Håller med, hemma lagar vi mat på en gjutjärnspanna som är över 100 år gammal. Gissa vilket märke? En skeppshult såklart Håller i 100år till. Det roliga är att den inte ser speciellt gammal ut, ser ut som de flesta skeppshult pannorna som finns idag.

Teflon pannorna blir ju bara vinda och tappar teflon beläggningen efter ett tag. Dessutom om det blir repor i beläggningen är det rena rama paradiset för bakterier.

Ja men blir den repig köper man ju en ny? Tycker själv det är bättre med teflonpannor när man lagar mat. Men det är ju väldigt subjektivt.

På tal om pannor. Någon som vet var man kan införskaffa en stor telfonpanna? Typ cylinderaktiv, dvs botten är lika stor som kanten. Minst 8-10 CM djup? Måste ha en ny, den gamla har blrjat tappa teflon, men hur jag än letat finns inga sådana stora längre. Behöver tips fort nu, annars är jag fast med en liten (normalstor) teflonpanna.

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem

jag diskar båda två med diskmedel funkar hur bra som helst hittils iaf, har kört så med teflon i snart 1 år nu, gjutjärn ha man ju haft i 100 år snart (skeppshult)

Visa signatur

Ursprungligen inskrivet av Galna_Dvärgen ... i begynnelsen skapade inet fri frakt för sweclockersmedlemmar och såg att det var gott.

Permalänk
Medlem

Teflon är ett patenterat namn på en plastpolymer som smälter vid 327 grader celsius, men får försämrade egenskaper(läs förstörs) redan vid 260 grader. Fett börjar ryka kraftigt vid 200 grader, men är pannan torr får man inga varningssignaler. Ångorna som bildas när pannan blir överhettad är dödliga för fåglar och ger förkylningssymtom hos människor. Man måste vara svårt klantig om man lämnar en tom panna på högsta värmen så länge att detta inträffar dock. Men det är en bra ursäkt om du vill döda din mosters burfåglar...

Diskmedel och mjuk borste går utmärkt, men man kan vid daglig användning rengöra med olja för en ännu bättre yta. Efter stekning, när pannan fortfarande är varm, torkar man rent med hushållspapper eller spolar rent med hett vatten och mjuk borste, sen häller man i en tesked matolja och fördelar tunt med hushållspapper. (toapapper går bra, men börjar smula mycket lättare)

Fett härsknar rätt snabbt, så om man inte använder sin panna varje dag, så ska den rengöras med diskmedel och sedan smörjas om innan användning, detta gäller både teflon och gjutjärnspannor...

Visa signatur

”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.
Artikel 12, FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fredag
Teflon är ett patenterat namn på en plastpolymer som smälter vid 327 grader celsius, men får försämrade egenskaper(läs förstörs) redan vid 260 grader. Fett börjar ryka kraftigt vid 200 grader, men är pannan torr får man inga varningssignaler. Ångorna som bildas när pannan blir överhettad är dödliga för fåglar och ger förkylningssymtom hos människor. Man måste vara svårt klantig om man lämnar en tom panna på högsta värmen så länge att detta inträffar dock. Men det är en bra ursäkt om du vill döda din mosters burfåglar...

Diskmedel och mjuk borste går utmärkt, men man kan vid daglig användning rengöra med olja för en ännu bättre yta. Efter stekning, när pannan fortfarande är varm, torkar man rent med hushållspapper eller spolar rent med hett vatten och mjuk borste, sen häller man i en tesked matolja och fördelar tunt med hushållspapper. (toapapper går bra, men börjar smula mycket lättare)

Fett härsknar rätt snabbt, så om man inte använder sin panna varje dag, så ska den rengöras med diskmedel och sedan smörjas om innan användning, detta gäller både teflon och gjutjärnspannor...

Lägger man till att inte hälla kallvatten på en varm teflonpanna(som tidigare nämnts) så är texten över en perfekt sammanfattning.

Både wikipedia och teflon.com nämner "fumes" men inte vad det är för gas som frigörs vid 260+ C.

Nån som vet?

Visa signatur

Error 412: Precondition Failed - You need to use a real browser in order to view this signature!

Permalänk

häll inte kallt vatten på en het teflonpanna (även om det ryker så skojigt...) då blir den vind.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Gäller ju inte enbart teflonpannor all sorts pannor/kastruller som inte är gjutgärn blir skeva om man häller kallt vatten på dem när de är heta.

Visa signatur

R.I.P Robert 2004-01-29 (klasskompis) Läs: Artikel Nr 1. | Artikel Nr 2. | Artikel Nr 3.

Permalänk

Det är klart RoleX, tänkte inte på det när tråden handlade om teflonpannor, men du har naturligtvis rätt.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Beror på kvaliteten. Köper man dyra kockpannor så slår de sig inte. Det är skillnad på pannor med 3 mm botten och 14 mm botten...

Visa signatur

”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.
Artikel 12, FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Permalänk
Medlem

Anledningen till att man ej bör diska gjutjärnspannor är pga. att det är just vad det låter som - Järn. Fettlagret är bra för stekpannan och förhindrar det att rosta - och många diskmedel innehåller fettlösande ämnen för att enklare få bort fettet från t.ex. glas och bestick etc. Detta kan dock få en gjutjärnspanna att "må dåligt" och börja rosta. Om den även förvaras fuktigt är detta en risk. Börjar det rosta går det att ta bort rosten med t.ex. tvålull. Glöm ej att smörja in när du är klar!

Om gjutjärnet ser "torrt" ut är det dags att smörja in det med t.ex. matolja och hushållspapper... eller släng i lite bacon eller annan fet mat så löser det sig.

Sedan kan matlagning i gjutjärnspanna ge järntillskott - om den tillagas rätt. Syrlig mat t.ex. ska vara bra.

Gjutjärn är också en "porig" metall, dvs att det finns små håligheter i det. I detta kryper fettet/oljan in. När gjutjärnet sedan värms upp blir fettet/oljan mer lättflytande och "kryper ut" igen. Av denna anledning används materialet än idag i stor utsträckning. För just dessa "smörjande" egenskaper i olika sorters lager i maskiner.

Andra fördelaktiga egenskaper är att gjuttekniken är fortfarande ett bra alternativ inom industrin då man t.ex. inte behöver bearbeta materialet skärande i någon större utsträckning än om man skulle utgå från ett ämne och sedan svarva eller fräsa fram den slutliga detaljen.
Att man sedan enkelt kan återanvända det spill som ändå blir vid efterbearbetning är bra och på ett sätt miljövänligt... dock tror jag inte att hela processen i sig är särskillt miljövänlig då det går åt mycket stor energi när man smälter ingångsmaterialet. Ingångsmaterialt som i sin tur även det ofta är återvunnit järnskrott som sedan också "spetsas" med rätt ingredienser för att nå rätt kolhalt etc.

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk
Testpilot

Själva pannorna är ju inte gjorda av teflon, det är bara beläggningen som är teflon. Om pannan blir skev eller inte av kallt vatten beror inte på teflonet utan materialet den är gjort av.

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]